Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Καλούμε τη ΔΟΕ να καταδικάσει τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία θέλει να καταργήσει τη δική της διάταξη!!

Το πρόβλημα της εξουσίας δεν είναι τα «ναρκωτικά» και το «παραεμπόριο». Είναι η πολιτική έκφραση και η πολιτική δράση του πιο ζωντανού τμήματος του λαού και της νεολαίας.

Οι δομές και οι πολύμορφοι αγώνες του φοιτητικού και ευρύτερα νεολαιίστικου κινήματος, οι αγώνες των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια είναι η πραγματική τους στόχευση. Πίσω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται η απόπειρα να πατάξουν ότι αντιστέκεται.

Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η «ασυλία» στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών. 

Ακριβώς αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η κατάργηση του ασύλου και η εξαγγελία «ελεγχόμενης εισόδου» στα πανεπιστήμια, μέτρο που έχει να εφαρμοστεί από την εποχή της δικτατορίας. Για να θωρακίσει τη νεοφιλελεύθερη επέλαση η ΝΔ καταργεί το άσυλο ώστε να επιβάλλει δια της ισχύος των αστυνομικών γκλομπς την πολιτική της: αυτονομία ΑΕΙ, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, ν+2 χρονικό όριο σπουδών κ.λπ. Η κατάργηση του ασύλου σε συνδυασμό με το όριο σπουδών επαναφέρουν επί της ουσίας την έδρα και την απόλυτη εξουσία της απέναντι στους φοιτητές.

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!

Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος