Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ.Ε.Σ.Υ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Το ΔΣ του συλλόγου μας εκφράζει την αντίθεσή του στo γεγονός ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (16838/2020, ΦΕΚ 783/Β/10-3-2020) δεν συμπεριλαμβάνει τα Κ.Ε.Σ.Υ. στις εκπαιδευτικές δομές που αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Θεωρούμε ότι τα Κ.Ε.Σ.Υ. πρέπει να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ για τους εξής λόγους:

 

  1. Σύμφωνα με το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Άρα, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμένα με τα σχολεία και δε μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι είναι παράλογο να μη συμπεριλαμβάνονται στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

 

  1. Επιπλέον, ο λόγος που κλείνουν τα σχολεία είναι για την αποφυγή του συνωστισμού και την μείωση της διασποράς του ιού από τους μαθητές, στους οποίους μάλιστα συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι. Γιατί λοιπόν, απαιτείται από τα Κ.Ε.Σ.Υ να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους τη στιγμή που, ενδεικτικά αναφέροντας, στο χώρο των Κ.Ε.Σ.Υ. της Αττικής εβδομαδιαίως:
  • διενεργούνται περίπου 110 αξιολογήσεις μαθητών, διάρκειας από 1 έως 2.5 ώρες, με στενή επαφή μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές;
  • λαμβάνονται 80 περίπου αιτήσεις 80 από γονείς/κηδεμόνες;
  • πραγματοποιούνται περίπου 130 συναντήσεις με γονείς και άλλους φορείς (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιστήμονες από άλλες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κλπ), διάρκειας το λιγότερο μιας ώρας;

Και όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά περιορισμένου μεγέθους χώρους, συχνά χωρίς παράθυρα και με ελλιπή εξαερισμό!

 

  1. Όπως είναι γνωστό, στα δυο Κ.Ε.Σ.Υ. της Α’ Αθήνας, όπως και σε πολλά της Αττικής, δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές (οι οποίοι συχνά έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας), τους γονείς και τους εργαζόμενους σε αυτά και κατ’ επέκταση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

 

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (μόλις χθες ο Π.Ο.Υ χαρακτήρισε ως πανδημία την εξάπλωση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο), εκτιμούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, τα Κ.Ε.Σ.Υ. επιβάλλεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

 

  • Κανένας μαθητής ή γονέας/κηδεμόνας ή εκπαιδευτικός δεν πρέπει να προσέρχεται στο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ., θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εκεί.
  • Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, με υπευθυνότητα, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις δομές του.
  • Απαιτούμε την άμεση απολύμανση των χώρων και την εξασφάλιση καθαριότητας σε καθημερινή βάση του 1ου και 2ου Κ.Ε.Σ.Υ. της Α’ Αθήνας.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος