Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα φροντιστήρια

Με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση της 19ης Μάρτη στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Οι καθηγητές/τριες στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (Φ.Μ.Ε.) και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (Κ.Ξ.Γ.) αγωνίζονται ενάντια στους εξευτελιστικούς μισθούς και την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, συμβάσεις που οι φροντιστηριάρχες και οι κυβερνήσεις των μνημονίων τους στερούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, εδώ και οχτώ ολόκληρα χρόνια. Βιώνουν καθημερινά την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος: μαύρη-απλήρωτη εργασία, μείωση μισθών και ωρομισθίων, μη καταβολή δώρων και δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η εργοδοτική ασυδοσία δίνει και παίρνει, ενώ η πλειονότητα των συναδέλφων δουλεύει κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, σε συνθήκες γαλέρας και φόβου.

 

Aπό τον Δεκέμβρη του 2016 έχει κατατεθεί αίτηση στο ΣτΕ της εργοδοτικής ένωσης ΟΕΦΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου 41919/4/11/2016 του Υπουργού Εργασίας που προσδιορίζει το ωρομίσθιο 6,70Ε –που τώρα έχει γίνει 7,43 ευρώ– σύμφωνα με το άρθρο 30 του νόμου ν.4415/2016 το οποίο καθορίζει το πλήρες ωράριο των εργαζομένων στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών στις 21 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι η ΟΕΦΕ επιδιώκει τα ωρομίσθια να διαμορφωθούν στα 4 ευρώ! Η εκδίκαση αυτή πραγματοποιείται την Τρίτη 19 Μαρτίου.

 

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι οι νόμοι και οι εγκύκλιοι είναι πουκάμισα αδειανά, όταν δεν αποτελούν αποτέλεσμα ταξικού αγώνα. Και εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πολιτική ευνοϊκή για τους εργοδότες και «φιλανθρωπική» για τους εργαζομένους. Όσο για το ΣτΕ δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη. Είναι μηχανισμός της αστικής δικαιοσύνης και όπως και στο ζήτημα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, έτσι και εδώ η απόφασή του θα είναι ανάλογη, αν δεν βρει απέναντι του τον ακηδεμόνευτο ταξικό αγώνα και την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων.

 

Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές που επιδιώκουν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα και να επιβάλλουν την πλήρη επικράτηση των ελαστικών ευέλικτων σχέσεων εργασίας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για καθολική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για σταθερή και μόνιμη εργασία και μισθούς αξιοπρέπειας για όλο το λαό. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε κάθε εργατικό και λαϊκό αγώνα.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος