Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

06-01-2018

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ, ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει νομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα από την τρίτη αξιολόγηση, ανάμεσά τους και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το Συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία. Παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, προβλέπει αποχαρακτηρισμό της ώρας της σίτισης ως διδακτικής (και για τον υπεύθυνο του ολοήμερου), υποχρεωτικό 30ωρο, νέες συγχωνεύσεις σχολείων, προώθηση της αξιολόγησης.

Ο αποχαρακτηρισμός της ώρας της σίτισης ως διδακτικής ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση του διδακτικού ωραρίου στο δημοτικό σχολείο. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά, μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τα τμήματα ολοήμερου που λειτουργούν την ώρα της σίτισης σήμερα είναι 2539. Αντιστοιχούν σε 12.695 ώρες σίτισης την εβδομάδα. Το σύνολο αυτών των ωρών, αν διαιρεθεί με το 24 που είναι το διδακτικό ωράριο ενός αναπληρωτή, αντιστοιχεί σε 529 θέσεις εργασίας.

Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε και την απώλεια θέσεων εργασίας λόγων των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μερικές ακόμα χιλιάδες αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα μείνουν άνεργοι την επόμενη σχολική χρονιά. Να σημειώσουμε εδώ, ότι λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, θεσμοθέτησε την προσμέτρηση της ώρας της σίτισης ως διδακτικής όχι μόνο στον υπεύθυνο του ολοήμερου αλλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται σε αυτήν.

Η επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση συνδέεται αναπόφευκτα με την κατάργηση της αντίστοιχης διατύπωσης του ν.1566/85 που αναφέρει ότι ο εκπαιδευτικός «… παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα …». Το υποχρεωτικό 30ωρο, πέραν του ότι θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αύξηση και του διδακτικού ωραρίου αλλά και τη διαμόρφωση κατάλληλου, αυταρχικότερου εργασιακού περιβάλλοντος για την προώθηση της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης, ενδέχεται να περιλαμβάνει και την αναπλήρωση ωρών των απόντων εκπαιδευτικών.

Επιπλέον:

  • Η λαϊκή περιουσία, κινδυνεύει να χαθεί, καθ’ υπαγόρευση του 3ου μνημονίου με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την άρση κάθε προστατευτικού μέτρου ακόμη και για την πρώτη κατοικία, αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής. Η ψήφιση από την κυβέρνηση της τροπολογίας για θέσπιση ως αδικήματος της ακύρωσης από μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών της αρπαγής λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, είτε στα ειρηνοδικεία, είτε με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, επιδιώκει να καταστείλει κάθε αντίσταση, να εκφοβίσει το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και να υπηρετήσει με τον πιο αυταρχικό τρόπο τον στόχο της αρπαγής της λαϊκής περιουσίας.
  • Εφαρμόζονται ήδη οι νέες μειώσεις συντάξεων με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει επανυπολογισμό και μείωση των συντάξεων, ακόμα και των χαμηλοσυνταξιούχων, έως και 18%.

Απέναντι στην αντιλαϊκή/αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ, θεωρούμε ότι πρέπει να οργανώσουμε το κίνημα και τους αγώνες, με όρους ανατροπής των νέων μνημονιακών μέτρων και όχι απλώς με όρους διαμαρτυρίας. Σε αυτή τη βάση:

  • Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ, το ΔΣ της ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και φορείς, σε συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών,  Κυρ. Λουκάρεως 14 την Τετάρτη 10/1, στις 3.30, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου για τους πλειστηριασμούς
  • Θεωρούμε απαραίτητη την κήρυξη απεργίας πριν την ψήφιση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και την οργάνωση κύκλου ΓΣ για την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα
  • Προτείνουμε να αποφασιστεί από τους Συλλόγους ΠΕ και το ΔΣ της ΔΟΕ συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 12/1 στις 1.30 μ.μ.
  • Καλούμε σε έκτακτη ΓΣ, την Τρίτη 16/1, στις 7μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των 8ου-106ου Δ. Σχ. Αθηνών

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση. Είναι αυτονόητο, ότι το παραπάνω αγωνιστικό πρόγραμμα θα αναπροσαρμοστεί άμεσα εάν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις.

Η πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας

 

Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                    Αθανασόπουλος Νίκος

Comments are closed.