Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καμία ισχύ δεν έχουν οι προφορικές εντολές του Υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία

Σε μία κίνηση πρωτοφανούς ανευθυνότητας προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνοντας προφορικά (!!) τις Περιφερειακές Διευθύνσεις για την αναγκαιότητα παραμονής εκπαιδευτικών (διευθυντών και προϊσταμένων νηπιαγωγείων) στο σχολείο που θα παρέχουν διοικητικό έργο. Ακολούθως, κάθε Περιφερειακός Διευθυντής ερμήνευσε κατά το δοκούν την προφορική «εντολή» και προχώρησε σε δικές του προφορικές εντολές τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να επικρατήσει μια απίστευτη σύγχυση σε όλη τη χώρα, ακριβώς τη στιγμή που απαιτείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ενεργειών και πρωτοβουλιών για την πρόληψη απέναντι στο νέο κορονοϊό COVID-19.

Όπως είναι γνωστό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 783 – 10.3.2020) καθορίστηκαν τα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19. Προβλέπεται η  «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020… όλων των σχολικών μονάδων». Πουθενά στη συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για παρουσία των εκπαιδευτικών στα κλειστά σχολεία.

Η βασική πολιτική ευθύνη αυτής της εξέλιξης ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας που οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του άμεσα: Οι εντολές ποιου φορέα είναι σε ισχύ: Του Υπουργού Υγείας που προχωρά στο κλείσιμο των σχολείων για λόγους δημόσιας υγείας ή του/της κάθε γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας που προβάλλει την αναγκαιότητα παροχής διοικητικού έργου στα κλειστά σχολεία; Τι είδους διοικητικό έργο απαιτείται σε ένα κλειστό σχολείο, ποιες είναι αυτές οι ανάγκες για υλοποίηση διοικητικού έργου που δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί διαδικτυακά, ποιος καλείται να το υλοποιήσει και με ποιο ωράριο; Και σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που η κρισιμότητα των στιγμών και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας απαιτεί τον περιορισμό των μετακινήσεων ποιες είναι αυτές οι διοικητικές ανάγκες που επείγουν αυτή τη στιγμή;

Σε κάθε περίπτωση, οι προφορικές και αυθαίρετες εντολές του οποιουδήποτε στελέχους εκπαίδευσης δεν έχουν καμία απολύτως ισχύ και καλούμε τους συναδέλφους να τις αγνοήσουν. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος