Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΧΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΜΟΙΩΣΕΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Άλλη μια αδικία του νόμου Γαβρόγλου (4589/19) έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες. Συγκεκριμένα, δεκάδες συνάδελφοί μας πετιούνται εκτός πινάκων μιας και διαθέτουν πτυχίο 2ετούς φοίτησης (Παιδαγωγικών Ακαδημιών). Το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, επί σειρά δεκαετιών εξασφάλιζε επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους του. Σήμερα, αυτό αναιρείται, χωρίς να έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών να εξομοιωθούν. Οι συνάδελφοι δούλευαν για χρόνια ως αναπληρωτές καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες των σχολείων μας, χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί το πτυχίο τους.

Πλέον όμως με το νόμο Γαβρόγλου μένουν εκτός πινάκων διορισθέντων και αναπληρωτών για 2 χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται με την κατάταξή τους αφού είναι βέβαιο πως θα «κατρακυλήσουν» εκατοντάδες θέσεις στον πίνακα. Ουσιαστικά θα πεταχτούν εκτός εκπαίδευσης! Επιπλέον πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους παρακολουθούν κανονικά αυτή την εποχή πρόγραμμα εξομοίωσης (τα οποία για πολλά χρόνια είχαν σταματήσει) αλλά το ΑΣΕΠ δεν κάνει δεκτή την συμπερίληψή τους στους πίνακες. Η νέα αυτή εξέλιξη ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και για τους μόνιμους συναδέλφους πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών που δεν έχουν εξομοιωθεί.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει νόμιμη την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των Κολεγίων και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση τρέχει ώστε να συμπεριληφθούν οι κάτοχοι πτυχίων Κολεγίων στους πίνακες διορισμών και αναπληρωτών! Δε δείχνει όμως την ίδια στάση στα πτυχία των Παιδαγωγικών Ακαδημιών (Δημόσια Ιδρύματα)!

Έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι ο ν.4589/19 (προσοντολόγιο) λειτουργεί ως μηχανισμός απόρριψης και απόλυσης συναδέλφων. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να διεκδικήσουμε την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου. Επιπλέον, απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι με πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που τόσα χρόνια δούλευαν και κάλυπταν τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων, να μην εξαιρεθούν από τις διαδικασίες πρόσληψης και διορισμού.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος