Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για τα γεγονότα στο ΑΠΘ και τον τραυματισμό του φοιτητή από τα ΜΑΤ

Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ως ένα ακόμα μέτρο έντασης του αυταρχισμού και πειθάρχησης-τιμωρίας της σπουδάζουσας νεολαίας. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο αυτές τις εκτιμήσεις. Ο βαρύτατος τραυματισμός φοιτητή στο ΑΠΘ με ευθεία βολή δακρυγόνου στο πρόσωπό του, οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί φοιτητών/τριών, οι εισβολές στο Πανεπιστήμιο και η διάλυση μαθημάτων, η θρασύτατη παρουσία ασφαλιτών σε συνεδριάσεις του διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ, τα πογκρόμ εναντίον των φοιτητών μέσα και έξω από το ΑΠΘ είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του κρατικού αυταρχισμού που επιστρατεύει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στους φοιτητές.

Σε ποιόν απευθύνεται άραγε το δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» που με τόσο φθηνό λαϊκισμό επιστρατεύει ο πρωθυπουργός;

Κάθε εκπαιδευτικός που έχει την παραμικρή σχέση με τη δημιουργία και οργάνωση βιβλιοθήκης, γνωρίζει ότι οι βιβλιοθήκες – και ιδιαίτερα οι ακαδημαϊκές – δεν είναι κυλικεία και απαιτούν μακρόχρονο σχεδιασμό και ειδικές μελέτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η βιβλιοθήκη, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί χρησιμοποιείται «ως φύλλο συκής της πάνοπλης αστυνομίας και ο πρύτανης ως φαναροφόρος των βιαιοπραγιών της». Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι το 2013, ο σημερινός πρωθυπουργός, από τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οδήγησε στη διαθεσιμότητα-απόλυση 94 βιβλιοθηκονόμους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και 104 φύλακες των ΑΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση Αρβανιτόπουλου – Μητσοτάκη καταργήθηκαν 1.349 μόνιμες θέσεις και ΙΔΑΧ από τα 8 μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.

Εντελώς συμπτωματικά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη στρατηγική της έντασης στο πιο μαζικό πανεπιστήμιο της χώρας, η Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που αποτελεί αντιδημοκρατική εκτροπή αντίστοιχη με τον αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών:

Καταδικάζει την καταστολή και την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ. Καταδικάζει την κυβέρνηση, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και την πρυτανική αρχή του ΑΠΘ. Φέρουν στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για το αίμα των φοιτητών με το οποίο βάφτηκε το προαύλιο του ΑΠΘ.

Χαιρετίζει τις μαζικές και δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αγωνιζόμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος, με την πεποίθηση ότι ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο μπορεί να ανατρέψει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές τους.

Δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του στο νέο Νόμο-Πλαίσιο που παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος