Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου Πέμπτη 28 Μαρτίου, 8 μ.μ.

Δίχρονη προσχολική αγωγή &εκπαίδευση στον Δήμο Ζωγράφου

 

Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, χωρίς διαφοροποιήσεις  είναι ένα χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών. Το αίτημα αυτό είναι κυρίαρχο γιατί αποτελεί αναγκαιότητα για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, για συγκεκριμένους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους που η Παιδαγωγική επιστήμη και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν αναδείξει.

 

Η νομοθέτηση με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, από τη μια σηματοδοτεί  μία σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το συγκεκριμένο αίτημα  από την άλλη όμως,  με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, δεν αποτρέπει το νηπιαγωγείο από παλιούς και νέους κινδύνους. Κι αυτό διότι δεν προβλέπεται  ο απαραίτητος σχεδιασμός για την καθολική εφαρμογή της σε όλη τη χώρα.

Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και δεν θα μείνει νεκρό γράμμα όσο θα διαιωνίζεται η επικράτηση των voucher.

 

Διότι για να γίνει αυτό απαιτείται μια σειρά από παρεμβάσεις από μέρους του κράτους όπως: ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) και είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

 

Έχοντας υπόψη:

  • τα σοβαρά προβλήματα, από άποψη χώρων και κτιριακής υποδομής, που εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων στον Δήμο Ζωγράφου.
  • ότι την ερχόμενη σχολική χρονιά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί στον Δήμο Ζωγράφου με βάση την κατά πλειοψηφία απόφαση της τριμερούς επιτροπής (και πάλι μειοψήφησε ο Σύλλογός μας που σταθερά υποστηρίζει την άμεση καθολική εφαρμογή της δίχρονης).
  • Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό απορρόφησης προνηπίων από τα δημόσια νηπιαγωγεία Ζωγράφου, από τα πιο χαμηλά ποσοστά πανελλαδικά, το οποίο πλέον εγείρει και ζήτημα ανισότητας στην πρόσβαση στο δημόσιο νηπιαγωγείο σε σχέση με τους δήμους όπου εφαρμόζεται η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική.

 

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μένουμε αταλάντευτοι στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας τα οποία έχουν ως εξής:

Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμων και Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του κλάδου (15 νήπια στο τμήμα κλπ.)

Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

 

Συγκεκριμένα ερωτάται η δημοτική αρχή:

  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για τη βελτίωση του στεγαστικού προβλήματος των νηπιαγωγείων;
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα προνήπια του Δήμου Ζωγράφου;
  • Τον περασμένο Οκτώβριο το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο η οποία ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα. Τι εξελίξεις υπάρχουν ως προς την υλοποίηση αυτών των μέτρων;

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος