Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Διεκδίκηση αναδρομικών

Διεκδίκηση δώρων – επιδομάτων

(Χριστουγέννων – Πάσχα – αδείας)

 

Σχετικά με την διεκδίκηση των αναδρομικών  δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος  αδείας, λάβαμε από τη ΔΟΕ και επισυνάπτουμε τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ και τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

  • «Στις 17.12.2018 δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ , με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση, με το ν.4093/2012 των επιδομάτων εορτών και αδείας, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η οριστική επίλυση του ζητήματος της συνταγματικότητας στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Η σχετική δίκη προσδιορίστηκε τάχιστα για την 1.2.2019»
  • «δύνανται όλοι οι υπηρετούντες στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ να προβούν πλέον σε άσκηση αγωγών για διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών και αδείας»
  • «Όσοι έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ, μπορούν να επικαλεσθούν την κηρυχθείσα αντισυνταγματικότητα και να διεκδικήσουν τις οικείες αξιώσεις τους για το χρονικό διάστημα πριν τη δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ (αναδρομικά δηλαδή), ενώ αντίθετα όσοι ασκήσουν αγωγές μετά την δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ, απαγορεύεται να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων, εγείροντας αξιώσεις για το χρονικό διάστημα πριν την δημοσίευσή της»
  • «Οι αγωγές των ενδιαφερομένων θα πρέπει να έχουν ασκηθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019 (το αργότερο μέχρι τέλη Μαρτίου 2019), χρόνος που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να δημοσιευτεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

 

Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι ως Σύλλογος έχουμε καταθέσει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας τις αιτήσεις μη παραγραφής των μελών  μας και ήδη κάθε συνάδελφος έχει πάρει έναν ατομικό αριθμό πρωτοκόλλου και ο οποίος θα του χρειαστεί στην πιθανή προσφυγή που θα κάνει. Οι παραπάνω αιτήσεις εξασφαλίζουν ότι τα διεκδικούμενα αναδρομικά δεν παραγράφονται για το έτος που γίνεται η αίτηση (2018) αλλά και για τα δύο προηγούμενα έτη (2017 – 2016). Σε περίπτωση που κάποιος ξέχασε να καταθέσει αίτηση χάνει το δικαίωμα διεκδίκησης των αναδρομικών για το 2016 και διεκδικεί για τα επόμενα έτη.

Με βάση τα παραπάνω και έχοντας πλήρη ενημέρωση για τη νομική διάσταση του ζητήματος, οι συνάδελφοι σε κάθε σχολείο μπορούν να εκτιμήσουν τις παραπέρα ενέργειές τους.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώντας ότι οι μισθολογικές διεκδικήσεις, όπως δείχνει και η εμπειρία του παρελθόντος, αποτελούν πρώτιστα επίδικο κοινωνικών αγώνων,  υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας αποφάσισε μεταξύ άλλων το εξής:

 

  • Μισθοί – συντάξεις

Φέτος πρέπει να είναι χρονιά της πραγματικής διεκδίκησης αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, αποκατάστασης όλων των μισθολογικών απωλειών μας.

Είναι γνωστό ότι ο 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υποσχόταν ότι θα καταργήσει τα Μνημόνια εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια όλους τους ψηφισμένους νόμους, υπέγραψε και εφάρμοσε νέες δυσβάστακτες περικοπές για τους εργαζόμενους, πάγωσε τα Μ.Κ και χάθηκαν δύο χρόνια, μείωσε το αφορολόγητο, μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ.

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε Σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Κανείς συμβιβασμός με την λογική «ότι έγινε – έγινε», ούτε με τις αυταπάτες ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα. Επαναφορά της δυνατότητας των ασφαλιστικών ταμείων να παρέχουν δάνεια στους δ. υπαλλήλους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος