Αποφάσεις και ψηφίσματα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης (28 – 11 – 2012)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε.

(28 – 11 – 2012)

 

1. Η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε τον οικονομικό απολογισμό και τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
2. Πλαίσιο δράσης, αιτήματα και μορφές

 

Ζούμε στο επίκεντρο μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής θύελλας. Το τι θα γίνει αυτή την περίοδο, θα καθορίσει το μέλλον μας ως ανθρώπους και εργαζόμενους για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο. Η επίθεση ενάντια στην κοινωνία καθοδηγείται από το Δ.Ν.Τ., την Ε.Ε., την κυβέρνηση και άλλα κέντρα, με εργαλείο την τραπεζική κυριαρχία.

Μέσα σε λίγες μέρες καταργούνται κατακτήσεις ενός αιώνα.

Οι μισθοί μας μετατρέπονται σε «φιλοδώρημα». Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Αποδομείται η κοινωνική ασφάλιση και το δικαίωμα στη σύνταξη. Διαλύεται η δημόσια Παιδεία, υγεία, περίθαλψη. Ιδιωτικοποιείται ή ξεπουλιέται κάθε κοινωνικός πλούτος. Η επιτήρηση και ο έλεγχος παίρνουν τη θέση των όποιων ψηγμάτων  πολιτικής ελευθερίας.

Και όλα αυτά στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας από τα ελλείμματα, το χρέος, τη χρεοκοπία, την οικονομική ύφεση».

Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενός παγκόσμιου αρπαχτικού χρηματιστηριακού καπιταλισμού, που θέλει να διασφαλίσει και να διευρύνει τα κέρδη του, από την οικονομική κρίση που ο ίδιος δημιούργησε. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας επίθεσης που τσαλαπατά χώρες και λαούς, δικαιώματα και ζωές, με στόχο την επιβολή μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα επαναφέρει τους λαούς, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, πίσω από την εποχή του διαφωτισμού, σε ένα νέο μεσαίωνα. Καταγγέλλουμε το όργιο βίας και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων από τις δυνάμεις καταστολής, τη διαρκή χρήση χημικών, το χτύπημα κάθε αγώνα. Καταγγέλλουμε την προώθηση και τη στήριξη από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς των νεοναζιστικών ομάδων που χρησιμοποιούνται ως δύναμη κρούσης του συστήματος ενάντια στο κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες.

Στην εκπαίδευση προωθείται η πλήρης διάλυση της δημόσιας παιδείας και η αντικατάστασή της από το σχολείο της αγοράς, το φτηνό, ευέλικτο και ελεγχόμενο σχολείο των λειτουργικών γνώσεων της δια βίου «κατάρτισης». Η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να διασπάσει την κοινωνική συμμαχία για την παιδεία, ρίχνοντας τις ευθύνες, με την καθοδηγημένη σπέκουλα των ΜΜΕ, στους εκπαιδευτικούς.

Αντικαθιστά τη Δημόσια Παιδεία με την πιστοποιημένη και μετρήσιμη κατάρτιση.

Διαλύει την ουσία της δωρεάν παιδείας με την «εξεύρεση πόρων» και το σχολείο της αγοράς.

Διασπά το αίτημα της ισότητας, αντικαθιστώντας το με τον ανταγωνισμό μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολικών μονάδων, μέσω της αξιολόγησης και με άμεσο στόχο την κατηγοριοποίηση.

Αντικαθιστά την έννοια της καθολικότητας και του σχολείου για όλους με τη λογική της κατάταξης και της ατομικής ευθύνης.

Αποκεντρώνει το κόστος και συγκεντρώνει τον έλεγχο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Καλλικράτης, με το γενικότερο νεοφιλελεύθερο στόχο της απαλλαγής του κράτους από κάθε ευθύνη κοινωνικού δικαιώματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταγγέλλουμε τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Με την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για το «νέο σχολείο» και τα ΑΕΙ, το δημόσιο σχολείο και η δημόσια Παιδεία, οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και υποβάθμιση.

 

Ο δρόμος που μας προτείνουν οι κυρίαρχοι είναι η πλήρης καταστροφή μας.

Όμως θέλουμε να φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη : Πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος ! Τόσο στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων και της χειραφετημένης συλλογικής υπόστασης, τόσο στο πεδίο της πολιτικής απάντησης, όσο και στο πεδίο της οικονομικής συγκρότησης. Είναι η εργαζόμενη πλειοψηφία, όλοι εμείς, οι άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου που πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο για μας, για τα παιδιά μας και για τη χώρα.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, αλλά αξίζει να αγωνιστούμε.

Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων αλλά και των προβλημάτων του δημόσιου δωρεάν σχολείου, θεωρούμε την αντιπαράθεση με μαζικούς κοινωνικούς δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας με κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας αντιδραστικής αντιλαϊκής πολιτικής. Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, μαχητικό, πανεκπαιδευτικό, λαϊκό, κοινωνικό μέτωπο που θα προβάλλει στόχους και αιτήματα που θα απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών, ευρύτερα των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων.

Συγκεκριμένα :

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία που προκάλεσε την κρίση και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να φύγουν τρόικα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. από τη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές  που επιβάλλουν με αφορμή το χρέος οι κυβερνήσεις, οι δανειστές και η τρόικα με το περιβόητο «κούρεμα» και την επιβολή ενός «αέναου» Μνημονίου (βλ. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, Μνημόνιο 4, νέο μισθολόγιο, Δανειακή Σύμβαση κλπ.) που οδηγεί στη διαχρονική μείωση μισθών και συντάξεων, στη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της παιδείας και της υγείας, στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, στην πρόκληση εν τέλει μιας τεράστιας κοινωνικής καταστροφής. Παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Προβάλλουμε τα αιτήματα για παύση πληρωμών του χρέους, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, εθνικοποίηση των τραπεζών και  των κοινωφελών οργανισμών, κρατική φαρμακοβιομηχανία, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχος των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων. Κατάργηση – απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων για : τις περικοπές στους μισθούς την εκπαίδευση και την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την εργατική νομοθεσία.  Εγγυημένος κατώτατος μισθός για όλο το λαό.  Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση – δουλειά, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν παιδεία και  υγεία για όλους. 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΟ – ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

  • Κατάργηση του νόμου για το μισθολόγιο και την εφεδρεία στο δημόσιο. Αντίσταση στην εφαρμογή του – επαναφορά όλων των συναδέλφων στον παλαιό βαθμό και μισθολογικό τους κλιμάκιο.  Ακώλυτη μισθολογική, βαθμολογική εξέλιξη. Αποκατάσταση όλων των αδικιών. Καμία έκπτωση βαθμών – καμία μείωση μισθών.
  • Όχι στην αξιολόγηση- χειραγώγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία. Συλλογικές διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του διδακτικού έργου με πρωταγωνιστή τον Σύλλογο Διδασκόντων.
  • Κάτω τα χέρια από τη μονιμότητα και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις– καμία εφεδρεία/απόλυση/διαθεσιμότητα/αργία, ούτε στην εκπαίδευση ούτε στον δημόσιο τομέα.
    Όχι στην κατάργηση του αμετάθετου
    και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις/μεταθέσεις συναδέλφων.
  • Όχι στο «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων – άμεση οικονομική ενίσχυσή τους
  • Καμία συγχώνευση σχολείου – μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών – κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας και τους μαθητές μας
  • Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων – κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο
  • Άμεση, έγκαιρη και δωρεάν χορήγηση των βιβλίων στους μαθητές. Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για πετρέλαιο, βιβλία, θέρμανση, λειτουργικά έξοδα
  • Στήριξη της λειτουργίας του ΚΕΔΔΥ. Ενίσχυση της ειδικής αγωγής
  • Παραμονή της λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου ΜΔΔΕ – δημιουργία οργανικών θέσεων
  • Ολιγομελή τμήματα μαθητών για ουσιαστικό μάθημα των ξένων γλωσσών, ώστε να είναι δυνατή η παροχή με κριτήριο τον βαθμό στην ξένη γλώσσα σε όλες τις τάξεις. Ομοίως κρατικό πιστοποιητικό υπολογιστών με το απολυτήριο λυκείου.
  • Άμεση παροχή από τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρικών εξετάσεων και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους –ες.
  • Δημιουργία θέσεων διευθυντών με απαλλαγή διδακτικών καθηκόντων στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία. Μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα.

Για την ειδική αγωγή

Η πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποκαλύπτεται και μέσα από το άρθρο 39 του σχεδίου νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» θα σημάνει την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας, δωρεάν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ως εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από συλλογικές δράσεις οφείλουμε να διεκδικήσουμε:

•   Καθιέρωση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του Υπουργείου.

•   Διαχειριστικό κρατικό έλεγχο στις ιδιωτικές μονάδες ειδικής εκπαίδευσης και μετατροπή τους σε δημόσιες.

•   Ουσιαστική ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με γενναία αύξηση των δαπανών για την έγκαιρη παρέμβαση (ίδρυση Κέντρων πρώιμης Παρέμβασης), την ειδική εκπαίδευση, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση, την αυτόνομη διαβίωση και την προστατευμένη – υποστηριζόμενη εργασία. 

•   Έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

•   Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης.

•   Μαζικούς διορισμούς στην ειδική εκπαίδευση (ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, ΕΕΕΕΚ) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών.

•   Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση.

•   Κατοχύρωση παιδαγωγικής – εκπαιδευτικής κατεύθυνσης των ΚΕΔΔΥ, άμεση στελέχωσή τους, μικρότερες περιοχές ευθύνης ανά δήμο, λιγότερες διοικητικές αρμοδιότητες, κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται  τα σχολεία  και θα στηρίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ να υλοποιούν την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες εκεί που παρέχεται η εκπαίδευσή τους, δηλ. μέσα στα σχολεία. Άμεση στελέχωση με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

•   Διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλα τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.

•   Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων παροχής δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.

•   Επαναλειτουργία των διδασκαλείων μετεκπαίδευσης, περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση με τη χρηματοδότηση του υπουργείου του προσωπικού όλων των ΣΜΕΑ, αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.

•   Κατάργηση  των ν.2817, ν.3194/2003, ν.3699/2008, 3848/2010 που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατρικοποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς της ειδικής εκπαίδευσης και ανατρέπουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής αγωγής.

•   Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη – υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

 

Για την προσχολική αγωγή

 

  • Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια
  • Την παροχή εκπαίδευσης σε κατάλληλα σχολικά κτίρια
  • Κάλυψη των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των αναγκών
  • Μείωση της αναλογίας Νηπιαγωγού /παιδιών
  • Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης
  • Την υποστήριξη και ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και όχι την προσπάθεια υποβάθμισης και μετατροπής του σε χώρο φύλαξης.
  • Το νόμιμο δικαίωμα των Νηπιαγωγών να έχουν το ωράριο των υπόλοιπων

συναδέλφων που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Την επαναλειτουργία των διδασκαλείων και την παροχή ουσιαστικής και δωρεάν επιμόρφωσης προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις του ρόλου μας

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΑ !

Με τη μαζική συμμετοχή στα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια και τις Γενικές Απεργίες, στα απογευματινά συλλαλητήρια, τις καταλήψεις, τις στάσεις εργασίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας/καταλήψεις σε Διεύθυνση, Περιφέρεια και Υπουργείο, την αγωνιστική παρουσία στις τοπικές παρελάσεις, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πλατιάς καμπάνιας, τη γενικευμένη και καθολική ανυπακοή στις απόπειρες εφαρμογής της αξιολόγησης. Τοπικός συντονισμός δράσης με προτάσεις για κοινή δράση για χαράτσια, αλληλεγγύη, εκδηλώσεις, ζητήματα παιδείας. Συμμετοχή και ενίσχυση των διαδικασιών Συντονισμού Συλλόγων – ΕΛΜΕ και Σωματείων, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε πανεργατικό γενικό αγώνα διάρκειας και ανατροπής (διαδηλώσεις, καταλήψεις, απεργίες, τοπικές δράσεις) με κοινές αποφασιστικές μορφές, σε όλους τους χώρους.  

Ενισχύουμε το δίκτυο αλληλεγγύης σε κάθε σχολείο με επιτροπές αγώνα του Συλλόγου και των Συλλόγων Γονέων ή με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων. Ενίσχυση, διεκδίκηση και επέκταση των συσσιτίων και των μορφών συλλογικής αλληλοβοήθειας, δικτύωση και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς αλληλεγγύης, οργάνωση κοινωνικού σχολείου και κοινωνικού ιατρείου. Καλούμε επιτέλους το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., να τοποθετηθεί με δημόσια ανακοίνωσή του για το ζήτημα και να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Παίρνουμε άμεσα την πρωτοβουλία για συντονισμό των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε επίπεδο Αττικής.

3. Ψηφίσματα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

(στηρίχθηκε από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του Συλλόγου και ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους συναδέλφους)

 

Απέναντι στη νεοναζιστική απειλή, οι εκπαιδευτικοί του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε., με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης δηλώνουμε :

 

Εμείς οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε παιδεία κι ελευθερία, που δίνουμε μάχες για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, δε θα επιτρέψουμε να εισχωρήσει στην καρδιά και το νου των μαθητών μας το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο, θα αγωνιστούμε ενάντια στη φτώχεια και την ανέχεια, για τα δικαιώματα του κόσμου της βιοπάλης όποιο κι αν είναι το χρώμα, η εθνικότητα, η θρησκεία του. Στο σωματείο μας, στα σχολεία μας και στις γειτονιές μας, είναι ανεπιθύμητα τα μέλη και στελέχη εγκληματικών ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων τύπου Χρυσή Αυγή. Οι απειλές των βάρβαρων νοσταλγών του Χίτλερ και του Παπαδόπουλου δεν θα λυγίσουν το αδούλωτο δημοκρατικό φρόνημα των εκπαιδευτικών. Γνωρίζουμε καλά ότι οι ναζί και στο παρελθόν αλλά και σήμερα, αποτελούν το οπλισμένο χέρι των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών και λειτουργούν ως υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων που τους χρηματοδοτούν και τους υποθάλπτουν.

 

Δηλώνουμε ότι θα περιφρουρήσουμε τα σχολεία μας από το ρατσισμό, τον τρόμο και το φασισμό.

Θα δυναμώσουμε μέσα σε κάθε τάξη, σε κάθε διδασκαλία, σε κάθε γιορτασμό, την πάλη μας ενάντια στις φασιστικές ιδέες, το ναζισμό και τις πρακτικές τους. Με τη συλλογική μας δράση και απεύθυνση, με την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε κάθε υποστήλωμα του κοινωνικού εκφασισμού.

 

Θεωρούμε όλα τα παιδιά, ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, θρησκεία ή εθνικότητα.

Κάθε πεινασμένο παιδί, είναι κόμπος στο δικό μας στομάχι.

Κάθε αμόρφωτο παιδί, είναι μια χαμένη ελπίδα για όλους μας.

Κάθε φοβισμένο παιδί, είναι ένα μέλλον φόβου και μίσους για όλους μας.

 

Λίγες μέρες μετά τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενάντια στη φασιστική, αμερικανοκίνητη χούντα, δηλώνουμε πως θα πράξουμε ό,τι περνάει από τα χέρια και την ψυχή μας, για να δυναμώσουν οι ιδέες μιας απελευθερωμένης, ανεξάρτητης, αδούλωτης, δημοκρατικής και χειραφετημένης κοινωνίας.

Η μάχη ενάντια στις ναζιστικές ιδέες είναι μάχη :

  • Της γνώσης ενάντια στην αμορφωσιά
  • Της συλλογικότητας ενάντια στον ατομισμό
  • Της κοινωνικής δράσης ενάντια στους κάθε είδους «σωτήρες»
  • Της ομορφιάς της ζωής, ενάντια στο μίσος
  • Της ελευθερίας ενάντια στον τρόμο.
  • Είναι μάχη ενάντια στα σκοτεινά πλοκάμια του συστήματος εξουσίας.

Η μάχη ενάντια στις φασιστικές ιδέες είναι μάχη  : της εργατικής τάξης,του εργατικού λαϊκού κινήματος εναντίον του κεφαλαίου , το οποίο χρησιμοποιεί το φασισμό ως την πιο ακραία μορφή διαχείρισής του.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. θα δώσει τη μάχη σε συντονισμό με τις ΕΛΜΕ, τους φορείς και τα σωματεία των περιοχών μας, διοργανώνοντας δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στα μαθήματα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτά τα πλαίσια ο Σύλλογος μας θα συμμετέχει στις κοινές δράσεις που θα προταθούν με αφετηρία την αντιφασιστική μαθητική συναυλία που οργανώνεται στους Αμπελόκηπους.

 

Για τις διώξεις των τριών εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, την ημέρα διεξαγωγής της Γενικής μας Συνέλευσης, το μυαλό μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου δικάζονται οι τρεις εργαζόμενοι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο συνάδελφός μας, δάσκαλος, Θανάσης Αγαπητός. Η δίωξή τους, κατά παραγγελία της γερμανικής αντιπροσωπείας (;) των Φούχτελ, Ράϊχενμπαχ και ΣΙΑ, όχι απλά δεν μας φοβίζουν, αλλά εξοργίζουν κάθε εργαζόμενο, κάθε αγωνιζόμενο. Η τροϊκανή συγκυβέρνηση αξιοποιεί για μια ακόμα φορά  τους κατασταλτικούς μηχανισμούς με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και τη φίμωσή τους, προκειμένου να υλοποιηθεί η αντιδραστική πολιτική τους.

Ότι και να κάνουν, με όσες συλλήψεις και προσπάθειες τρομοκράτησης, ο αγωνιστής λαός δε θα υποταχθεί, δε θα κιοτέψει. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην τρομοκρατία των απολύσεων, ενάντια στη βία της φτώχειας, ενάντια στην «μπότα» του χρέους και των μνημονίων με πείσμα και αποφασιστικότητα αλλά οι αγώνες τους θα αναπτυχθούν και θα κλιμακωθούν ενάντια σε κάθε απόλυση, κάθε αντεργατικό μέτρο, για την ανατροπή της άθλιας πολιτικής συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, για να ζήσει ο λαός ζωή αξιοβίωτη κι όχι την κόλαση που του ετοίμασαν.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη και καταστολή των εργατικών αγώνων. Αγωνιζόμαστε για την αθώωση των συλληφθέντων και την απόσυρση όλων των κατηγοριών !

 

Για τα γεγονότα στο Νυδρί Λευκάδας

Στο Νυδρί Λευκάδας εκπαιδευτικοί του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, μετά από «καταγγελία» γονέα, οπαδού της Χρυσής Αυγής κλήθηκαν σε ΕΔΕ, με εντολή του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, για το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου! Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο Νυδρί της Λευκάδας και στους εκεί συναδέλφους μας τόσο στο 1ο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό Σχολείο Νυδρίου, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

 Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. θεωρεί ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου είναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας για τη δημοκρατική φυσιογνωμία του σχολείου. Δεν είναι γεγονότα τοπικής, αλλά γενικότερης σημασίας  που απαιτούν απ’ όλους μας να πάρουμε θέση.

      Στη βάση αυτή ο Σύλλογός μας καταγγέλλει τη Διεύθυνση Π.Ε. Λευκάδας για τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της να διενεργήσει  ΕΔΕ για τα γεγονότα, ύστερα από επιστολή γονέα σε βουλευτή του φασιστικού μορφώματος της Χ.Α. Η διενέργεια ΕΔΕ στη συνάδελφο Νηπιαγωγό, που έδωσε διαπολιτισμικό  χαρακτήρα στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και που αντιστοιχούσε στα δεδομένα της τάξης της, αποτελεί πράξη φασιστικής δίωξης, τρομοκράτησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και συνταύτισης της Διοίκησης με αντιδημοκρατικές λογικές.  

      Τεράστια είναι και η ευθύνη του υπουργείου Παιδείας που ενθάρρυνε τις απαράδεκτες πρακτικές της Διοίκησης και με αυτή την έννοια έδωσε βήμα στις ωμές και προκλητικές δηλώσεις των φασιστών.

       Ο Σύλλογός μας :

·         Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τη συναδέλφισσα Νηπιαγωγό που, θαρρετά και με τόλμη, υπερασπίστηκε τα αυτονόητα. Το δικαίωμα όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους,  στην  εκπαίδευση  και την προβολή στοιχείων του δικού τους πολιτισμού και της δικιάς τους γλώσσας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

·         Εκδηλώνει την απέχθειά του προς κάθε προσπάθεια των φασιστικών οργανώσεων να παρέμβουν ωμά, να παρεισφρήσουν,  να ελέγξουν  την εκπαιδευτική διαδικασία,  που  με το μισαλλόδοξο λόγο τους, τον υστερικό εθνικισμό τους, το ρατσισμό και την ξενοφοβία τους επιδιώκουν να  δηλητηριάσουν κάθε πνεύμα δημοκρατίας, αλληλεγγύης και παιδαγωγικής ελευθερίας στα σχολεία. Η «Χρυσή Αυγή»  έχει επανειλημμένα πάρει θέση κατά της εκπαίδευσης, των αλλοδαπών παιδιών και έχει απειλήσει τον κόσμο της εκπαίδευσης για τις δημοκρατικές και αντιρατσιστικές πρακτικές του.

Μετά την υποχώρηση Υπουργείου και διοικητικών μηχανισμών, την παύση κάθε δίωξης, την επιστροφή των εκπαιδευτικών στο σχολείο και την πρωτοφανή ήττα της Χρυσής Αυγής και των νεοναζί στη συγκεκριμένη υπόθεση, επανερχόμαστε και καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., να ζητήσει το φάκελο της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Π.Ε. Λευκάδας και να ασκήσει αγωγή κατά παντός υπευθύνου για το διασυρμό, τις απειλές, τις επιχειρούμενες διώξεις και την απίστευτη λασπολογία που υπέστησαν οι συνάδελφοί μας. Επιτέλους, το συνδικάτο πρέπει να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του !

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ. ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Το προεδρείο της Γ.Σ.

 

Αθήνα 28 – 10 – 2012