Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα – Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια (για την απόφαση του 7ου Διαμερισματικού Συμβουλίου)

Την περασμένη Τετάρτη 7/12 με μαζική παρουσία κάτοικοι της γειτονιάς συγκεντρωθήκαμε στο Πολυδύναμο και απαιτήσαμε από το διαμερισματικό συμβούλιο του 7ου διαμερίσματος να πάρει θέση ζητώντας την κατάργηση του άδικου και απάνθρωπου χαρατσιού της ΔΕΗ, να υποστηρίξει τους συντοπίτες μας που δεν θα το πληρώσουν επιστρατεύοντας τις νομικές και τεχνικές του υπηρεσίες και να μεταφέρει αυτή την απαίτηση των κατοίκων του 7ου στο Δήμο Αθηναίων.

Αυτή η παρέμβαση είχε αποφασιστεί από την πολύ μαζική συνέλευση κατοίκων που είχε πραγματοποιηθεί μια βδομάδα πριν, μετά από συντονισμένο κάλεσμα των τοπικών σωματείων δασκάλων και καθηγητών και της Ανοιχτής Συνέλευσης Αμπελοκήπων – Ερυθρού – Πολυγώνου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και η Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη – Πολυγώνου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων.

 Βίντεο από την ψηφοφορία και τις διαμαρτυρίες των πολιτών

 

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, το διαμερισματικό συμβούλιο απέρριψε τα αιτήματά μας κατά πλειοψηφία [με εξαίρεση τους συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης και της Λαϊκής Συσπείρωσης] και αντ’ αυτού υιοθέτησε σαν ψήφισμα ένα παλιότερο Δελτίο Τύπου του Καμίνη που δηλώνει πόσο λυπάται για τους φτωχούς συνανθρώπους μας που θα μείνουν χωρίς ρεύμα και ότι θα επιστρατεύσει τις υπηρεσίες του Δήμου για τη διευκρίνιση των λαθών και τη διευκόλυνση …της πληρωμής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κοινωνική αναλγησία της πλειοψηφίας του διαμερισματικού συμβούλιου και την προσήλωση τους στην τροϊκανή γραμμή ξεζουμίσματος και εξαθλίωσης των εργαζόμενων και του λαού. Λίγο καιρό πριν, προώθησαν τις συγχωνεύσεις σχολείων και ήθελαν να φέρουν εισαγγελείς στους μαθητές που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη βιβλίων. Όμως η στάση τους απέναντι σε ένα τόσο εξόφθαλμα αντικοινωνικό μέτρο προκαλεί την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό σ’ όλους εμάς που εκβιαζόμαστε με τη στέρηση ενός αγαθού πρώτης ανάγκης να καταθέσουμε-έχουμε δεν έχουμε-το υστέρημά μας. Ειδικά όταν ήδη δεκάδες δήμοι, εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων, η ίδια η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο δικηγορικός σύλλογος, για να μην αναφέρουμε τις απειράριθμες λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές βάσης καταγγέλλουν το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ σαν άδικο, εκβιαστικό, απάνθρωπο, παράνομο και αντισυνταγματικό και έμπρακτα υποστηρίζουν, συμμετέχουν, οργανώνουν την άρνηση πληρωμής του.

Η απόφαση του διαμερισματικού συμβούλιου δε μας πτοεί. Οι κάτοικοι της περιοχής, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές συνεχίζουμε την αντίσταση σ’ όλους αυτούς που ληστεύουν τη ζωή μας, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωσή μας. Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό της κυβέρνησης, «ότι αν δεν πληρώσουμε, θα μείνουμε χωρίς ρεύμα.» Δεν αναγνωρίζουμε το διαχωρισμό μεταξύ «ευπαθών κοινωνικών ομάδων» και μη. Αν το πληρώσουμε θα γίνουμε όλοι «ευπαθείς», αφού αργά ή γρήγορα, δεν θα έχουμε για τρόφιμα, για φάρμακα, για τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.

Αρνούμαστε να καταστρέφονται οι ζωές μας για ένα χρέος που δεν είναι δικό μας.

Συλλογικά με τα σωματεία, τις συνελεύσεις κατοίκων, τους γείτονες συζητάμε, οργανωνόμαστε, ενημερώνουμε, δεν αφήνουμε κανένα συνεργείο να μπει σε ιδιωτικό χώρο να κόψει το ρεύμα, οργανώνουμε ομάδες επανασύνδεσης.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ

 

Α΄Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε

Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας

Ανοιχτή Συνέλευση Αμπελοκήπων-Ερυθρού-Πολυγώνου