Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για τις κάμερες στα σχολεία

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη χρήση κάμερας στο χώρο του σχολείου, είτε αυτή αφορά στο εσωτερικό του σχολικού κτηρίου, είτε στην αυλή. Τα σχολεία είναι οι βασικότεροι θεσμοί της παιδείας που έχουν ως αποστολή τους τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των νέων και την καλλιέργεια της πίστης τους στις υψηλές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και του ανθρωπισμού. Με αυτή την έννοια, κάθε πτυχή του σχολικού βίου, κάθε δραστηριότητα, κάθε μήνυμα στον χώρο του σχολείου πρέπει να συντείνουν στην κατεύθυνση της περιφρούρησης των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και, γενικώς, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επισημαίνουμε ότι οι κάμερες στο 16ο Γυμνάσιο – Λύκειο και στο συγκρότημα που στεγάζει τα 18ο-40ο νηπιαγωγεία, το 18ο Δημοτικό και το 56ο Γυμνάσιο τοποθετήθηκαν χωρίς να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι διδασκόντων των σχολείων, ενώ υπάρχει απόλυτο σκοτάδι για το ποια είναι η σχετική απόφαση, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και πώς αιτιολογείται αυτή η ενέργεια. Ούτε καν οι πολύ ελαστικές προβλεπόμενες θεσμικά αναγκαίες προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν, δηλαδή η κατάθεση αιτιολογημένης πρότασης και γιατί η κάμερα είναι το αποτελεσματικό μέσο φύλαξης και όχι π.χ. οι φύλακες. Δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπει τη συνεδρίαση και τοποθέτηση του Συλλόγου Διδασκόντων, του 15μελούς συμβουλίου μαθητών και του Συλλόγου Γονέων.

Η τοποθέτηση κάμερας στην αυλή και την είσοδο του σχολείου συνιστά πράξη αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική, πράξη που προσβάλλει το δημοκρατικό ήθος, τις ατομικές ελευθερίες και τις συλλογικές δημοκρατικές κατακτήσεις του εκπαιδευτικού, μαθητικού, γονεϊκού και συνολικότερα λαϊκού κινήματος. Για τους παραπάνω λόγους, δηλώνουμε ότι ΔΕΝ αποδεχόμαστε την τοποθέτηση κάμερας σε οποιοδήποτε σχολείο και θα αγωνιστούμε, με όλα τα συλλογικά και νομικά μέσα, για την κατάργησή της σε όποιο σχολείο λειτουργεί.

Υπάρχουν άλλα ηπιότερα μέσα για την ασφάλεια των σχολικών χώρων, τα οποία δεν θίγουν τα προσωπικά δεδομένα. Και προφανώς υπάρχουν δημοκρατικοί δρόμοι για να αποφασίζονται όσα αφορούν στο σχολείο, με αίσθηση ευθύνης, δημοκρατικής ευαισθησίας και παιδαγωγικής φροντίδας, γιατί είναι χώρος μόρφωσης και κοινωνικοποίησης νέων παιδιών και χώρος εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό.

Πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων σε όλα τα σχολεία και ο επαρκής φωτισμός στις εισόδους και τις αυλές, ώστε τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούν να αποτρέπονται οι τυχόν ζημιές.

Τα αιτήματα αυτά τα επαναφέρουμε κάθε φορά που υπήρχαν φθορές σε σχολικά κτίρια τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούσαν και κάθε φορά ο Δήμος και οι σχολικές επιτροπές απαντούσαν ότι δεν υπήρχαν τα ανάλογα κονδύλια.

Τελικά όμως χρήματα βρήκαν για να τοποθετήσουν κάμερες με fast track διαδικασίες σε 2 σχολικά συγκροτήματα της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, στο 16ο Γυμνάσιο – Λύκειο και στο συγκρότημα που στεγάζει τα 18ο-40ο νηπιαγωγεία, το 18ο Δημοτικό και το 56ο Γυμνάσιο.

Η αναποτελεσματικότητα του μέτρου όσον αφορά στο να αποτραπεί η είσοδος σε εξωσχολικούς, είναι δεδομένη. Τα σχολεία δεν μπορούν να θυμίζουν φυλακές με υπερμεγέθη κάγκελα και κάμερες παντού.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχουν δικαίωμα και χρέος να απορρίψουν και να ακυρώσουν αυτά τα σκοτεινά σχέδια. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, καμιά κάμερα δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί. Παράλληλα, καλούμε τους Συλλόγους Γονέων – χωρίς τη γραπτή άδεια των οποίων, επίσης, απαγορεύεται η τοποθέτηση καμερών- να μην συναινέσουν στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών τους. Καλούμε τα δεκαπενταμελή συμβούλια να πράξουν το ίδιο.

  • ΚΑΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
  • ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
  • ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ.
Ο πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης               Σπύρος Ντελέζος