Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Σύσκεψη συντονισμού εκπαιδευτικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα –Τετάρτη 20/3 

18:00 στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α , Σύνταγμα)

Διεκδικούμε πλήρη εξίσωση εργασιακών, ασφαλιστικών & συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί μέχρι στιγμής δικαιούνται συνολικά 119 μέρες άδειας, πριν (άδεια κύησης) και μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Ύστερα από την οργάνωση της Καμπάνιας της μητρότητας, τον αγώνα αναπληρωτών και συλλογικοτήτων και την στήριξη εκπαιδευτικών σωματείων σε Π.Ε και Δ.Ε. για πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών όσον αφορά τις άδειες μητρότητας, το Υπουργείο παιδείας απαντά με άδεια ανατροφής 3,5 μηνών. Στο τόσο δίκαιο και ζωτικό αίτημα χιλιάδων εκπαιδευτικών οι 3,5 μήνες σε καμία περίπτωση δεν κατοχυρώνουν ούτε προστατεύουν τις ελαστικά εργαζόμενες μητέρες. Παρόλο που κάθε χρόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες προσφέροντας το ίδιο έργο με τις μόνιμες συναφέλφισσες , συνεχίζουν να στερούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας, άδεια ασθένειας τέκνου, και να έχουν λειψά δικαιώματα κατά την άδεια μητρότητας. Έτσι, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόωρο αποθηλασμό και στον βάναυσο αποχωρισμό του βρέφους από τη μία πλευρά, και την άδεια άνευ αποδοχών, ενσήμων και προϋπηρεσίας από την άλλη.

 

Το Υπουργείο παιδείας με τον τρόπο αυτό καταπατά το θεμελιώδες δικαίωμα της εργαζόμενης μητέρας στη μητρότητα όπως και το δικαίωμα του παιδιού στην μητρική παρουσία. Η εργασιακή ομηρία που προκύπτει από την αδιοριστία, ο χαρακτηρισμός της δουλειάς του αναπληρωτή εκπαιδευτικού ως “ορισμένου χρόνου” , ενώ στην πραγματικότητα καλύπτει μόνιμα κενά κάθε χρόνο στα σχολεία, είναι πρόβλημα του Υπουργείου παιδείας και οφείλει να το λύσει και να εξισώσει πλήρως τα δικαιώματά του με αυτά των μόνιμων συναδέλφων. Οι λειψές τροπολογίες το μόνο που κάνουν είναι να υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο  τις εργασιακές  συνθήκες  των  αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

 

Ο Σύλλογος μας συμμετέχει στην καμπάνια για την προστασία της μητρότητας και καλεί όλες/ους να ακολουθήσουν τα εξής ΒΗΜΑΤΑ:

  • Να συμπληρώσουν τα υποδείγματα αιτήσεων για 9μηνη άδειαανατροφής και να τις καταθέσουν στην Διευθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας  μαζί με το Γνωμοδοτικό σημείωμα του δικηγόρου.

 

Βλ. υποδείγματα εδώ:

ΑΙΤΗΣΗ-ΠΑΤΕΡΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΓΙΑ-ΑΔΕΙΕΣ-ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ-ΜΗΤΕΡΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΩΝ-ΓΙΑ-ΑΔΕΙΕΣ-ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

 

  • Να ζητούν αριθμό πρωτοκόλλου και να απαιτούν η αίτηση να απαντηθεί εγγράφως από την Διευθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας .

 

  • Να ενημερώνουν το Σύλλογο για τις παραπάνω ενέργειες.

 

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στη σύσκεψη των εκπαιδευτικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για συντονισμό των βημάτων μας στα πλαίσια της καμπάνιας και του κοινού αγώνα για πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων την Τετάρτη 20/3 18:00 στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α , Σύνταγμα)

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

  • ΠΛΗΡΗ εξίσωση των αδειών – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλες και όλους τους συναδέλφους με πλήρεις αποδοχές, ένσημα και προϋπηρεσία

 

  • Χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης και άδειας ασθένειας τέκνου

 

  • Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και ενσήμων για όσες/όσους εξαναγκάστηκαν σε άδειες άνευ αποδοχών

 

 

Το υπουργείο δεν μπορεί να λειτουργεί εκβιαστικά!

Πλήρης προστασία κύησης και λοχείας – Πλήρης εξίσωση αδειών ανατροφής

 

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος