Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

03-02-2019

Α΄ Αθηνών: Γράμμα προς τους γονείς των μαθητών μας – ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Αγαπητοί γονείς

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και μόνιμοι, έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα διαρκείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που οδηγεί στην απόλυση πολλών συναδέλφων μας αναπληρωτών.

Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, προχώρησε στην ψήφιση του νόμου για το προσοντολόγιο που διαμορφώνει έναν νέο τρόπο διορισμού και πρόσληψης απαξιώνοντας την προϋπηρεσία και το πτυχίο χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Επομένως, η εφαρμογή του νόμου αυτού θα σηματοδοτήσει την οριστική απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επίσης, θα οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε έναν αμείλικτο ανταγωνισμό μεταξύ τους, σε ένα αδιάκοπο κυνήγι πτυχίων και προσόντων, σε βαρος των διδακτικών τους καθηκόντων. Γι’  αυτό αγωνιζόμαστε για την κατάργησή του.

Τη φετινή σχολική χρονιά έχουν προσληφθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 20.000 αναπληρωτές! Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών έχουν να γίνουν από το 2010. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις, καλύπτει τις ανάγκες της εκπαίδευσης με προσλήψεις αναπληρωτών και όχι με μόνιμους διορισμούς.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση:

  • προωθεί την αξιολόγηση των σχολείων, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΟΣΑ που θέλει τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε υποβάθμιση και υπολειτουργία των δημόσιων σχολείων.
  • με το νέο νόμο 4547/2018 εισάγει μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία όσον αφορά στη διάγνωση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική παρέμβαση. Άρα μεγάλος αριθμός μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα μένουν στο σχολείο χωρίς καμία απολύτως εκπαιδευτική υποστήριξη.

Ζητάμε τη συμπαράστασή σας. Μια ανακοίνωση, ένα ψήφισμα στήριξης από τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων έχει για μας πολύ μεγάλη σημασία. Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας.

Την αγωνία που νιώθει ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός για το αν θα δουλεύει την επόμενη χρονιά την έχετε κι εσείς για το αν στο σχολείο του παιδιού σας θα προσληφθούν έγκαιρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και ειδικότητες, αν θα έχει το παιδί σας παράλληλη στήριξη, αν θα λειτουργήσει το ολοήμερο για όλες τις τάξεις.

Το αίτημα να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, να διοριστούν όλοι οι αναπληρωτές, να μην απολυθεί κανένας και καμιά εκπαιδευτικός είναι ένα δίκαιο αίτημα. Ο αγώνας για να έχει επαγγελματικά δικαιώματα το πτυχίο και να μην είναι διαβατήριο για την ανεργία, ο αγώνας για την υπεράσπιση της προϋπηρεσίας, ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλο το λαό είναι ένας δίκαιος αγώνας που πρέπει να τον δώσουμε μαζί. Αφορά και τα δικά σας παιδιά που θα σπουδάζουν μεθαύριο. Σας καλούμε να οργανώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα. Να συμμετέχετε στις κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια.

Η κυβέρνηση απέναντι στην προϋπηρεσία αντιπαραβάλλει τα ακαδημαϊκά προσόντα και την λογική ότι πρέπει να εργαστούν και οι νέοι απόφοιτοι. Άρα αντί να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της εκπαίδευσης και να γίνουν μαζικοί διορισμοί για να δουλέψουν και οι νέοι απόφοιτοι, πρέπει να απολυθούν όσοι εργάζονται για να δουλέψουν και αυτοί που δεν εργάστηκαν καθόλου. Κάτι που μας κάνει να αναρωτηθούμε μήπως φταίνε για την ανεργία όσοι εργάζονται; Μια λογική τουλάχιστον ανήθικη που επιχειρεί να επιβάλλει στο δημόσιο σχολείο την αντίληψη «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Γι αυτό εμείς λέμε ότι τα μόνα εφόδια που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην εργασία είναι το πτυχίο, δηλ. οι σπουδές που η δημόσια εκπαίδευση προσφέρει δωρεάν στους πολίτες και το σύνολο της προϋπηρεσίας. Γιατί ούτε ο εκπαιδευτικός ούτε κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας αλλά σε συνθήκες μονιμότητας.

Εμείς οι δάσκαλοι των παιδιών σας δεν θέλουμε ένα σχολείο που θα καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, δε θέλουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, να γαλουχηθούν στη λογική του μονομάχου. Θέλουμε ένα σχολείο και μια κοινωνία που θα μας χωράει όλους και γι αυτό θα αγωνιζόμαστε.

Γι αυτό και σ αυτές τις μέρες των απεργιών και των διαδηλώσεων το σύνθημα που ακούστηκε ήταν: ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.