Ενημέρωση για τις νέες ρυθμίσεις εξυπηρέτησης χορηγηθέντων δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών

Μετά από ερωτήματα συναδέλφων που τέθηκαν στην τελευταία τακτική Γ.Σ. διευκρινίζουμε τα εξής :

Μετά τις δραστικές περικοπές στους μισθούς μας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο συνάδελφοι οι οποίοι αποπληρώνουν δάνεια να έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά. Κατόπιν αυτού, το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, από τον Μάρτιο του 2012, προχώρησε σε σχετική ρύθμιση που μειώνει στα 3/10 των τακτικών μηνιαίων αποδοχών το ποσοστό των υποχρεωτικά εκχωρουμένων δόσεων.

Με βάση λοιπόν την απόφαση του Ταμείου ισχύουν τα παρακάτω :

Οι συνάδελφοι – δανειολήπτες που  η μηνιαία  δόση των δανείων τους είναι μικρότερη των 3/10 των τακτικών αποδοχών τους δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια  δηλ. δεν χρειάζεται να προσκομίσουν Υπεύθυνη Δήλωση .

Οι συνάδελφοι – δανειολήπτες που  η μηνιαία  δόση των δανείων τους είναι μεγαλύτερη των 3/10 των τακτικών αποδοχών τους χρειάζεται να προβούν σε υπεύθυνη δήλωση στην Υπηρεσία τους (στον εκκαθαριστή) και να δηλώσουν είτε ότι συναινούν στην παρακράτηση μεγαλύτερου ποσού από τα 3/10 των αποδοχών τους ή ότι δεν συμφωνούν. Στη δεύτερη περίπτωση, οφείλουν να κάνουν αντίστοιχη δήλωση και στο Ταμείο αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να πληρώνουν τη διαφορά που θα προκύπτει κάθε εξάμηνο.

Σε περίπτωση που οι συνάδελφοι – δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώνουν τη διαφορά των δόσεων είτε μηνιαία είτε σε εξάμηνη βάση πρέπει να ζητήσουν από το Ταμείο την υπαγωγή τους στις ειδικές ρυθμίσεις, δηλαδή στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ή στη μερική καταβολή δόσεων.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση του Ταμείου εδώ :

http://www.tpd.gr/?p=1679

Σε κάθε περίπτωση, όσοι –ες συνάδελφοι έχουν ακόμα ερωτήματα μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του ΔΣ. Επίσης, όσοι –ες φτάνουν σε οριακό σημείο και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να απευθύνονται στο Σύλλογο ώστε συλλογικά να δούμε τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Είναι φανερό ότι η όξυνση της κρίσης και οι αντιλαϊκές πολιτικές οδηγούν σε οικονομικά αδιέξοδα τους εργαζόμενους και επιβάλλουν την αγωνιστική συσπείρωση και την αλληλεγγύη ως αποτελεσματικές απαντήσεις.