Φωτορεπορτάζ και βίντεο από τις κινητοποιήσεις της 16ης Απρίλη ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση (συνεχής ενημέρωση)

ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 Απρίλη, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προφύλαξης, από Συλλόγους ΠΕ, ΕΛΜΕ, γονεϊκούς και μαθητικούς  φορείς στο Υπουργείο Παιδείας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στις διευθύνσεις εκπαίδευσης Πειραιά και Γ΄ Αθήνας, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των τελευταίων ημερών, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενδέχεται να περιλαμβάνει τα εξής: τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης κ.α.

Σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί διακήρυξαν ότι:

  1. Η κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση, εν μέσω πανδημίας, αποτελεί πρωτοφανή πράξη πολιτικής ανηθικότητας.
  2. Κάθε προσπάθεια να θεσμοθετηθεί η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί αιτία πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα.
  3. Το εκπαιδευτικό κίνημα ούτε αιφνιδιάζεται ούτε φιμώνεται: συλλογική και μαζική θα είναι η απάντησή του σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω, στην εποχή του επιθεωρητισμού και να ορθώσει νέους ταξικούς φραγμούς με την τράπεζα θεμάτων και άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

 

Ακολουθεί ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις:

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Μέλη των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Α΄ Αθηνών, Βύρωνας-Καισαριανή-Παγκράτι, Ηλιούπολη, Παρθενώνας, Αριστοτέλης, Καλλιθέας-Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, της Ένωσης Γονέων 7ου Διαμερίσματος Αθήνας  και του Συντονιστικού Μαθητών Αθήνας  πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών παρέδωσε ψήφισμα τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης διαμηνύοντας ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου αποτελεί αιτία πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα.


Υπουργείο Παιδείας

Δεκάδες εκπαιδευτικοί από τους Συλλόγους Αμαρουσίου, Κ. Σωτηρίου, Σωκράτης, Σεφέρης, Αριστοτέλης, Παρθενώνας, Άνω Λιοσίων, Αθηνά, Β ΕΛΜΕ Αθηνας, Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, Παρθενώνας, Α Γ ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας, ΕΛΜΕ Λιοσίων, κ.α. πραγματοποίησαν κινητοποίηση απαιτώντας να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο. Η αστυνομία επιχείρησε να προχωρήσει σε… ελέγχους στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας, τις οποίες παραβίασαν οι αστυνομικοί. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίας προέδρων σωματείων και συνδικαλιστών η αστυνομία έκοψε πρόστιμο στον εκπαιδευτικό Γρηγόρη Καλομοίρη, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και σε δημοσιογράφο παρά την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης τύπου Α.

Φωτογραφίες από το πρόστιμο:

 

Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πειραιά

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Πειραιά “Η Πρόοδος”, Πειραιά “Ρήγας Φεραίος, Κερατσινίου Περάματος “Ν. Πλουμπίδης” και της Ε.Λ.Μ.Ε. Πειραιά πραγματοποίησαν την Πέμπτη 16 Απριλίου 2020, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προφύλαξης, παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Π. Ε. Πειραιά, ενάντια στο αντικεπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Παιδείας.

Γ΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθήνας

Αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών από τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ της περιοχής πραγματοποίησαν κινητοποίηση-παράσταση διαμαρτυρίας διαμηνύοντας ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν αιφνιδιάζεται, δεν φιμώνεται, δεν υποχωρεί.

 

Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Θεσσαλονίκη)

Στην πετυχημένη σημερινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενάντια στην κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου  από το Υ.ΠΑ.Θ. συμμετείχαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, με πανό και πικέτες και μετά από κάλεσμα 4 ΕΛΜΕ και 1 ΣΕΠΕ.
Το “ραντεβού” ανανεώθηκε για την επόμενη της κατάθεσης για διαβούλευση του νομοσχεδίου, 12μ.μ., άγαλμα Βενιζέλου.