Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με τα σχολικά γεύματα (σχέδια πρακτικού της ΔΟΕ για τους Συλλόγους Διδασκόντων)

Με αφορμή το γεγονός ότι  έξι δημοτικά σχολεία του συλλόγου μας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα”  , το Δ.Σ επισημαίνει τα παρακάτω:

α) Η σίτιση των μαθητών μας αποτελεί πάγια διεκδίκηση που ο σύλλογός μας ανέδειξε  από το 2011  διαμορφώνοντας το αίτημα “Συσίτια σε όλα τα σχολεία αποκλειστικά από δημόσιους φορείς”.

Β ) Σήμερα το αίτημα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των διεκδικήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος. Από την άλλη πλευρά το Υπ. Παιδείας  , ενώ αναγνωρίζει το δίκαιο και το βάσιμο του αιτήματος, αντιμετωπίζει αποσπασματικά την υλοποίησή του εκχωρώντας τα προγράμματα σίτισης σε ιδιωτικούς φορείς ,αδιαφορώντας για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και επιδιώκοντας  να μεταφέρει την ευθύνη για τον ποιοτικό έλεγχο τους στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο της αγωγής –δεν είναι τραπεζοκόμοι ούτε διαθέτουν γνώσεις για να πραγματοποιούν ποιοτικούς ελέγχους τροφίμων.

Με βάση τα παραπάνω επισυνάπτουμε την επικαιροποιημένη  απόφαση της ΔΟΕ και τα σχέδια πρακτικού των συλλόγων διδασκόντων που αναφέρονται

  • στο γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αναρμόδιοι και δεν αναλαμβάνουν την υλοποίηση του ποιοτικού ελέγχου
  • στο γεγονός ότι τα σχολεία δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους για την σίτιση των μαθητών και επομένως στο σχολείο θα σιτίζονται μόνο οι μαθητές του ολοήμερου ενώ οι υπόλοιποι μαθητές θα παίρνουν το γεύμα στο σπίτι.

Επίσης, επισημαίνουμε την ανάγκη να τροποποιηθεί η δήλωση του Συλλόγου Διδασκόντων προς τους γονείς και να ενημερώνει ότι από τους μαθητές-τριες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων θα σιτίζονται στο σχολείο μόνο οι μαθητές του Ολοήμερου όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι υπόλοιποι μαθητές-τριες θα παίρνουν το γεύμα στο σπίτι τους.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

ΔΟΕ: Επικαιροποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τα σχολικά γεύματα, έπειτα από την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1/9-8-19 Υ.Α. (ΦΕΚ 3210B’/22-8-19) και της σχετικής εγκυκλίου Φ.14/ΦΜ/133775 /Δ1/30-8-2019.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει, με αφορμή και τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τα σχολικά γεύματα, τόσο τη σειρά δράσεων που έχει αναλάβει όλα τα χρόνια που η οικονομική κρίση εξαθλιώνει την κοινωνία και φυσικά, πρώτα τα πιο ευαίσθητα μέλη της, τα παιδιά, σχετικά με το τεράστιας σημασίας ζήτημα του υποσιτισμού των μαθητών, ζήτημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την άρση των πολιτικών της εξαθλίωσης των εργαζομένων που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του προγράμματος «σχολικά γεύματα» τονίσαμε ότι η πολιτεία, που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει το ζήτημα αποσπασματικά εκχωρώντας την μέριμνα για προγράμματα σίτισης των μαθητών σε ιδιωτικούς φορείς, δίχως να είναι σε θέση να ελέγξει το αν όλα αυτά τα προγράμματα στοχεύουν πράγματι στην στήριξη των μαθητών ή τα κίνητρά τους είναι ξένα προς τη σχολική και κοινωνική πραγματικότητα, με τις υπουργικές αποφάσεις για τα «σχολικά γεύματα» (με τρόπο επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών)  αποποιείται την υποχρέωση της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού, στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντάς τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας των γευμάτων.

Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοούμε έναν μεγάλο  κίνδυνο που δημιουργεί η αδιέξοδη και ανεύθυνη επικοινωνιακή πολιτική των κυβερνήσεων με τις αντιδράσεις που, δικαιολογημένα, γεννά. Να μείνουν, τελικά, οι μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα γεύμα, δίχως και αυτό ακόμη.

Οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες παιδαγωγοί, είναι επιφορτισμένοι με το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών. Δεν είναι τραπεζοκόμοι (προσωπικό που η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προσλάβει για όλα τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία καθώς και επιπλέον για τα σχολεία όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σχολικά γεύματα), ούτε έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων. Η άσκηση τέτοιου έργου από μέρους τους, τους φέρνει αντιμέτωπους ακόμη και με ποινικές ευθύνες. Φυσικά, ποινική ευθύνη έχουν οι αρμόδιοι Υπουργοί που δεν στελεχώνουν τις επιτροπές ποιοτικού ελέγχου με το προσωπικό που ορίζει η νομοθεσία.

Σε συνέχεια και επικαιροποίηση όλων των προηγούμενων αποφάσεών μας, σεβόμενοι, παράλληλα, τις ανάγκες των μικρών μας μαθητών, καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων. Η μόνη εμπλοκή τους μπορεί να αφορά μόνο στην καταμέτρηση του αριθμού των παραδιδόμενων γευμάτων, για την ποιοτική κατάσταση των οποίων, σύμφωνα και με το πνεύμα των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων στις οποίες έρχεται να προστεθεί  η νέα Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1/9-8-19 Υ.Α. (ΦΕΚ 3210B’/22-8-19), υπεύθυνοι είναι οι προμηθευτές και το Υπουργείο που τους ανέθεσε το έργο,  αφού πρέπει να «…διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων». Αυτό, που και η νέα, φετινή, υπουργική απόφαση και η σχετική εγκύκλιος «ξεχνούν» να επαναλάβουν, θα πρέπει να καταγράψουν οι σύλλογοι διδασκόντων σε πρακτικό τους. Θα πρέπει, επίσης, να συντάξουν  πρακτικό με το οποίο, εξ αιτίας της σειράς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, αποφασίζουν τα γεύματα των μαθητών που δεν παραμένουν στο ολοήμερο να τους δίνονται κατά την αποχώρησή τους ώστε να τα πάρουν στο σπίτι τους.

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ  ……. / ……-9-2019

Στη …………………..και στο γραφείο του ………….Δημοτικού Σχολείου …………….σήμερα ημέρα……………………, ….-9-2019 και ώρα ………, συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας συμμετεχόντων των  κ.κ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ύστερα από πρόσκληση του/της Διευθυντή/ντριας του Σχολείου μας με θέμα:

“Εφαρμογή του Προγράμματος των σχολικών γευμάτων κατά το έτος 2019-20”

Το θέμα εισηγήθηκε ο/η Πρόεδρος-Διευθυντής/ντρια. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1/9-8-19 Υ.Α. (ΦΕΚ 3210B’/22-8-19), καθώς και στην εγκύκλιο Φ.14/ΦΜ/133775 /Δ1/30-8-2019.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την ανωτέρω σχετική νομοθεσία  «Οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίασή τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίζουν α) τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος β) τις ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση της όλης διαδικασίας και γενικότερα τη ρύθμιση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας.

Όσον αφορά τα ολιγοθέσια σχολεία και ειδικότερα τα 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια και λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, δίνεται στο σχολείο, με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, η δυνατότητα επιλογής του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» κατά τη διάρκεια της ημέρας.».

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ύστερα από διαλογική συζήτηση

και αφού έλαβε υπόψη του ότι

  1. Δεν υπάρχουν στο σχολείο μας αίθουσες σίτισης με κατάλληλες υποδομές παρά μόνο αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο και γραφεία.

 

  1. Στο προβλεπόμενο 5λεπτο μεταξύ λήξης έκτης ώρας και έναρξης του προγράμματος διατροφικής αγωγής για τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα,  δεν είναι δυνατό οι αίθουσες διδασκαλίας να καθαριστούν και να ετοιμαστούν για σίτιση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των μαθητών.

 

  1. Δεν υπάρχει το κατάλληλο, απαιτούμενο προσωπικό τραπεζαρίας και καθαριότητας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Από τους μαθητές-τριες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων να σιτίζονται στο σχολείο μόνο οι μαθητές του Ολοήμερου όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι υπόλοιποι μαθητές-τριες να παίρνουν το γεύμα στο σπίτι τους όπως προβλεπόταν στην πρώτη σχετική Υ.Α.

Το πρακτικό αυτό αφού γράφτηκε και διαβάστηκε  υπογράφεται όπως ακολουθεί.

 

Ο/Η  Πρόεδρος-Διευθυντής/ντρια                       Τα      Μέλη

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ  ……. / ……-9-2019

Στ.. …………………..και στο γραφείο του ………….Δημοτικού Σχολείου …………….σήμερα ημέρα……………………, ….-9-2019 και ώρα ………, συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας συμμετεχόντων των  εκπαιδευτικών

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ύστερα από πρόσκληση του/της Διευθυντή/ντριας του Σχολείου μας με θέμα:

 

“Ορισμός εκπαιδευτικών στην Επιτροπή Παραλαβής σχολικών γευμάτων”

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ενημερώθηκε και συζήτησε αναλυτικά επί της Φ.14/ΦΜ/126841/Δ1/9-8-19 Υ.Α. (ΦΕΚ 3210B’/22-8-19) Υπουργικής Απόφασης του  Υπουργού Παιδείας, η οποία έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων προηγούμενων καθώς και της σχετικής εγκυκλίου Φ.14/ΦΜ/133775 /Δ1/30-8-2019.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα εγκύκλιο «Σε κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα, είναι απαραίτητη η σύσταση Τριμελούς Επιτροπής Παραλαβής των γευμάτων, με τη διαδικασία που προβλέπεται στις με τις αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/181027/Δ1/25-10-2017 (ΦΕΚ 3870 B’/3-11-2017), Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/8-8-2018 (ΦΕΚ 3508 Β’/21-8-2018) και Φ.14/ΦΜ/96985/Δ1/18-06-19 (ΦΕΚ 2579 Β’/27-6-19) Υ.Α.». ενώ «Το έργο και τα καθήκοντα των Επιτροπών Παραλαβής ορίζονται στο άρθρο 1 της με αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/42448/14-3-2018 (ΦΕΚ 1022 Β’/21-3-2018) και στο άρθρο 1β της με αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/8-8-2018 (ΦΕΚ 3508Β’/21-8-2018) Υ.Α.».

Με βάση τις παραπάνω Υ.Α.  «Η Επιτροπή Παραλαβής κάθε σχολικής μονάδας παραλαμβάνει καθημερινά τα σχολικά γεύματα, φροντίζοντας για τον ποσοτικό (αριθμό πακέτων) και ποιοτικό έλεγχο τους. Πιο συγκεκριμένα, η ανωτέρω επιτροπή παραλαμβάνει δελτίο αποστολής από τον ανάδοχο, στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα και η ώρα παράδοσης. Το προσωπικό που μεταφέρει και παραδίδει τα γεύματα θα διαθέτει κατάλληλα θερμόμετρα, ώστε κατά την παραλαβή και παρουσία της Επιτροπής Παραλαβής θα μετρά τις θερμοκρασίες των θερμοθαλάμων και των ψυκτικών θαλάμων. Οι θερμοκρασίες που πρέπει να τηρούνται για τα ζεστά γεύματα είναι μεγαλύτερες από 63 βαθμούς Κελσίου, ενώ για τα κρύα (σαλάτα) είναι από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, η Επιτροπή Παραλαβής ελέγχει τις συνθήκες μεταφοράς των προς παράδοση τροφίμων, τη συνολική ποσότητα των παραδοθέντων γευμάτων, καθώς και το είδος του γεύματος. Επιπλέον, σε τυχαία και αντιπροσωπευτικά δείγματα σε ποσοστό 1% (στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα) των γευμάτων, 1% από τις σαλάτες και 1% από τα ψωμάκια, ελέγχει τη συμμόρφωση ως προς τη σύνθεση των γευμάτων. Τα δείγματα που λαμβάνονται βαρύνουν τον προμηθευτή, ο οποίος υποχρεούται σε άμεση αντικατάσταση τους ώστε σε κάθε περίπτωση να παραδίδεται η αρχικώς συμφωνηθείσα ποσότητα».

Στην ίδιες Υ.Α. αναφέρεται ότι «Ο οικείος Διευθυντής Π.Ε. α) επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος στα Δημοτικά Σχολεία περιοχής ευθύνης του, β) συγκροτεί τις Τριμελείς Επιτροπές Παραλαβής κάθε σχολικής μονάδας αρμοδιότητας του που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Πιο συγκεκριμένα, ορίζει (μετά από την εισήγηση του Διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας) δύο εκπαιδευτικούς από κάθε σχολική μονάδα (εκ των οποίων ο ένας είναι ο Υποδιευθυντής, όπου προβλέπεται η θέση ευθύνης), οι οποίοι μαζί με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας θα αποτελέσουν την Τριμελή Επιτροπή Παραλαβής». Ορίζεται επίσης ότι : «Οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίαση τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, θα αποφασίσουν α) τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για τη σίτιση των μαθητών, β) τους εκπαιδευτικούς που ημερησίως ορίζονται να εποπτεύουν τη διαδικασία της σίτισης και γ) ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στον τρόπο παραλαβής των γευμάτων, οργάνωσης και υλοποίησης της όλης διαδικασίας», ενώ στη φετινή εγκύκλιο αναφέρεται ότι «Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στον έλεγχο των μακροσκοπικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των γευμάτων, τα οποία πρέπει να είναι χωρίς ενδείξεις χρησιμοποίησης μειονεκτικών πρώτων υλών, απαλλαγμένα από ξένες ύλες και το χρώμα, η υφή, η οσμή και η γεύση τους να είναι χαρακτηριστικά του είδους και των συστατικών τους. Γεύματα τα οποία παρουσιάζουν σημάδια σήψης, ευρωτίασης (μούχλας) ή άλλης αλλοίωσης πρέπει να αποκλείονται από την κατανάλωση. Ο ως άνω έλεγχος διενεργείται καθημερινά κατά τη διαδικασία παραλαβής, μπορεί δε να καλείται να παραστεί και ο ανάδοχος. Αν η Επιτροπή Παραλαβής κρίνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα παραδοτέα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στους όρους της Σύμβασης, συντάσσεται πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής, που αναφέρει τις παρεκκλίσεις που διαπιστώθηκαν και γνωμοδοτεί αν οι αναφερόμενες παρεκκλίσεις επηρεάζουν την καταλληλότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και παραδοτέων και συνεπώς αν μπορούν οι τελευταίες να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες…»

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι δεν υπάρχει στο σχολείο μας εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων, κάτι που αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τους κινδύνους που δημιουργούνται για την υγεία των μαθητών αφού  δεν τηρούνται ανάμεσα σε άλλα και οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις που τίθενται στην εγκύκλιο Γ1β/Γ.Π/οίκ. 67887 της 7-9-2017 του Υπουργείου Υγείας προς τις Δ/νσεις Υγείας με θέμα τους ελέγχους σε σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί είναι επιστήμονες παιδαγωγοί με έργο τους την αγωγή και εκπαίδευση των μαθητών και δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες από το νόμο τεχνικές γνώσεις για τον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων.

 

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει ότι:

 

               οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μπορούν, μόνο, να βεβαιώσουν τον ακριβή αριθμό γευμάτων που ο προμηθευτής οφείλει να παραδώσει στη σχολική μονάδα.

               Κανένας από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας δεν δύναται να συμμετέχει στην Επιτροπή Παραλαβής των σχολικών γευμάτων, με έργο τον ποιοτικό έλεγχο, αφού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες από το νόμο τεχνικές γνώσεις.

                Η ευθύνη της ποιότητας ανήκει στον επιλεγμένο προμηθευτή και του αρμόδιου Υπουργείου που του ανέθεσε το έργο και οφείλει με επιτροπές ελέγχου που απαρτίζονται από τεχνικούς υπαλλήλους να ελέγχει και να πιστοποιεί την ποιότητα των γευμάτων.

Το πρακτικό αυτό αφού γράφτηκε και διαβάστηκε  υπογράφεται όπως ακολουθεί.

 

Ο/Η  Πρόεδρος – Διευθυντής/ντρια                                                            Τα      Μέλη