Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κατάργηση τριών τμημάτων ένταξης στα σχολεία μας. Για ποια συμπερίληψη μιλάμε;

Με πλειοψηφική απόφαση του ΠΥΣΠΕ  Α΄ Αθήνας (3υπέρ -2 κατά) καταργείται σε έξι δημοτικά σχολεία, τα τρία από τα οποία ανήκουν στον Σύλλογό μας, το ένα από τα δύο τμήματα Ένταξης. Πρόκειται για Τ.Ε. που λειτουργούσαν μετά τη συγχώνευση των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Επιχειρείται  έτσι νέα  επίθεση  στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,  στερώντας τους έτσι τη συστηματική, προγραμματισμένη και επιστημονικά δομημένη υποστήριξη από την σταθερή δομή του Τμήματος Ένταξης.

Η διατήρηση, εδώ και πολλά χρόνια, τμημάτων ένταξης σε σχολεία που συγχωνεύθηκαν  έγινε διότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν και φοιτούν σε αυτά  είναι τέτοιος που την δικαιολογεί απόλυτα,  έχοντας παράλληλα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει η σχετική νομοθεσία  ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα παιδιά που τις έχουν ανάγκη. Αυτή την ανάγκη υποστηρίξαμε και πετύχαμε με συνεχόμενες κινητοποιήσεις στην Α΄ ΔΙΠΕ Αθήνας.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  και οι υπηρεσίες του, ότι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να καθορίζει τον αριθμό των Τμημάτων Ένταξης σε μια σχολική μονάδα είναι αυτός του αριθμού των μαθητών που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για τη φοίτηση σε αυτά.

Αυτό που οφείλει να πράξει είναι να εξετάσει πόσοι μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες φοιτούν στα Τ.Ε. και πόσα ακόμα Τ.Ε. χρειάζεται να ιδρυθούν.

Οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, με βάση και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας ως Δ.Σ., πληρούν με το παραπάνω τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία δύο (2) τμημάτων ένταξης καθώς τόσο το συνολικό μαθητικό δυναμικό όσο και ο αριθμός των διαγνώσεων υπερβαίνουν τα όρια που θέτει η νομοθεσία.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΔΙΠΕ Α΄ Αθήνας δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα χάσει τη σταθερή και προγραμματισμένη υποστήριξή που του προσφέρει το Τ.Ε. και επομένως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι στήριξης αυτών των παιδιών. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν επί σειρά ετών στα συγκεκριμένα Τ.Ε. και οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια σταθερή σχέση με τους μαθητές τους, στοιχείο απαραίτητο στη λειτουργία ενός Τ.Ε., χάνουν  άδικα τις θέσεις τους.

Απαιτούμε:

  • Την συνέχιση λειτουργίας δύο τμημάτων ένταξης στο 3ο, 8ο, και 12ο Δημοτικά Σχολεία Ζωγράφου, όπως δηλαδή λειτουργούν επί σειρά ετών, καθώς πληρούν στο ακέραιο όλους τους όρους που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία.
  • Την ανάκληση της κατάργησης των οργανικών θέσεων των Τ.Ε που παρανόμως καταργήθηκαν στα παραπάνω σχολεία.
  • Την ίδρυση νέων τμημάτων Ένταξης σε σχολεία που πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα αποδεχτούμε καμία αρνητική εξέλιξη. Εκπαιδευτικοί γονείς, και δημόσιο σχολείο δε θα γίνουν για μια ακόμη φορά τα εύκολα θύματα στο βωμό των περικοπών των δαπανών για την παιδεία. Εάν η πρόθεση της διοίκησης και του Υπουργείου είναι  να κριθούν οργανικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί που κατέχουν οργανική θέση σε τμήματα που λειτουργούν με απόλυτα νόμιμο τρόπο επί σειρά πολλών ετών, θα συναντήσει την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας.  Δε θα επιτρέψουμε να κλείσει  με αυτό τον τρόπο ούτε ένα τμήμα ένταξης και να στερηθούν από απολύτως απαραίτητες υποστηρικτικές δομές δεκάδες μαθητές και μαθήτριες που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης.

O πρόεδρος                          H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου