Σεμινάρια της υπηρεσίας εκτός ωραρίου ; Όχι ευχαριστώ ! (βλ. αποφάσεις του Συλλόγου και της ΔΟΕ)

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εκτός ωραρίου επιμορφωτικά σεμινάρια

 

Mε αφορμή κλήσεις προς εκπαιδευτικούς και Δημοτικά σχολεία, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για παρακολούθηση επιμόρφωσης ως προς την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων του νέου σχολείου, που θα γίνουν σε πρώτη φάση την Παρασκευή 3-8μμ, το Σάββατο και την Κυριακή πρωί (4, 5 και 6 Νοεμβρίου) και θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα, επισημαίνουμε τα εξής:
Ο τρόπος, ο χρόνος και η πρακτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του για την προώθηση της λογικής του «νέου σχολείου» είναι προκλητικός. Την ώρα που όλα τα σχολεία βυθίζονται στη φτώχεια και την εγκατάλειψη, στήνονται φιέστες απορρόφησης κονδυλίων και στους χειμαζόμενους από τη φτώχεια εκπαιδευτικούς ανακοινώνονται κλήσεις συμμετοχής τους, κατά παράβαση κάθε νόμιμου εργασιακού δικαιώματός τους.
Καλούμε τους συναδέλφους να αγνοήσουν τις απαράδεκτες αυθαίρετες και παράνομες εντολές, από όπου και αν προέρχονται και να μη συμμετέχουν σε καμιά «επιμορφωτική συνάντηση» εκτός ωραρίου, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, γιατί δεν έχουν καμιά τέτοια υποχρέωση !

Τονίζουμε με έμφαση ότι όπως αναφέρεται ξεκάθαρα σε πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (14/10/2011) «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι σε καμία περίπτωση να παρακολουθούν σεμινάρια που πραγματοποιούνται, εκτός του εργασιακού τους ωραρίου».

 

Για το Δ.Σ.

  

Ο Πρόεδρος                                                                                             Ο Γ.Γραμματέας

 

Μαριόλης Δημήτρης                                                                                        Καππής Γιώργος

 

 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αρ. Πρωτ:369 Αθήνα  1/11/2011

Προς :   Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΚΟΙΝ:   ΜΜΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τα επιμορφωτικά σεμινάρια των εκπαιδευτικών

των πιλοτικών Σχολείων

Με αφορμή την εκπόνηση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων από το υπουργείο Παιδείας, για τα πιλοτικά ολοήμερα σχολεία, διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά, ότι γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου να καταστρατηγηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Η απόφαση για πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων των εκπαιδευτικών των πιλοτικών Σχολείων, εκτός του εργασιακού ωραρίου (Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή) και χωρίς οικονομική αποζημίωση για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν, όταν μάλιστα η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ και υπάρχει πρόβλεψη μόνο για αποζημίωση όσων συμμετέχουν στις  συγγραφικές ομάδες, είναι τουλάχιστον προκλητική, ιδιαίτερα τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι συνάδελφοι στα συγκεκριμένα πιλοτικά σχολεία δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται και το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί:

  • Το Υπουργείο Παιδείας να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της εκπαίδευσης με σοβαρότητα αλλά και με τον απαιτούμενο σεβασμό των λειτουργών της
  • Τους συλλόγους εκπαιδευτικών να ενημερώσουν τους συναδέλφους και οι σχολικές μονάδες που έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία να συγκαλέσουν άμεσα συλλόγους διδασκόντων και να μη δεχτούν καμιά καταστρατήγηση του εργασιακού τους ωραρίου (ενημέρωση απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα)
  • Τους συναδέλφους να μην υποκύψουν σε πιέσεις που τυχόν θα τους γίνουν και να ενημερώνουν άμεσα τα μέλη των τοπικών Δ.Σ.