Καλό ταξίδι Φωτεινή…

 

Έφυγε από τη ζωή, την Τετάρτη 28 Μαρτίου, η Φωτεινή Φραγκούλη. Η Φωτεινή, η δική μας Φωτεινή, με σημαντική παρουσία στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, συνάδελφος και μέλος του συλλόγου μας, δασκάλα στο 106ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, συνταξιούχος τα τελευταία χρόνια.
Η Φωτεινή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόλυβο της Λέσβου. Η αγάπη για τον τόπο καταγωγής της επηρέασε σημαντικά το συγγραφικό της έργο. Από μικρή βρήκε στις λέξεις ότι πιο πολύ τη γοήτευε για να εκφραστεί. Σπούδασε παιδαγωγικά και ψυχολογία και εργάστηκε ως δασκάλα στο 106ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Μέλος του Α΄ Συλλόγου Αθηνών, πάντα παρούσα στους αγώνες και τις απεργίες, στις γενικές συνελεύσεις.
Η παρουσία των μικρών της φίλων στη ζωή της, της έδινε χαρά και δύναμη. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της κυριολεκτικά τη λάτρευαν. Μάχιμη δασκάλα, πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό της, αφήνοντας τη δική της κληρονομιά και το φωτεινό στίγμα της, με τη σημαντικό λογοτεχνικό της έργο, την προσφορά της στο δημόσιο σχολείο, την ιδιαίτερη σχέση της με τα παιδιά,  τις θεατρικές παραστάσεις που αγαπούσε ιδιαίτερα να οργανώνει, την ταπεινοφροσύνη και την αξιοπρέπεια που χαρακτήριζαν το βίο και την καθημερινή συμπεριφορά της. Αυτές τις μέρες εκδίδεται το τελευταίο βιβλίο της, με τίτλο «Το πίσω μπαλκόνι».
   Έργα της είναι: «Το χωραφάκι της αγάπης», Γνώση, 1990, «Η Κυράνη του δάσους», Αλεξάνδρεια, 1993 (έργο που ανέβηκε σε θεατρική παράσταση από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 2008 και στο πλαίσιο του προγράμματος Μελίνα Μερκούρη ταξίδεψε σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού), «Η Πορφυρένια και το μαντολίνο της», Αλεξάνδρεια, 1995, «Το μισό πιθάρι», Ελληνικά Γράμματα, 2000 (Α΄ βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»), «Το ταίρι της αταίριαστης», Ελληνικά Γράμματα, 2003 (ένα παραμύθι για μεγάλους), «Οι άγγελοι των κοχυλιών», Ελληνικά Γράμματα, 2003, «Το τραγούδι της Περσεφόνης», Ελληνικά Γράμματα, 2005 (Α΄ βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), «Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες», Ελληνικά Γράμματα, 2008 (Κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου 2009 και βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου περιοδικού «Διαβάζω», 2009), «Κατ-γατ-καραγάτ», Εκδόσεις Πατάκη, 2011.
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στις 3 μ.μ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καισαριανής.
Παράκληση, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Γονέων – Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ
«Γλείφω την άχνη απ’ τα χείλη μου. Σκουπίζω και τα υπολείμματα που έπεσαν στο γαλάζιο φουστανάκι μου. Τα φώτα στους δρόμους χαμηλώνουν. Δώδεκα, μεσάνυχτα. Πρέπει να γυρίσω στο σπίτι. Είναι αργά. Παίρνω βιαστικά άχνη από το χάρτινο κουτί των λουκουμιών, ρίχνω μπόλικη στα τζάμια, στις πόρτες, στα παράθυρα, στα κεραμίδια, στους πέτρινους τοίχους, να τα κρύψω, να τα κρύψω τα λουκούμια-καφενεία μου. Να μην τα δει κανείς. Κανείς να μη μου τα πάρει».
Φωτεινή Φραγκούλη, Τριάντα εννιά καφενεία και ένα κουρείο, σχολικό βιβλίο Γλώσσας, Στ΄ Δημοτικού, β΄ τεύχος