Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καλή και αγωνιστική σχολική χρονιά

«Δάσκαλε, μάθαινε!

Μην λες πολύ συχνά, πως έχεις

δίκιο, δάσκαλε!

Άσε τον μαθητή σου να το

νιώσει!

Όλη την ώρα την αλήθεια μην

την καταπονείς:

Δεν το

αντέχει.

Να ακούς όταν

μιλάς!»

Μπ. Μπρεχτ

 

Ξεκινάμε την καινούργια σχολική χρονιά με αισιοδοξία και θετική διάθεση, με αγωνιστικό πνεύμα, έτοιμοι και έτοιμες να δώσουμε τον αγώνα μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Δεν ξεχνάμε ότι το δημόσιο σχολείο οφείλει να είναι χώρος αγωγής και διαπαιδαγώγησης νέων ανθρώπων με ελεύθερο κριτικό πνεύμα και πολύπλευρη μόρφωση και όχι ένας εμπορευματοποιημένος θεσμός μετάδοσης κατακερματισμένων πληροφοριών όπου όποιος έχει να πληρώσει επιβιώνει. Απλώνουμε με ζεστασιά και αλληλεγγύη το χέρι μας σε όσα παιδιά έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, στα παιδιά από μη ευνοημένα κοινωνικά περιβάλλοντα. Για τα παιδιά δίνουμε και την ψυχή μας, για το Υπουργείο και την αντιεκπαιδευτική του πολιτική ούτε σπιθαμή έδαφος.

Ξεκινάμε βέβαια την σχολική χρονιά και με τον προβληματισμό που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι για το «πως θα βγάλουμε το δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Όντας κι εμείς γονείς σκεφτόμαστε κάθε Σεπτέμβρη τα απαραίτητα σχολικά είδη που πρέπει να αγοράσουμε για τα παιδιά μας, ώστε να είναι στοιχειωδώς εφοδιασμένα για το μάθημα, να έχουν τα βασικά τους εργαλεία. Αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια βιώνουμε καθημερινά την κρατική υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων που έχει αντίκτυπο στη λειτουργία τους. Χαλασμένα φωτοτυπικά μηχανήματα, μικρές αίθουσες χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό, δυσκολίες στη θέρμανση τους μήνες του χειμώνα.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να είναι δίπλα στους γονείς και τους μαθητές σε κάθε στιγμή αυτής της δύσκολης περιόδου. Τα σχολικά είδη που θα ζητηθούν να είναι τα απολύτως απαραίτητα για να προχωρήσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Σε περίπτωση έντονων οικονομικών δυσκολιών κάποιων οικογενειών καλούμε σε συλλογική διεκδίκηση από τους υπεύθυνους αλλά και σε οργάνωση δράσεων και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης ώστε κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια να μη μείνει χωρίς τα αναγκαία σχολικά είδη.

Καλούμε επίσης τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν.

 

Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνείτε άμεσα με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος