Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δίχρονη προσχολική αγωγή &εκπαίδευση στον Δήμο Ζωγράφου. Συνάντηση με τη Δήμαρχο.

Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, χωρίς διαφοροποιήσεις  είναι ένα χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών. Το αίτημα αυτό είναι κυρίαρχο γιατί αποτελεί αναγκαιότητα για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, για συγκεκριμένους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους που η Παιδαγωγική επιστήμη και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν αναδείξει.

 

Η νομοθέτηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, από τη μια σηματοδοτεί  μία σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα,  από την άλλη όμως,  με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, δεν αποτρέπει το νηπιαγωγείο από παλιούς και νέους κινδύνους. Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται  ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καθολική εφαρμογή της σε όλη τη χώρα. Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και δεν θα μείνει κενό γράμμα ενώ θα διαιωνίζεται η επικράτηση των voucher. Διότι για να γίνει αυτό απαιτούνται μια σειρά από παρεμβάσεις από μέρους του κράτους όπως: ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) οι οποίες είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

 

Με τους παραπάνω προβληματισμούς κι έχοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα, από άποψη χώρων και κτιριακής υποδομής, που εδώ και δεκαετίες έχει η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων στον Δήμο Ζωγράφου, το ΔΣ του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών ΠΕ πραγματοποίησε συνάντηση με τη Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Καφατσάκη,  στην οποία ήταν παρόντες και η Α:ντιδήμαρχος παιδικών σταθμών και ΚΔΑ κ. Αλεξανδρή και ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων υποδομών και παιδείας κ. Κικάκης.

 

Στη συνάντηση:

  • Θέσαμε υπόψη της διοίκησης του Δήμου τα σοβαρά, από άποψη υποδομών, προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νηπιαγωγεία του Δήμου και το αίτημα για άμεση μεταστέγασή τους σε χώρους που θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
  • Καταθέσαμε στη Δημοτική αρχή την πάγια θέση του Συλλόγου μας, που αποτελεί και θέση του εκπαιδευτικού κινήματος, για άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής &εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους της χώρας.
  • Ενώ παράλληλα ζητήσαμε να μας κατατεθεί ο προγραμματισμός του Δήμου Ζωγράφου προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία απαιτούνται για την επόμενη σχολική χρονιά περίπου 15 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων.

 

Από την πλευρά της, η Δημοτική αρχή απάντησε τα εξής:

  • Ετοιμάζεται ο χώρος στην οδό Καλαβρύτων (Γουδή) όπου θα τοποθετηθούν 6 προκατασκευασμένες αίθουσες και είναι το μόνο σίγουρο για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
  • Έχουν βγει οι προκηρύξεις για ενοικίαση μονοκατοικιών ή άλλων χώρων κατάλληλων να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγεία ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί και η συνδρομή εργολάβων σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Έχει ήδη εγκριθεί από την ΚΤΥΠ η μελέτη  κατασκευής δύο διθέσιων  νηπιαγωγείων στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης, στην οδό Μακρυγιάννη. Η διαδικασία για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, λόγω κυρίως γραφειοκρατικών διαδικασιών, απαιτεί τουλάχιστον μια τριετία.
  • Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε διάφορα κτίρια του Δήμου (πχ. το πρώην ωδείο στο πάρκο Γουδή) να καταστούν κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση.
  • Θα αναζητηθούν στα δημοτικά σχολεία του Δήμου πιθανές περιπτώσεις αιθουσών οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται.

 

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι:

  • Με τέτοιο χρονοδιάγραμμα, η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στον Δήμο Ζωγράφου την ερχόμενη σχολική χρονιά, παρά τη δήλωση της Δημάρχου και των Αντιδημάρχων ότι είναι υπέρ της εφαρμογής της (η οποία θα αφήσει πολλές κενές θέσεις και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου επίσης ο Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα) και ότι ο Δήμος διαθέτει το χρηματικό ποσό για να επιτευχθεί αυτό.
  • Η σημερινή απαράδεκτη εικόνα των, ανύπαρκτων σχεδόν, κτιριακών υποδομών στο Δήμο Ζωγράφου, διαχρονική ευθύνη των δημοτικών αρχών του Δήμου, δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μένουμε αταλάντευτοι στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας τα οποία έχουν ως εξής:

  • Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Αυτή τη θέση θα υπερασπίσουμε σε κάθε περίπτωση.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμων και Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.
  • Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του κλάδου (15 νήπια στο τμήμα κλπ.)
  • Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.
Η πρόεδρος                                                         Ο Γ. Γραμματέας
Σπηλιοπούλου Κατερίνα                                    Αθανασόπουλος Νίκος