Απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης (7 Ιούνη 2012)

Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης  (7 Ιούνη 2012)

 

Πρόταση προς την 81η Γ.Σ. της ΔΟΕ για το διεκδικητικό πλαίσιο – πρόγραμμα δράσης

Η φετινή Γενική Συνέλευση σφραγίζεται από την ολομέτωπη αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική επέλαση ΔΝΤ – ΕΕ – κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή  ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Οι κυβερνήσεις των δυο τελευταίων ετών, σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν την επιβολή στη χώρα ενός καθεστώτος σύγχρονης οικονομικής «χούντας» επ’ ωφελεία αποκλειστικά των δανειστών της χώρας και των αγορών!

Βιώνοντας αυτή την πραγματικότητα, οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. μέσα από τη συμμετοχή μας στους αγώνες, τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις, συνειδητοποιούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι και ως εκπαιδευτικοί δεν λύνονται χωρίς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Συγκεκριμένα :

Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων αλλά και των προβλημάτων του δημόσιου δωρεάν σχολείου, θεωρούμε την αντιπαράθεση με μαζικούς κοινωνικούς δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας με κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, μαχητικό, πανεκπαιδευτικό, λαϊκό, κοινωνικό μέτωπο που θα προβάλλει στόχους και αιτήματα που θα απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών, ευρύτερα των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία που προκάλεσε την κρίση και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να φύγουν τρόικα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. από τη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές  που επιβάλλουν με αφορμή το χρέος οι κυβερνήσεις, οι δανειστές και η τρόικα με το περιβόητο «κούρεμα» και την επιβολή ενός «αέναου» Μνημόνιου (βλ. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, Μνημόνιο 4, νέο μισθολόγιο, Δανειακή Σύμβαση κλπ.) που οδηγεί στη διαχρονική μείωση μισθών και συντάξεων, στη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της παιδείας και της υγείας, στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, στην πρόκληση εν τέλει μιας τεράστιας κοινωνικής καταστροφής. Παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Προβάλλουμε τα αιτήματα για παύση πληρωμών του χρέους, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, εθνικοποίηση των τραπεζών και  των κοινωφελών οργανισμών, κρατική φαρμακοβιομηχανία, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχος των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων. Κατάργηση – απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων για : τις περικοπές στους μισθούς την εκπαίδευση και την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την εργατική νομοθεσία.  Εγγυημένος κατώτατος μισθός για όλο το λαό.  Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση – δουλειά, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν παιδεία και  υγεία για όλους. 

 

Τα 77 νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί με τη δανειακή σύμβαση, οι περικοπές ώστε να εξασφαλιστούν 11,5 δις ακόμα, οι 170.000 απολύσεις στο δημόσιο, οι χιλιάδες απολύσεις στην εκπαίδευση μέσω της εφαρμογής της αξιολόγησης είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε θεατές : 

  • Απέναντι στη λεηλασία του εισοδήματός μας, των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής.
  • Απέναντι στην αποδόμηση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.
  • Απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο του ναζισμού. Δεν χάσαμε τη μνήμη μας. Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες των ναζί στη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε ότι το 1933, αμέσως μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία οι ναζί συνέλαβαν όλους τους συνδικαλιστές και έκλεισαν όλα τα συνδικάτα.

Δεν σταματάμε ούτε στιγμή τη δράση και τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων της δανειακής σύμβασης και της πολιτικής τρόικας – ΕΕ – ΔΝΤ :

 

Για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν στο όνομα της κρίσης. Μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη, δημόσια υγεία, δικαιώματα. Για να μπει φραγμός στον οικονομικό μας αφανισμό, στην κοινωνική καταστροφή, τις αντιδημοκρατικές εκτροπές, την υποδούλωση των εργαζομένων.

Αυτά είναι τα αιτήματα για τα οποία αγωνιστήκαμε και ματώσαμε το προηγούμενο διάστημα, αυτά είναι τα αιτήματα και οι στόχοι που διεκδικούμε και τώρα αλλά και αύριο, δηλώνοντας ότι θα σταθούμε σταθερά απέναντι σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας πολιτικής που οδηγεί στη λεηλασία και υποταγή των εργαζομένων και στην καταστροφή του τόπου. Με παλλαϊκούς πανεργατικούς αγώνες, απεργίες, διαδηλώσεις, τοπικούς και κεντρικούς συντονισμούς, ενημέρωση των γονέων, πλατιά καμπάνια για τις θέσεις μας.

 

  • Κατάργηση του νόμου για το μισθολόγιο και την εφεδρεία στο δημόσιο. Αντίσταση στην εφαρμογή του – επαναφορά όλων των συναδέλφων στον παλαιό βαθμό και μισθολογικό τους κλιμάκιο. Αποκατάσταση όλων των αδικιών. Όχι στην αξιολόγηση – ακώλυτη μισθολογική, βαθμολογική εξέλιξη. Καμία έκπτωση βαθμών – καμία μείωση μισθών
  • Κάτω τα χέρια από τη μονιμότητα και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις– καμία εφεδρεία ούτε στην εκπαίδευση ούτε στο δημόσιο τομέα
  • Όχι στο «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων – άμεση οικονομική ενίσχυσή τους
  • Όχι στο νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση – δημοκρατία στο σχολείο
  • Καμία συγχώνευση σχολείου – μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών – κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας και τους μαθητές μας
  • Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων – κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο
  • Άμεση, έγκαιρη και δωρεάν χορήγηση των βιβλίων στους μαθητές. Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για πετρέλαιο, βιβλία, θέρμανση, λειτουργικά έξοδα
  • Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας χωρίς εξετάσεις με την αποφοίτηση του Λυκείου
  • Στήριξη της λειτουργίας του ΚΕΔΥ. Ενίσχυση της ειδικής αγωγής
  • Παραμονή της λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου ΜΔΔΕ – δημιουργία οργανικών θέσεων
  • Εφαρμογή του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας χωρίς εξετάσεις. Αρκεί ο προβιβάσιμος βαθμός στην ξένη γλώσσα σε όλες τις τάξεις. Ομοίως κρατικό πιστοποιητικό υπολογιστών με το απολυτήριο λυκείου.
  • Άμεση παροχή από τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρικών εξετάσεων και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους –ες.
  • Δημιουργία θέσεων διευθυντών με απαλλαγή διδακτικών καθηκόντων στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του εργασιακού και διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών καθώς και της οργάνωσης και διοίκησης των νηπιαγωγείων. Μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα.
  • Οι τρίμηνες αποδοχές των αποχωρούντων από την υπηρεσία να γίνουν εξάμηνες.

 

 

Για το νεοναζιστικό φαινόμενο

Εμείς οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε παιδεία κι ελευθερία, που δίνουμε μάχες για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, δε θα επιτρέψουμε να εισχωρήσει στην καρδιά και το νου των μαθητών μας το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο, θα αγωνιστούμε ενάντια στη φτώχεια και την ανέχεια, για τα δικαιώματα του κόσμου της βιοπάλης όποιο κι αν είναι το χρώμα, η εθνικότητα, η θρησκεία του. Δεν αποδεχόμαστε ως μέλη του σωματείου μας, μέλη και στελέχη ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων τύπου Χρυσή Αυγή. Δεσμεύουμε το Δ.Σ. να μην κάνει αποδεκτές τυχόν υποψηφιότητες οπαδών του νεοναζισμού.

Συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 8 Ιούνη. Διοργανώνουμε δράσεις ενάντια στη φασιστική απειλή που δηλητηριάζει τα παιδιά μας, μαχαιρώνει μετανάστες, επιτίθεται σε απεργούς και διαδηλωτές. Συγκεντρώνουμε αντιφασιστικό παιδαγωγικό υλικό και μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις και τα σωματεία της περιοχής μας διοργανώνουμε εκδηλώσεις αποκάλυψης της φασιστικής ιδεολογίας με προβολή ταινιών-συζητήσεις κ.λπ.

 

Για το διαφημιστικό σποτ που εμπλέκει δάσκαλο και μαθητές στην προεκλογική καμπάνια

Η Γ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε. καταδικάζει απερίφραστα την πολιτική διαφήμιση που χρησιμοποιεί το σχολείο, τους μαθητές , τις μαθήτριες και το δάσκαλο, ως εργαλείο αντιπαράθεσης στην προεκλογική καμπάνια και μάλιστα με περιεχόμενο που διαδίδει ψευδή στοιχεία !

 

Συμμετοχή του Συλλόγου στο μαραθώνιο ειρήνης

Η Γ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε. αποφασίζει τη συμμετοχή του στον μαραθώνιο ειρήνης που πραγματοποιείται προς τιμήν του αγωνιστή της ειρήνης και της δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη.

 

Για την αξιολόγηση

Η προώθηση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του δημοσίου με στόχο τόσο τον περιορισμό-διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, όσο και τις απολύσεις προσωπικού, στην προοπτική της μείωσης της συνολικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 εργαζομένους μέχρι το 2015. Η σημερινή αναθέρμανση, επομένως, της συζήτησης για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, δεν περιορίζεται απλά στους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι μέρος της προσπάθειας αντιδραστικής μεταρρύθμισης του κράτους συνολικά και της δημιουργίας ενός δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζερ και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένα δημόσιο στο οποίο θα κυριαρχούν οι ιδιώτες. Οι διάφορες ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε που θα αξιολογήσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα αποδεικνύουν ότι η συζήτηση για την αξιολόγηση είναι συνυφασμένη με την πολιτική των Μνημονίων, του κλεισίματος σχολικών μονάδων, της ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών και των μαζικών απολύσεων εργαζομένων. 

Δε θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση ως έννοια και πρακτική δεν είναι ούτε ουδέτερη, ούτε σχετίζεται με κάποια «αντικειμενική» εκτίμηση του καλού εκπαιδευτικού. Στη σημερινή συγκυρία, η αξιολόγηση εξυπηρετεί το στόχο του κράτους να ελέγξει καλύτερα το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της αγοράς, να υποτάξει τον εκπαιδευτικό στις πολιτικές του επιλογές και να οδηγήσει εκατοντάδες συναδέλφους/ ισσες στη μισθολογική και επαγγελματική καθήλωση και τελικά στην ενδεχόμενη απόλυση. Οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου αποδεικνύουν στην πράξη ότι η αξιολόγηση επιδιώκει να περιορίσει το μισθό και την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο, ορίζοντας πως ένας προκαθορισμένος αριθμός εκπαιδευτικών θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ των προτέρων αρνητικά, προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική της λιτότητας και των μισθολογικών περικοπών. Στη βάση ποιας «αντικειμενικής εκτίμησης» θεωρείται δεδομένο, από τα πριν, πώς μόνο ένα 70% των συναδέλφων είναι ικανό να πάει από το βαθμό Γ στο βαθμό Β και μόνο ένα 30% από το βαθμό Β στο βαθμό Α; 

Ήδη τα αξιολογικά κριτήρια που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας αποδεικνύουν έμπρακτα, πώς πίσω από τη ρητορική της «συμμετοχικής αξιολόγησης» κρύβεται η λογική του σχολείου της αγοράς, όπου το κάθε σχολείο σαν επιχείρηση θα πρέπει να μεριμνά για την επιβίωσή του στο πεδίο του ανταγωνισμού με τα υπόλοιπα σχολεία.

Διαβάζουμε λοιπόν στα ερωτήματα της αυτοαξιολόγησης του Υπουργείου«.. Οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι επιτρέπουν τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη της σχολικής ζωής; Ο Σύλλογος Γονέων/ Κηδεμόνων υποστηρίζει οικονομικά το σχολείο; ..». Θεωρείται δηλαδή δεδομένη από το Υπουργείο η δημόσια υποχρηματοδότηση του σχολείου και η υποχρέωση οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη της χρηματοδότησής του. Άρα δεν έχουμε απλά κάποιους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες αλλά την υλοποίηση, διαμέσου αξιολόγησης, μιας συγκεκριμένης πολιτικής λογικής που στοχεύει στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αντίστοιχα ο ΟΟΣΑ προτείνει για την ελληνική εκπαίδευση εξετάσεις από το δημοτικό για την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών ανεξάρτητα από την κοινωνική, εθνική και γεωγραφική προέλευση των μαθητών. Συνεπώς η αξιολόγηση γίνεται μέσο για το μορφωτικό αποκλεισμό και την κατηγοριοποίηση των σχολείων με βάση την κοινωνική σύνθεση των μαθητών τους. Ποια σχολεία και ποιοι εκπαιδευτικοί θα κριθούν θετικά, αυτοί που εργάζονται στο Ψυχικό ή αυτοί που εργάζονται στο Πέραμα; Μπορούν σχολεία με υποσιτισμένα παιδιά να πετύχουν στα κριτήρια του «πετυχημένου σχολείου»;

      Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν έχουμε διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές εφαρμογής της αξιολόγησης. Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», δώσαμε εδώ και χρόνια και δίνουμε και τώρα τη μάχη για να μην περάσει, να τη μπλοκάρουμε στην πράξη, γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή της άθλιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Δεν είναι στενά ζήτημα του κλάδου, αφορά όλο τον κόσμο της εργασίας, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς.

Διεκδικούμε :

  • Καμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών με απαλλαγή από διδακτικά καθήκοντα και δημιουργία υποστηρικτικών-συμβουλευτικών δομών στήριξης του εκπαιδευτικού έργου.  
  • Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Κυρίαρχο όργανο σχολικής αυτοδιοίκησης, παιδαγωγικού προγραμματισμού και αποτίμησης ο Σύλλογος Διδασκόντων.
  • Όχι στην αυτοαξιολόγηση – προπομπό της αξιολόγησης. Κανένας συνάδελφος «μέντορας»-αξιολογητής».
  • Οι συνάδελφοι διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι να μη γίνουν όργανα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου. Να ακυρωθούν στην πράξη τα εκπαιδευτικά σεμινάρια επιμόρφωσης στο σύγχρονο επιθεωρητισμό.

 

Ενάντια στην αξιολόγηση της παράλληλης στήριξης από ιδιωτική εταιρεία

Ο Γ. Μπαμπινιώτης, ως διορισμένος υπουργός Παιδείας, βάζοντας στην άκρη τα επικοινωνιακά τρυκ περί «διαλόγου για την αξιολόγηση», προώθησε τη διαδικασία της αξιολόγησης – χειραγώγησης με αφετηρία τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και μάλιστα με ανάδοχο,  αδρά πληρωμένη ιδιωτική εταιρεία, (εγκύκλιος 3917/2-4-2012) προετοιμάζοντας συγχρόνως το έδαφος για να επεκταθεί σε όλο το χώρο της εκπαίδευσης.

Η διαδικασία της αξιολόγησης της παράλληλης στήριξης, μέσω συμπλήρωσης σχετικών ερωτηματολογίων από την εταιρεία INTRAWAY, προβλέπει :

  • Αξιολόγηση από το διευθυντή της σχολικής μονάδας
  • Αξιολόγηση από τον/την εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης
  • Αξιολόγηση από τους γονείς των μαθητών

Βιάζονται και έτσι αποκαλύπτουν τις πραγματικές τους επιδιώξεις ! Επείγονται να «τελειώνουν» με την αξιολόγηση στην εκπαίδευση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της. Η δέσμευση όλου του  μπλοκ εξουσίας για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέσα στο 2012 και 150.000 ως το 2015 με εργαλείο την αξιολόγηση, απαιτούν γρήγορη εφαρμογή της παντού. Βιάζονται να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να κατηγοριοποιηθούν εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολείο.

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη να μη συμπληρώσουν κανέναν δελτίο-ερωτηματολόγιο αξιολόγησης έχοντας την πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη του συλλόγου και να επικοινωνήσουν με το σύλλογο για να οργανώσουμε συλλογικά την αντίδρασή μας.

Καλούμε  τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολείων να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης και να μην συμπληρώσουν κανένα δελτίο αξιολόγησης. Να επιστρέψουν όπως παρέλαβαν το φάκελο. Να αντισταθούμε στο ρόλο του υπαλλήλου που οφείλει να υπηρετεί τα κέρδη και τις επιδιώξεις μιας ιδιωτικής εταιρείας. Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει αντίστοιχη απόφαση.

 

Για τα οικονομικά της ΔΟΕ

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα σωματεία. Σωματεία που να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση, που να αντιπαλέψουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σωματεία που θα συγκρούονται με την πολιτική των Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και θα  στοχεύουν στην ανατροπή αυτών των πολιτικών. 

Οι υλικοί όροι ύπαρξης των σωματείων και η διαχείριση των οικονομικών τους είναι αναγκαίο να εξυπηρετούν έναν τέτοιο βασικό προσανατολισμό: την απόκρουση αυτών των πολιτικών και την οργάνωση αγώνων με προοπτική. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές διαχείρισης των οικονομικών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που εξασφαλίζουν προνόμια και καλύτερος όρους διαβίωσης των συνδικαλιστών σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου (συνέδρια, ταξίδια συνδικαλιστών κλπ.) απαξιώνουν το σωματείο και το συνδικαλισμό.

Η 80η ΓΣ της ΔΟΕ κάτω από την πίεση δεκάδων συλλόγων  αποφάσισε τη μείωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ στα 27 ευρώ (από 34 ευρώ) . Θεωρούμε  ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν από τις διαδικασίες της 81ης Γ.Σ. του Κλάδου οι Σύλλογοι που με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων έχουν προχωρήσει ήδη σε μείωση της συνδρομής.

 

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα:

  1. να μειωθεί δραστικά η συνδικαλιστική συνδρομή προς τη ΔΟΕ (20 ευρώ)  από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο και συνδικαλιστικό προνόμιο. Συγκεκριμένα δραστική περικοπή του επιμισθίου των μελών του δσ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με συγκεκριμένο πλαφόν με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων).
  2. η αποζημίωση του μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις περιοδείες, τα ενοίκια, τα οδοιπορικά, να γίνεται ως ένα συγκεκριμένο πλαφόν με αποδείξεις και παραστατικά. Δημόσιος μηνιαίος απολογισμός των εξόδων κάθε μέλους που αποζημιώνεται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το συνδικάτο. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ με δημόσιους διαγωνισμούς για ανάληψη εργασιών και δημοσιοποίηση όλων αυτών. Αλλαγή της καταγραφής των κωδικών στην κατεύθυνση της αληθινής αποτύπωσης των εξόδων.
  3. να σταματήσουν οριστικά  τα  εκπαιδευτικά συνέδρια σε εξωτικές περιοχές και πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του παιδαγωγικού, ιδεολογικού τους περιεχομένου και τη μετατροπή των αντιπροσώπων των Συλλόγων σε «τουρίστες». Η συμμετοχή των μελών θα γίνεται με πολιτικούς όρους και θα δημοσιοποιείται.
  4. να μειωθούν οι αποζημιώσεις των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια και τα συνολικά έξοδα των συνεδρίων αυτών.
  5. Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότηση τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να σχεδιάζουν και να εκπονούν προγράμματα επιμόρφωσης που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών εκπαίδευσης, πειθήνιων και υπάκουων στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου σχολείου.
  6. Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών ( ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πως είναι η ζωή στο σχολείο.  
  7. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει, από τον ερχόμενο Ιούλιο, σε αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά τη ΔΟΕ και δηλώνουμε ότι ο σύλλογός μας δεν αποδέχεται αυτή τη μέθοδο. Θα παρακρατεί τη συνδρομή όπως έκανε πάντα και θα αποδίδει στη ΔΟΕ το ποσό που οφείλει για να θεωρείται μέλος της

 

Ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς της Χαλυβουργίας

Κάτω τα χέρια από την απεργία των χαλυβουργών

 

«το δικαστήριο λειτουργούσε μέσα εκεί

μα η δικαιοσύνη ήταν απ’ έξω»

 

Η ηρωική απεργία των εργατών της Χαλυβουργίας κρίθηκε παράνομη. Παράνομος κρίθηκε ο αγώνας των εργατών για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή. Για να μην μπαίνουν στη φωτιά της Χαλυβουργίας σαν σκλάβοι για 500 ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη αποφάσισε να ταχθεί ανοιχτά με την πλευρά της εργοδοσίας. Είναι όμως γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με δικαστικές αποφάσεις θα σταματήσουν τον αγώνα, που εδώ και 220 μέρες, δίνουν οι ηρωικοί εργάτες χαλυβουργοί. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το «πως δένεται τ΄ατσάλι» δεν τρομοκρατούνται, δεν φοβούνται, δεν κάνουν πίσω. Ο αγώνας των χαλυβουργών εργατών είναι πέρα για πέρα δίκαιος, έχει κερδίσει τη νομιμοποίηση του στη συνείδηση του λαού και των εργαζομένων που συμπαραστέκονται σταθερά εδώ και 220 ημέρες.

Η εργοδοσία μπορεί να διαθέτει τα μέσα και τους μηχανισμούς που προασπίζουν τα συμφέροντά της και τα κέρδη της αλλά δεν διαθέτει το δίκιο με το μέρος της. Το δίκιο που κατέκτησαν τόσα χρόνια δουλεύοντας στη φωτιά οι χαλυβουργοί, οι πραγματικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου.

Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των ηρωικών εργατών της Χαλυβουργίας, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην εργασία, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα κυβερνήσεων – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – εργοδοσίας. Αποφασίζουμε τη συμμετοχή μας σε κάθε κινητοποίηση που θα γίνει από τα σωματεία για το ζήτημα της Χαλυβουργίας και προχωράμε στην ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των Χαλυβουργών με ακόμα 150 ευρώ (ο Σύλλογος είχε αποφασίσει την οικονομική στήριξη της απεργίας με 150 ευρώ με την έναρξη του αγώνα των χαλυβουργών)

 

Οι δάσκαλοι στο πλευρό των χαλυβουργών

Οι φωτιές στη πύλη της χαλυβουργίας δεν θα σβήσουν

Νίκη στον αγώνα των χαλυβουργών

 

Το προεδρείο της Γ.Σ.

  

Αμπελόκηποι, 7 Ιούνη 2012