Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

06-04-2019

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας του Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών ΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου (28-3-2019) για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

Ο Σύλλογός μας πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της εφαρμογής της δίχρονης στο Δήμο Ζωγράφου εκτιμώντας ότι αν δεν αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα σε σχέση με τη σχολική στέγη των νηπιαγωγείων, ο Δήμος Ζωγράφου θα είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους, ίσως και ο μοναδικός, που δεν θα εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, επισημαίνοντας τις πολιτικές ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών αρχών της πόλης, δηλώσαμε ότι διεκδικούμε:

  1. από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, ώστε να υπάρξει άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  2. από τη Δ/νση Π. Ε. Α΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων ή αναβάθμιση οργανικότητας Νηπιαγωγείων και συγκρότηση τμημάτων με βάση τις θέσεις του κλάδου για 15 νήπια ανά τμήμα ) ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής μας όλα τα προνήπια ηλικίας 4 – 5 ετών από το επόμενο σχολικό έτος.
  3. από τον Δήμο Ζωγράφου να μεριμνήσει άμεσα για τις υλικοτεχνικές υποδομές και το κτιριακό (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και στο Δήμο Ζωγράφου
  4. Να δοθούν άμεσες λύσεις συνολικά στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων. Ίσως μια ριζική λύση να είναι η παραχώρηση χώρων από την Πανεπιστημιούπολη για να υπάρξει μια άμεση διέξοδος στο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική της αλλαγής χρήσης αιθουσών δημοτικών σχολείων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους. Δεν θα μπούμε στη λογική να «χαλάσουμε» ένα σχολείο για να φτιάξουμε ένα άλλο.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας και της τοποθέτησής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε να ενημερωθούμε πως προχωρά ο σχεδιασμός που μας έχει ανακοινωθεί από το Δήμο. Τι άλλα δεδομένα έχουν προκύψει. Ποια είναι η θέση και ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των δημοτικών παρατάξεων που σύντομα άλλωστε θα διεκδικήσουν τη δημοτική αρχή. Πέρα από τις γενικές τοποθετήσεις επί της αρχής, σε σχέση με την αναγκαιότητα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο, που έχουν και αυτές την αξία τους, επιμείναμε σε συγκεκριμένο προγραμματισμό και χρονοδιάγραμμα.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής αλλά και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, προκύπτει ότι, μέχρι στιγμής, πέρα από δηλώσεις συμφωνίας επί της αρχής της εφαρμογής της δίχρονης, ούτε η Δημοτική Αρχή ούτε καμιά δημοτική παράταξη δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος. Η Δήμαρχος δήλωσε ότι θα καλέσει σε συνάντηση το Σύλλογό μας, τους/τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για αυτό το θέμα.

Δηλώνουμε από την πλευρά μας ότι συνεχίζουμε να απαιτούμε συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα και θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα σταθερά στην κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης όλων των απαραίτητων μέτρων για να υλοποιηθεί ο θεσμός της δίχρονης σε όλη τη χώρα και στο Δήμο Ζωγράφου με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.