ΔΟΕ: Σχετικά με τις αιτήσεις διακοπής παραγραφής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα, σε σχέση με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα που προτρέπουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση διακοπής παραγραφής σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν, σας ενημερώνουμε με τα παρακάτω:

Η αίτηση διακοπής παραγραφής υπέχει θέση όχλησης του εργοδότη για καταβολή των οφειλομένων. Με βάση τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, μπορεί να κατατεθεί σε οποιαδήποτε αρμόδια (ή ακόμα και αναρμόδια) υπηρεσία αρκεί ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να αποδείξει την υποβολή της λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο. Αυτό συνεπάγεται ότι η αίτηση μπορεί να κατατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κλπ.).

Ειδικά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ασχέτως εάν προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ ή όχι, εργοδότης τους είναι το Δημόσιο, το οποίο είναι κοινό και ενιαίο (το Υπουργείο Παιδείας και φυσικά οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δεν διαθέτουν αυτοτελή νομική προσωπικότητα).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ακόμη και εάν ένα αίτημα του διοικούμενου υποβληθεί σε αναρμόδια υπηρεσία, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να το παραπέμψει στην αρμόδια υπηρεσία χωρίς καμία συνέπεια σε βάρος του διοικούμενου.

Συνεπώς η υποβολή της αίτησης διακοπής της παραγραφής σε μία μόνο Διεύθυνση Εκπαίδευσης αρκεί.