Απόφαση της Τακτικής Γ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών – Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ο οικονομικός απολογισμός και τα πεπραγμένα του Συλλόγου υπερψηφίστηκαν ομόφωνα. Κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

 

Αγώνας διαρκείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όλο το προηγούμενο διάστημα, χρησιμοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει σε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας: επιμονή στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, εκτίναξη της πανδημίας, κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τα σχολεία (τα σχολεία άνοιξαν με τους ίδιους και χειρότερους όρους που έκλεισαν), με πρωτοφανή πρωτόκολλα διάδοσης του ιού (50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα) χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος), τα ΜΜΜ, τους χώρους δουλειάς, κατακόρυφη άνοδος της ακρίβειας, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εγκατάλειψη των πυρόπληκτων, θεαματική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και εγκατάσταση νέων αμερικάνικων βάσεων, πρωτοφανής αστυνομική καταστολή ενάντια στη νεολαία και ενάντια στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Αύρες στις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών και των πυροσβεστών αλλά έλλειψη πυροσβεστικών μέσων όταν η πύρινη λαίλαπα κατάπινε δάση και σπίτια. Ταυτόχρονα, με σταθερά βήματα και με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση, στα πρότυπα που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια και άλλα κράτη της Δύσης, προχωρά στην κατάργηση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προχωρώντας στην μετάλλαξη του πολιτεύματος σε ένα αυταρχικό κοινοβουλευτικό καθεστώς τύπου Ορμπάν και στη θωράκιση του κράτους απέναντι στον «εχθρό λαό», υπηρετώντας τα βαθύτερα σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και συμφερόντων, των υπερεθνικών οργανισμών (ΔΝΤ-ΕΕ-ΟΟΣΑ). Δεν υπάρχει κανένας σωτήρας απέναντι σε αυτόν τον οδοστρωτήρα πέρα από τους αγώνες των ίδιων των εργαζόμενων. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και οι νίκες που πέτυχαν αυτά τα χρόνια (ακύρωση των καμερών στην τάξη, της αύξησης του ωραρίου των νηπιαγωγών, σπάσιμο στην πράξη της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, μπλοκάρισμα της αξιολόγησης και των ηλεκτρονικών «εκλογών» για αιρετούς), οι ηρωικοί και νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στην e-food και στην Cosco δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Ο νόμος 4823 για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την αυτονομία τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης: Αυτονομία της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, ασφυκτικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης, ακόμα πιο κάθετη και ιεραρχική δομή διοίκησης, εργαστήρια δεξιοτήτων, διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού με σχέδιο μείωσης των  προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο, διδακτικές μέθοδοι που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία όπως η «ανεστραμμένη μάθηση».

Η   εφαρμογή των σχεδιασμών,  που προωθούνται από τον εν λόγω νόμο, αποτελούν κεντρικές επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα θέματα εκπαίδευσης, και βήματα υλοποίησής τους έχουν γίνει από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Αποτελούν μια βαθιά αντιεκπαιδευτική τομή που άφησε έξω από τα Πανεπιστήμια 40.000 μαθητές με το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Τα σχέδιά τους βρίσκουν τείχος. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών με το εμβληματικό 95% στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της λεγόμενης αξιολόγησης, η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 απεργών της 11ης του Οκτώβρη, οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι πολύμορφες δράσεις των σωματείων και η όλο και μαζικότερη συμμετοχή Συλλόγων Διδασκόντων στα ενιαία κείμενα ως μέσο ακύρωσης της αξιολόγησης, δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν συλλήβδην τα κυβερνητικά σχέδια.

Συντεταγμένα, συλλογικά πήγαμε ως εδώ, συλλογικά θα προχωρήσουμε. Με την κοινή πρωτοβουλία 20 Συλλόγων ΠΕ ζητάμε άμεσα από τo ΔΣ της ΔΟΕ:

  • Να στηριχθεί ο αγώνας με οργάνωση εκδηλώσεων, συνεχούς ενημέρωσης και στήριξης των εκπαιδευτικών, ενημέρωσης και κοινής συμπόρευσης με τους γονείς και τους φορείς τους.
  • Να αποφασιστεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και πανεκπαιδευτικό απεργιακό συλλαλητήριο το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Να επαναπροκηρυχθεί απεργία – αποχή από τη ΔΟΕ (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τα ενιαία κείμενα να συμβάλλουν στην ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη.
  • Σε περίπτωση που το ΔΣ της ΔΟΕ δεν επαναπροκηρύξει απεργία-αποχή έως τις 29/11, το νέο ΔΣ του Συλλόγου εξουσιοδοτείται να προχωρήσει σε κήρυξη της απεργίας-αποχής ώστε σε συνδυασμό με τα ενιαία κείμενα να συμβάλλουν στην ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη.

 

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Μένουμε ανυποχώρητοι  στον αγώνα μας για την υλοποίησή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με αξιοπρεπείς συνθήκες, με τους καταλληλότερους όρους και προϋποθέσεις. Και αυτός ο αγώνας συνεχίζεται με νέες κινητοποιήσεις, με παραστάσεις, με δημοσιεύσεις με ότι χρειαστεί ώστε να πετύχουμε την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής και εκπαίδευσης στον δήμο Αθηναίων και στον δήμο Ζωγράφου, όχι με λογικές στοιβάγματος, αλλά με αξιοπρεπείς όρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παραμένουμε αντίθετοι στη χρήση ελαφρού τύπου προκάτ τα οποία επιπλέον δεν έχουν ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για ένα νηπιαγωγείο.

 

Η εντατικοποίηση που βιώνουν οι νηπιαγωγοί, ο διδακτικός και ο διοικητικός φόρτος εργασίας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο! Διεκδικούμε άμεσα, αξιοποιώντας κάθε μορφή και μέσο, την εξίσωση του ωραρίου με το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών της Αθμιας ανεξάρτητα από την οργανικότητα των νηπιαγωγείων.

Αναπληρωτές/τριες και το όργιο αυθαιρεσίας των τοποθετήσεων

Αξιοποιώντας το γεγονός ότι στο ΠΥΣΠΕ δεν υπάρχουν πλέον αιρετοί του κλάδου, η Α΄ Διεύθυνση ΠΕ Αθήνας, υλοποιώντας τις εντολές του ΥΠΑΙΘ, προχώρησε σε μια απαράδεκτη διαδικασία τοποθετήσεων, ανακοινώνοντας τόσα κενά, όσες ήταν κάθε φορά και οι προσλήψεις, δηλαδή, αποκρύπτοντας διαρκώς όλα τα πραγματικά κενά! Η αυθαιρεσία, οι αδικίες, η απίστευτη ταλαιπωρία των αναπληρωτών έχει γίνει πλέον καθεστώς στην Α΄ Διεύθυνση.

Διεκδικούμε:

·         Απαιτούμε να δημοσιοποιούνται στον opsyd ΟΛΑ τα κενά για όλες τις ειδικότητες! Καμία απόκρυψη, καμία προτεραιοποίηση κενών!

·         Πρόσληψη σε μία φάση για κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών όλων των δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων!

·         Ανάρτηση όλων των κενών ώστε να αντιστοιχεί ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για ένα παιδί! Κανένα μοίρασμα ωρών παράλληλης στήριξης.

·         Δημοσιοποίηση πίνακα κενών που να αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό μαθητών που χρήζουν πλήρους παράλληλης ανά σχολείο.

·         Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ‘Όχι στην ελαστική εργασία.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διανύοντας μια περίοδο νέας όξυνσης της πανδημίας, τα σχολεία μοιάζουν με υγειονομικές βόμβες. Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να αγνοούν τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και του εκπαιδευτικού κινήματος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας, επιβάλλοντας συνεχώς νέες απαγορεύσεις και εργαλειοποιούν την πανδημία για να ιδιωτικοποιήσουν ό,τι έχει απομείνει από δημόσια αγαθά και υπηρεσίες υγείας και να καταργήσουν εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες. Ένα νέο κλείσιμο των σχολείων θα είναι καταστροφικό για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Απαιτούμε τώρα:

·         Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο τμήμα – Εύρεση και διαμόρφωση νέων σχολικών χώρων.

·         Προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστ(ρι)ών με πλήρες ωράριο και σε μόνιμες θέσεις εργασίας

·         Τακτικά δωρεάν test για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και μαθητ(ρι)ες – Δωρεάν παροχή προστατευτικών μέσων

·         Θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις, ΜΕΘ κ.ά.)

Νόμος για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Η μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε ατομική υπόθεση με τον νόμο που ψηφίστηκε την 1η Σεπτέμβρη, είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια αντιλαϊκή πολιτική που στηρίχθηκε και προετοιμάστηκε από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εφαρμογή του νόµου – λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση των επικουρικών μας ταμείων και τη δραστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

Παλεύουμε:

  • Για τη κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Για αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία».

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο νόμος Χατζηδάκη για την κατάργηση 8ωρου, την έμμεση αλλά σαφέστατη κατάργηση της απεργίας, τις ηλεκτρονικές «γενικές συνελεύσεις» και «εκλογές», τη διάλυση των σωματείων και τη μετατροπή τους σε διαδικτυακά λόμπυ φιλοδοξεί να φέρει το τέλος της εργασίας, των εργατικών αγώνων και του συνδικαλισμού όπως τα γνωρίσαμε ως τώρα. Ένας νόμος γραμμένος με το χέρι του ΣΕΒ και της Ε.Ε, που επιχειρεί να ανατρέψει στοιχειώδεις κατακτήσεις και δικαιώματα. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση αντεργατικής αναδιάρθρωσης των σχέσεων εργασίας και αφοπλισμού των εργαζομένων από το ισχυρότερο όπλο τους, το δικαίωμά τους στη συνδικαλιστική, συλλογική δράση και τον αγώνα με απώτερο στόχο να περάσουν τα πιο αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.  Θεωρούμε αναγκαιότητα την κοινή δράση όλου του εργατικού κινήματος και τον συντονισμό της δράσης σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ισότιμη βάση, για την ακύρωση και μη εφαρμογή του νόμου έκτρωμα 4808/21  καθώς και την εκδήλωση πανεργατικού αγώνα με πλατύ, μαζικό και ενωτικό μέτωπο. Καλούμε τις Ομοσπονδίες στην εκπαίδευσης (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) να πάρουν αποφάσεις καταδίκης και μη εφαρμογής του νόμου με συγκεκριμένα (πρακτικά) βήματα ακύρωσής του στην πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετείχαμε στη μεγάλη σύσκεψη 200 σωματείων στο Σπόρτινγκ και στο πανεργατικό συλλαλητήριο της 4ης Νοέμβρη.

 

Ο Σύλλογός μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική του ΓΣ και τις αρχαιρεσίες, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. ως ένα πρώτο βήμα κατάργησης στην πράξη του νόμου.

Απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη.  Να μπλοκαριστεί και να καταργηθεί το αντεργατικό «έκτρωμα»

Να προκηρυχτεί άμεσα γενική απεργία

Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη

 

Ψήφισμα για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, που συγκλόνισε, προκάλεσε προβληματισμούς και έφερε στο προσκήνιο θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων άρχισε η δίκη για την απόδοση ευθυνών.

Κανένα περιθώριο για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου δεν αφήνει το κατηγορηματικό συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου από λιντσάρισμα στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο που προήλθε αποκλειστικά από πολλαπλές κακώσεις, αποκλείοντας κάθε παθολογικό ή τοξικολογικό αίτιο.

Καταδικάζουμε το ακραίο αυτό περιστατικό βίας και κοινωνικού ρατσισμού και απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη με την τιμωρία των υπευθύνων.

 

Το προεδρείο της Γ.Σ.

Χαλβατζιδάκης Δημήτρης

Δέσποινα Μπαλωμένου