Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

12-08-2019

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών/τριών και την περικοπή προϋπηρεσίας

Καταγγελία στον διευθυντή εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής Π. Σπύρου και στο Υπουργείο Παιδείας

 

Σε μια προκλητικά εκδικητική, μεροληπτική και πολιτικά επικίνδυνη ενέργεια προχώρησε ο διευθυντής εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής, Σπύρου Παναγιώτης, αφαιρώντας 120 μέρες (4 μήνες!) προϋπηρεσίας από την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό Δινοπούλου Βαγγελίτσα, η οποία τον προηγούμενο χρόνο ήταν μέλος στο ΔΣ της ΔΟΕ. Με ευτελή επιχειρήματα, διαρκείς αντιφάσεις και εμπαιγμό των δεκάδων εκπαιδευτικών που συγκεντρώθηκαν στη διεύθυνση Δυτ. Αττικής επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα,  ανοίγοντας τον δρόμο για την αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όχι μόνο των αναπληρωτών, αλλά και των μονίμων εκπαιδευτικών, σε μια περίοδο που το χτύπημα της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης βρίσκεται στο στόχαστρο.

Αναλυτικά:

Την περσινή χρονιά για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΕ εκλέχθηκε αναπληρώτρια, η Δινοπούλου Βαγγελίτσα, ως μέλος στο ΔΣ της ΔΟΕ. Μετά τις διαρκείς πιέσεις, τις απειλές και την απαγόρευση στην πραγματικότητα της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης με πλήρη συνδικαλιστική άδεια όπως αυτή των μόνιμων συναδέλφων, η συναδέλφισσα εξέτισε τη θητεία της κάνοντας χρήση των 9 ημερών ανά μήνα ως ελάχιστο συνδικαλιστικό δικαίωμα, που προβλέπει ο νόμος, ενώ ταυτόχρονα υπηρέτησε το διδακτικό της ωράριο σε σχολεία της περιοχής ακόμη και ως υπεύθυνη τμήματος.

Σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, ο διευθυντής εκπαίδευσης Π.Σπύρου αρνιόταν να πάρει σαφή θέση σχετικά με την προϋπηρεσία της Β.Δ.  και ποτέ δεν το έφερε ως θέμα στο ΠΥΣΠΕ, αν και υπήρξε έγγραφο αίτημα από αιρετό μέλος και είχε δεσμευτεί σε συνάντηση με σωματεία και εκπροσώπους ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ. Από αναβολή σε αναβολή και από παράταση σε παράταση κατάφερε να ολοκληρώσει τις κινήσεις του στις 16/7! Μία κίνηση μείωσης κατά 4 μήνες της προϋπηρεσίας της συναδέλφισσας, όταν η προϋπηρεσία που της είχε παραδοθεί εγγράφως στις 21/6 ήταν διαφορετική. Ο Σπύρου εξέδωσε στις 21/6 την προϋπηρεσία… και αμέσως μετά χωρίς άλλη ενημέρωση στην αναπληρώτρια ΒΔ προχώρησε σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο κόψιμο 4 μηνών!

Στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν τα εκπαιδευτικά σωματεία της περιοχής, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, από ΔΣ Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής, στις 25 και 26 Ιουλίου φάνηκε με την μεγαλύτερη σαφήνεια ότι ο Π. Σπύρου θέλησε να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο την επιλογή για «κόψιμο» της προϋπηρεσίας επικαλούμενος διαδικαστικά ζητήματα του ΟΠΣΥΔ όπου τάχα είναι υποχρεωμένη η διοίκηση να περάσει τις συνδικαλιστικές άδειες σε αντίστοιχο πεδίο! Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πεδίο «συνδικαλιστικών αδειών» που να προβλέπεται να συμπληρωθεί, η υπάλληλος του τμήματος ΕΣΠΑ με την πλήρη συνεννόηση και κάλυψη του διευθυντή εκπαίδευσης, καταχώρησε τις συνδικαλιστικές άδειες στο πεδίο «παρατηρήσεις». Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι αμφισβητεί την προϋπηρεσία ΚΑΙ στην γραμματέα του Συλλόγου ΠΕ Άνω Λιοσίων Ελεάνα Μαργαρίτη για 3 μέρες (!!) συνδικαλιστικής άδειας, η οποία ουδέποτε ενημερώθηκε από την υπηρεσία ότι η προϋπηρεσία της είναι διαφορετική από αυτήν που της παραδόθηκε τον Ιούνιο!

Αρωγό στη μεθόδευση του ο Π. Σπύρου βρήκε το αντίστοιχο τμήμα διορισμών του Υπ. Παιδείας το οποίο -όπως και ο διευθυντής εκπ/σης- αποκρύπτει και αγνοεί πλήρως τις δύο εγκυκλίους (Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-52014 και Φ.351.5/27/19630/Δ1/29-2-2018) που αφορούν στις συνδικαλιστικές άδειες μονίμων και αναπληρωτών, στις οποίες γίνεται ρητά λόγος για προσμέτρηση αυτού του διαστήματος ως πραγματική/διδακτική προϋπηρεσία προστατεύοντας πλήρως όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν από την θέση που καλύπτει ο υπάλληλος.

Είναι σαφές ότι ανοίγει πλέον πανελλαδικά ο ασκός του Αιόλου για τη μη προσμέτρηση (αφαίρεση) της προϋπηρεσίας όλων των αναπληρωτών/τριων που έχουν κάνει χρήση αντίστοιχων συνδικαλιστικών αδειών ως σήμερα (πχ μέλη ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων). Συγχρόνως, αμφισβητείται ακόμα και το μέχρι τώρα νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της 9ημερης συνδικαλιστικής άδειας ανά μήνα για τους 2 νέους αναπληρωτές εκπροσώπους που έχουν εκλεγεί στα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας έχει τεράστια ευθύνη να ΜΗΝ ΚΑΛΥΨΕΙ τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, να παρέμβει και να σεβαστεί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αναπληρωτών και όλων των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στα κοινά και αναλαμβάνουν ενεργό συνδικαλιστικό ρόλο.

Δεν θα επιτρέψουμε καμία μεθόδευση που επιτίθεται στα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτριών/τών

και μάχεται τη συλλογική και αγωνιστική δράση!

 

 

Απαιτούμε:

Την άμεση προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας της συναδέλφισσας Δινοπούλου Βαγγελίτσας και Ελεάνας Μαργαρίτη.

Την εξίσωση προς τα πάνω όλων των εργασιακών-ασφαλιστικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Άμεσο διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ, τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας της απαράδεκτης στάσης του διευθυντή εκπ/σης Δυτ. Αττικής.

Καλούμε τις ομοσπονδίες να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με την υπουργό παιδείας κ. Κεραμέως για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.