Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχετικά με την αναφορά της διευθύντριας του 12ου Δημ. Σχ. Αθηνών σε βάρος 20 εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών, αφού πήρε υπόψη του:

  1. Το γεγονός ότι η διευθύντρια του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών έχει προχωρήσει από τις 23/12 σε αναφορά για 20 συναδέλφους του σχολείου προς τη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας (για απείθεια, υπέρβαση καθήκοντος κλπ.), η οποία με τη σειρά της προχώρησε σε προκαταρκτική έρευνα.
  2. Την ενημέρωση από συναδέλφους του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
  3. Τα δεδομένα από την συνάντηση κλιμακίου του Δ.Σ. με τη διευθύντρια του 12ου Δημ. Σχ. Αθηνών. Συγκεκριμένα, η διευθύντρια μας ενημέρωσε ότι έχει προχωρήσει σε αναφορά σε βάρος 20 εκπαιδευτικών του σχολείου. Σε ερώτημά μας πως είναι δυνατόν να προχωρά σε αναφορά σε βάρος 20 συναδέλφων λάβαμε την απάντηση ότι «στον πόλεμο υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες». Καλέσαμε την διευθύντρια να αποσύρει την αναφορά της. Μας απάντησε ότι για να αποσύρει την αναφορά σε βάρος 20 συναδέλφων απαιτεί οι 7 από αυτούς/ές να καταθέσουν εγγράφως τη συγγνώμη τους.

Με βάση όλα τα παραπάνω το Δ.Σ.:

  • Καταδικάζει την αναφορά της διευθύντριας σε βάρος των 20 συναδέλφων ως μια πράξη αυταρχική και αυθαίρετη που τορπιλίζει το δημοκρατικό και παιδαγωγικό πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου. Την καλεί έστω και τώρα να αποσύρει την αναφορά.
  • Αδυνατεί να κατανοήσει τη φράση «στον πόλεμο υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες», όπως και την απαίτηση να ζητήσουν εγγράφως συγγνώμη 7 συνάδελφοι για να αποσυρθεί η αναφορά για 20 (πρόκειται για απαράδεκτη και πρωτοφανή τακτική ομηρίας)! Το σχολείο δεν είναι πεδίο μάχης μεταξύ των συναδέλφων, αλλά χώρος δημοκρατικής λειτουργίας, συναδελφικότητας, αλληλεγγύης, όπου πρέπει να διαμορφώνεται το κατάλληλο κλίμα συνεργασίας για να επιτελέσει τον ύψιστο σκοπό της διαπαιδαγώγησης ελεύθερων και κριτικά σκεπτόμενων συνειδήσεων.
  • Βρίσκεται στο πλευρό των 20 συναδέλφων και θα παρέχει όποια συνδικαλιστική, νομική, οικονομική κάλυψη απαιτηθεί. Το «έγκλημα» των 20 συναδέλφων είναι ότι υπερασπίζονται τα εντελώς αυτονόητα σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, τις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, τα δικαιώματα των παιδιών, το δικαίωμα ύπαρξης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ενάντια σε κάθε αυθαίρετη και αντιδημοκρατική επιλογή.
  • Θεωρεί ότι, σε κάθε περίπτωση, στο δημόσιο σχολείο δεν έχουν θέση οι διαρκείς απειλές για αναφορές, οι προσβλητικές και αήθεις συμπεριφορές εναντίον μελών της σχολικής κοινότητας, οι διακριτές αντιμετωπίσεις παιδιών με κριτήριο τις απόψεις των γονέων τους ή των δασκάλων τους. Τα θεμελιώδη δικαιώματα εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και γονέων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραβιάζονται.
  • Θεωρεί ότι οι καταθέσεις μαρτύρων σε διαδικασίες ΕΔΕ αποτελούν προσωπικό δεδομένο και επομένως η σύγκληση Συλλόγου Διδασκόντων και η ανάγνωση αποσπασμάτων τέτοιων καταθέσεων παραβιάζει κάθε στοιχειώδη αρχή και κάθε δικαίωμα των εν λόγω μαρτύρων.
  • Εκτιμά ότι ο Σύλλογος Γονέων αποτελεί πολύτιμο θεσμό για την σχολική κοινότητα και έχει συγκεκριμένο ρόλο και πλαίσιο λειτουργίας που οριοθετούνται από το θεσμικό πλαίσιο. Επομένως η συνεργασία των εκπαιδευτικών με τον Σύλλογο Γονέων, είναι αυτονόητη και απαραίτητη. Ο Σύλλογος Γονέων του 12ου Δημ. Σχολείου Αθηνών είναι αναγνωρισμένος από την Ένωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος και αυτό αποτελεί αδιάψευστο εχέγγυο και για τη δική μας αναγνώριση.

Για τις παραπάνω εξελίξεις, βαρύτατες ευθύνες φέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Π.Ε.) Α΄ Αθήνας. Ενώ έχει πλήρη εικόνα του σχολείου και των παθογενειών της Διεύθυνσής του, ενώ έχει σαφή επίγνωση για την εικόνα του σχολείου στις διάφορες σχετικές υπηρεσίες, επιλέγει να προχωρήσει σε προκαταρκτική έρευνα. Η ίδια η διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας έχει αρνητικότατες συνέπειες στο κλίμα του σχολείου, οξύνοντας τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό κλίμα. Πλέον, με τις επιλογές αλλά και τις παραλείψεις της, από ένα σημείο και μετά, η Δ.Π.Ε. φέρει ακέραιη την ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα θα συμβούν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Ήδη, γεγονότα (κάποια από τα οποία αγνοεί εντελώς η Δ.Π.Ε.) και καταστάσεις εντός και εκτός της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, κάθε άλλο παρά τιμούν την εικόνα ενός δημόσιου σχολείου.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει θέση υπερασπίζοντας τους 20 εκπαιδευτικούς του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και τη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος