Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με εξώδικη δήλωση που επιδόθηκε στη συνάδελφο Αγγελική Σακελλαρίου

Το ΔΣ του Α΄ Συλλόγου Αθηνών καταγγέλλει το πρωτοφανές γεγονός της επίδοσης εξώδικης δήλωσης προς τη συνάδελφο Αγγελική Σακελλαρίου, από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου.

Η εξώδικη δήλωση αναφέρει ότι:

«όπως εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της παρούσας εξώδικης δήλωσης ανακαλέσετε εγγράφως το περιεχόμενο της από 10-11-2017 επιστολής παραίτησής σας, με ανάρτηση της επιστολής ανάκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου για ισόχρονο διάστημα με την ανάρτηση της παραίτησής σας, αλλιώς σας δηλώνω ότι θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προς προάσπιση των δικαιωμάτων μου»

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας με ανακοίνωσή του (8/11/2017) είχε ασκήσει κριτική στο υπόμνημα Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων του Ζωγράφου (30/10/2017) για να λάβει απάντηση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου η οποία καμία αναφορά δεν είχε στα δύο επίμαχα σημεία στα οποία επικεντρωθήκαμε και ασκήσαμε κριτική. Η συνάδελφος Αγγελική Σακελλαρίου, δασκάλα και μέλος του Συλλόγου μας, υπηρετεί στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και ταυτόχρονα ήταν εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μετά την έκδοση του εν λόγω υπομνήματος, το οποίο συνυπέγραψε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της, υπέβαλε την παραίτησή της (10/11/2017) από το ΔΣ του Συλλόγου. Η ΓΣ του Συλλόγου μας, με ομόφωνο ψήφισμά της (29/11/2017) κατήγγειλε ότι η συνάδελφος «δέχεται απειλές  για μηνύσεις  εάν δεν ανακαλέσει την παραίτησή της». Τελικά, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ημέρα που έκλειναν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η συνάδελφος παρέλαβε από δικαστικό επιμελητή την εν λόγω εξώδικη δήλωση.

Πάγια και διαχρονική θέση του Συλλόγου μας είναι η συνεργασία και η κοινή δράση με τους γονείς και τους οργανωμένους φορείς τους (Ομοσπονδία Γονέων, Ενώσεις Γονέων, Σύλλογοι Γονέων). Αυτή την κοινωνική συμμαχία επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε με επιμονή και υπομονή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα στου Ζωγράφου, μας συνδέουν κοινοί αγώνες με τους Συλλόγους Γονέων, αγώνες ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων, αγώνες που, σε αρκετές περιπτώσεις, οδήγησαν σε νικηφόρα αποτελέσματα. Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα σήμερα, που με τις τριμελείς επιτροπές εγγραφών του ΠΔ79 προωθείται η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών μακριά από το σχολείο της γειτονιάς τους, απαιτείται η κοινή αγωνιστική δράση όλων των φορέων του εκπαιδευτικού κινήματος.

Σε αυτή τη συγκυρία, κινήσεις και ενέργειες που δημιουργούν την εντύπωση ότι εμφανίζονται εκτεταμένα φαινόμενα εκπαιδευτικών – υπεύθυνων τάξεων «που δεν είναι σε θέση (…)να αναλάβουν εκπαιδευτικά καθήκοντα» και διαχωρίζουν το εκπαιδευτικό σώμα σε «εξειδικευμένο» και ανειδίκευτο, ρίχνουν νερό στο μύλο των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Γι’ αυτό και ασκήσαμε κριτική στα δύο παραπάνω σημεία του υπομνήματος που συνέταξαν και υπέγραψαν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων του Ζωγράφου.  Γι’ αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι με κάθε αντίληψη που διαιρεί αντί να ενώνει, που διχάζει αντί να συσπειρώνει, που υπηρετεί την ατζέντα της κυβέρνησης.

Δυστυχώς οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο. Η επίδοση εξώδικης δήλωσης στη συνάδελφο από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, διαψεύδει κάθε επίκληση των συντακτών του αρχικού υπομνήματος για καλές προθέσεις και αποδεικνύει ότι ο ισχυρισμός τους ότι το υπόμνημα αποτελεί έναν «ύμνο προς τους δασκάλους», οι οποίοι είναι «ιεροί» καμία αξία δεν έχει. Προφανώς οι δάσκαλοι είναι «ιεροί» μόνο όταν συμφωνούν με τις αποφάσεις των συγκεκριμένων ΔΣ, σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με εξώδικα!

Το περιστατικό στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου είναι ενδεικτικό μιας διάχυτης αντίληψης που επικρατεί σε ορισμένους κύκλους γονέων ότι έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να εκφοβίζουν τους εκπαιδευτικούς, επιστρατεύοντας ένδικα μέσα, καταγγελίες προς τη Διοίκηση ή και το Υπουργείο, αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά μέσα.

Δυστυχώς, οι σχετικές καταγγελίες και άλλων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε., όπως για παράδειγμα του Συλλόγου ΠΕ «Αθηνά» και του Συλλόγου ΠΕ «Περικλής», καταδεικνύουν ότι αναδύεται ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού από (μεμονωμένους θέλουμε να πιστεύουμε) κύκλους γονέων.

 

Από την πλευρά μας θεωρούμε καθήκον μας να υπερασπίσουμε τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων μελών μας από άδικες επιθέσεις, από όπου και αν προέρχονται αυτές:

  • Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ και την έξαρση του κοινωνικού αυτοματισμού, προβάλλουμε την ενότητα όλων των εκπαιδευτικών και την αγωνιστική μας διάθεση, τη συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου εκπαιδευτικών, γονέων, φοιτητών, μαθητών.
  • Είναι αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωσή μας, να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων μελών μας από άδικες επιθέσεις, από όπου και αν προέρχονται αυτές.
  • Είναι αυτονόητο δικαίωμά μας, να ασκούμε κριτική, να διατυπώνουμε τις απόψεις μας, να συνεδριάζουμε και να διαμορφώνουμε θέσεις ελεύθερα και δημοκρατικά. Το δικαίωμα αυτό δεν μας χαρίστηκε, το λαϊκό κίνημα το κατέκτησε με αγώνες και αίμα. Απειλές, εξώδικα και δικαστικές διώξεις δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν από όπου και αν προέρχονται.
  • Είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, να δηλώνει τη διαφωνία του και να υποβάλει την παραίτησή του από το όργανο όποτε και εάν το εκτιμήσει.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Το ΔΣ του Α΄ Συλλόγου Αθηνών καταγγέλλει το πρωτοφανές γεγονός της επίδοσης εξώδικης δήλωσης προς τη συνάδελφο Αγγελική Σακελλαρίου, από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου με την οποία απαιτεί να ανακαλέσει εγγράφως το περιεχόμενο της παραίτησής της από το Δ.Σ. του Συλλόγου διαφορετικά θα προβεί «σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».

  • Η συνάδελφος Αγγελική Σακελλαρίου, δασκάλα και μέλος του Συλλόγου μας, υπηρετεί στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου και ταυτόχρονα ήταν εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της. Μετά την έκδοση υπομνήματος από Συλλόγους Γονέων Δημοτικών Σχολείων του Ζωγράφου το οποίο συνυπέγραψε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου της – υπόμνημα στο οποίο ο Σύλλογός μας άσκησε κριτική με ανακοίνωσή του (8/11/2017), η συνάδελφος υπέβαλε την παραίτησή της. Οι διαφοροποιήσεις, οι διατυπώσεις διαφορετικών θέσεων και οι παραιτήσεις από τα όργανα εκλεγμένων μελών τους, συνιστούν μέρος των εσωτερικών δημοκρατικών διαδικασιών κάθε εκλεγμένου οργάνου. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη για τέτοιους λόγους, όχι μόνο είναι ανοίκεια πρακτική αλλά αντιστρατεύεται κάθε λογική δημοκρατικής οργάνωσης και συλλογικής δράσης. Είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε μέλους Διοικητικού Συμβουλίου, να δηλώνει τη διαφωνία του και να υποβάλει την παραίτησή του από το όργανο όποτε και εάν το εκτιμήσει.

 

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ του Α΄ Συλλόγου Αθηνών:

  1. Καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου να προχωρήσει σε επίδοση εξώδικου στη συνάδελφο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ακραία και αδικαιολόγητη ενέργεια ποινικοποίησης της λειτουργίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
  2. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη συνάδελφο Αγγελική Σακελλαρίου και δεσμεύεται ότι θα της παρέχει πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.
  3. Καλεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να δηλώσει τη συμπαράστασή του, να σταθεί στο πλευρό της συναδέλφου παρέχοντας και την απαραίτητη νομική στήριξη.
  4. Καλεί όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου να αντιληφθούν ότι οι όποιες διαφωνίες με τους εκπαιδευτικούς και οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις δεν λύνονται στα δικαστήρια αλλά με διάλογο και καλή διάθεση.
  5. Καλεί την Ένωση Γονέων Ζωγράφου και όλους τους φορείς του γονεϊκού κινήματος να καταδικάσουν ακραίες ενέργειες και αντιλήψεις ποινικοποίησης του δικαιώματος έκφρασης γνώμης. Να απομονώσουν τέτοιες επιλογές που προσβάλλουν όλη τη σχολική κοινότητα, δυναμιτίζουν το παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία και τελικά στρέφονται κατά των μαθητών μας. Επιπλέον, υπονομεύουν την απαραίτητη ενότητα του πανεκπαιδευτικού μετώπου ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ.

 

Η πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας

 

Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                    Αθανασόπουλος Νίκος