Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την πρόταση υπέρ της κήρυξης απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση

Συνάδελφοι,

 

Ο Σύλλογός μας πήρε την πρωτοβουλία την περσινή σχολική χρονιά να προτείνει ένα κοινό κείμενο Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Το κείμενο τελικά συγκέντρωσε την υποστήριξη 14 Συλλόγων ΠΕ και 6 ΕΛΜΕ. Επίσης, στο προτεινόμενο κείμενο (των αντιπροσώπων της 88ης Γ.Σ.) από το Σύλλογο «Σωκράτη» απαντήσαμε θετικά, με ορισμένες όμως παρατηρήσεις.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, πήραμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε ένα νέο σχέδιο κειμένου με στόχο:

  1. Να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ  με βάση ένα ενιαίο κείμενο για την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση.
  2. Να επικαιροποιηθεί το κοινό κείμενο με βάση τις εξελίξεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την προώθηση νέου αξιολογικού θεσμικού πλαισίου.
  3. Να καλέσουμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν άμεσα αποφάσεις για απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση

 

Το προτεινόμενο κείμενο, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση για παρατηρήσεις, συγκέντρωσε μέχρι στιγμής τις υπογραφές 22 Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ  (Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιoσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Αργοσαρωνικού, Αριστοτέλης, Δ. Αττικής “Βάρναλης”, Δ. Γληνός, Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Ικαρίας/Φούρνων, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Κέρκυρας, Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας, Κ. Σωτηρίου, Νέας Σμύρνης, Παρθενώνας, Περικλής, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Β΄ ΕΛΜΕ Αθηνών, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθηνών )

 

 

Θεωρώντας ότι:

  1. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης δυνάμεων ενάντια στην αξιολόγηση.

 

  1. Το νέο κείμενο που προτείνει ο Σύλλογος «Σωκράτης» περιέχει αρκετά κοινά σημεία και, κυρίως, απηχεί το ίδιο πνεύμα με το αρχικό δικό μας κείμενο.

 

Προτείνουμε την υιοθέτησή του από τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, συνυπογράφουμε με το Σύλλογο «Σωκράτη» το κοινό κείμενο και αναλαμβάνουμε από κοινού να σταλεί για έγκριση στα Δ.Σ. των Συλλόγων που ήδη έχουν πάρει απόφαση. Στη συνέχεια η απόφαση με το σύνολο των Συλλόγων να σταλεί σε όλα τα Δ.Σ. των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ ανά την Ελλάδα, επιδιώκοντας την παραπέρα διεύρυνση των εκπαιδευτικών σωματείων που θα την υπογράφουν.

 

Παραθέτουμε το κοινό κείμενο:

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. και οι Ε.Λ.Μ.Ε. που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, με βάση τις αποφάσεις των ΔΣ ή/και των ΓΣ μας:

  1. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς για αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και για ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης χρειάζεται να βρει τον κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο με το όπλο της απεργία – αποχής.
  2. Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το νόμο 4547/18 και την Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων».
  3. Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν ΑΜΕΣΑ απεργία-αποχή στη βάση και της αντίστοιχης απόφασης της ΑΔΕΔΥ και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή.
  4. Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος