Δελτίο ενημέρωσης του αιρετού Γιώργου Χρόνη

Αυτοαξιολόγηση- Αξιολόγηση, Υπηρεσιακές μεταβολές, Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, 7-4-2014

Απρίλιος 2014                                                         

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών:    Όπως δήλωσε ο υπουργός παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και πως μόνο μια μερίδα συνδικαλιστών αντιδρά αρνητικά στο θεσμό της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης. Θα μας επιτρέψει ο υπουργός να διαφωνήσουμε μαζί του καθώς το 93% των εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα υπέγραψε εναντίον της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης και όχι μόνο οι συνδικαλιστές. Επίσης η πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων εξέφρασε τη μη επιθυμία να συμμετέχουν εθελοντικά στις ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας με αποτέλεσμα ο υπουργός με απόφασή του να αναθέσει στους διευθυντές των σχολικών μονάδων τη σύσταση ομάδων εργασίας. Απόφαση που σύμφωνα με γνωμάτευση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ δεν είναι νόμιμη. Επίσης οι εκπαιδευτικοί της τάξης έδωσαν δυναμικό παρών στο υπουργείο παιδείας όλες τις μέρες που έγιναν σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών εκπαίδευσης για την αξιολόγηση, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο θεσμό της αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης, αψηφώντας τη βία των αστυνομικών δυνάμεων.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το σύνολο των εκπαιδευτικών απορρίπτουν τις προτάσεις του υπουργείου παιδείας και όχι μόνο οι συνδικαλιστές. Άλλωστε παράπονο από τους συνδικαλιστές δεν πρέπει να έχει ο υπουργός παιδείας καθώς πολλά από τα στελέχη εκπαίδευσης ( περιφερειακοί διευθυντές, διευθυντές εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι ) που υλοποιούν τις αποφάσεις του υπουργείου είναι πρώην συνδικαλιστές. Σαν συνδικαλιστές ήταν εναντίον των μέτρων που παίρνει σήμερα το υπουργείο, αλλά σαν στελέχη εκπαίδευσης εκτελούν πειθήνια όλα με τα οποία διαφωνούσαν ως συνδικαλιστές. Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών:     Σε δημοσίευμα της εφημερίδας < Τα Νέα > ( Δευτέρα 7-4-2014) διαβάζουμε τα εξής:

Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ ( διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις, αποσπάσεις- οι τελευταίες του χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερες από 500 ) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο.

Στη συνέχεια θα γίνονται οι- περισσότερες- προσλήψεις αναπληρωτών.

Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις στα σχολεία.

Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή πάρουν άδειες.

Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.

Δεν αλλάζει τίποτα στα μόρια για αποσπάσεις- μεταθέσεις.

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο διοικητικής ενοποίησης της ΠΕ και της ΔΕ σε επίπεδο διευθύνσεων με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ( ένας καθηγητής πχ ξένης γλώσσας, γυμναστικής κλπ που εργάζεται σε δημοτικό σχολείο να μπορεί να εργάζεται και στο κοντινό γυμνάσιο αντί να προσληφθεί αναπληρωτής ).                                                                    Με την εφαρμογή όλων των παραπάνω θα εξοικονομηθούν 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δε θα χρειάζεται να γίνεται ούτε μία υποχρεωτική μετάθεση εκπαιδευτικού, το σύνολο των εκπαιδευτικών θα αποκτήσει οργανική θέση στα σχολεία ταυτόσημη με τη λειτουργική, θα εκλείψει το φαινόμενο να χρειάζονται στρατιές αναπληρωτών κάθε χρονιά.

 

Δε γνωρίζουμε αν όλα τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην αλήθεια και αν θα υλοποιηθούν. Αφού όμως στόχος του υπουργείου είναι να μη γίνεται καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού γιατί στις 28-2-2014 δημοσιεύτηκε ΦΕΚ στην εφημερίδα της κυβέρνησης που αναφέρεται στις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών; Όλα αυτά μας θυμίζουν τον περίφημο εξορθολογισμό του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού που εφαρμόστηκε στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς με τις υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών και τη μείωση του αριθμού των προσλήψεων των αναπληρωτών με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες. Όντως εξοικονομήθηκαν εκατομμύρια ευρώ εις βάρος όμως της μόρφωσης των μαθητών των σχολείων μας. Πολύ φοβόμαστε ότι τα ίδια-και χειρότερα- θα συμβούν την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ Αττικής:           Τη Δευτέρα 7-4-2014 συνεδρίασε το ΑΠΥΣΠΕ Αττικής.

 

Εξετάστηκαν 10 αιτήσεις εκπαιδευτικών για απόδοση 2ης ειδικότητας. Αναλυτικά:

Εγκρίθηκαν 8 αιτήσεις ( 4 εκπαιδευτικών ΠΕ 70 για απόδοση ειδικότητας ΠΕ 02, ενός εκπαιδευτικού ΠΕ 70 για απόδοση ειδικότητας ΠΕ 10, ενός εκπαιδευτικού ΠΕ 70 για απόδοση ειδικότητας ΠΕ 03, ενός εκπαιδευτικού ΠΕ 19 για απόδοση ειδικότητας ΠΕ 70, ενός εκπαιδευτικού ΠΕ 19 για απόδοση ειδικότητας ΠΕ 12-05 ).

Απορρίφτηκαν 2 αιτήσεις εκπαιδευτικών ( ενός εκπαιδευτικού ΠΕ 11 για απόδοση ειδικότητας ΠΕ 16, ενός εκπαιδευτικού ΠΕ 70 για απόδοση ειδικότητας ΠΕ 23 ).

 

Εξετάστηκαν 4 αιτήσεις εκπαιδευτικών για απαλλαγή καθηκόντων. Αναλυτικά:

Εγκρίθηκαν 2 αιτήσεις υποδιευθυντών από Α΄ και Δ΄ Αθήνας.

Απορρίφτηκαν 2 αιτήσεις διευθυντών από Γ΄ Αθήνας-για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους- λόγω αναγκών της υπηρεσίας.

Οι αιρετοί ψηφίσαμε υπέρ των απαλλαγών.

 

Εξετάστηκαν 2 αιτήσεις διευθυντών για αμοιβαία απόσπασή τους εντός της Β΄ Αθήνας οι οποίες και έγιναν δεκτές.

 

Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν 2 αιτήσεις εκπαιδευτικών από Ανατολική Αττική και Πειραιά για διακοπή της άδειας άνευ αποδοχών λόγω κύησης και μετάταξης αντίστοιχα.

 

Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν 3 αιτήσεις εκπαιδευτικών- δύο από Ανατολική Αττική και μία από Πειραιά- για χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για οικογενειακούς λόγους και λόγους υγείας, για ολοκλήρωση σπουδών στο εξωτερικό, για ολοκλήρωση διδακτορικής διατριβής αντίστοιχα.

 

Εξετάστηκε και εγκρίθηκε αίτηση εκπαιδευτικού ΠΕ 60 για απόσπαση από νηπιαγωγείο σε νηπιαγωγείο της ίδιας περιοχής ( Ηλιούπολη ).

Δεν εξετάστηκε απόσπαση εκπαιδευτικού από σχολείο σε σχολείο της Δυτικής Αττικής καθώς δεν υπήρχε αίτησή του. Αφορά εκπαιδευτικό που μετακινήθηκε υποχρεωτικά στη Δυτική Αττική. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει δέσμευση οι εκπαιδευτικοί αυτοί να μην μετακινούνται χωρίς τη θέλησή τους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί η μετακίνηση να γίνει μόνο για βελτίωση θέσης ή για επιστροφή στη Διεύθυνση από την οποία μετακινήθηκε.

 

Εξετάστηκαν οι συμπληρώσεις του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στις Διευθύνσεις της Αττικής. Αναλυτικά:

Α΄ Αθήνας:  Εξετάστηκαν 390 περιπτώσεις, εγκρίθηκαν οι 347 και θα γίνει επανέλεγχος σε 43 περιπτώσεις.

Β΄ Αθήνας:  Εξετάστηκαν 525 περιπτώσεις, εγκρίθηκαν οι 434 και θα γίνει επανέλεγχος σε 91 περιπτώσεις.

Δ΄ Αθήνας:  Εξετάστηκαν 177 περιπτώσεις, εγκρίθηκαν οι 165 και θα γίνει επανέλεγχος σε 12 περιπτώσεις.

Πειραιάς:    Εξετάστηκαν 361 περιπτώσεις, εγκρίθηκαν οι 342 και θα γίνει επανέλεγχος σε 19 περιπτώσεις.

Δυτική Αττική:  Εξετάστηκαν 231 περιπτώσεις, εγκρίθηκαν οι 213 και θα γίνει επανέλεγχος σε 18 περιπτώσεις.

Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 58 περιπτώσεις, εγκρίθηκαν οι 53 και θα γίνει επανέλεγχος σε 5 περιπτώσεις.

Γ΄ Αθήνας.    Εξετάστηκαν 13 περιπτώσεις και εγκρίθηκαν όλες.

Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής: Εξετάστηκαν 5 περιπτώσεις στις οποίες θα γίνει επανέλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν εξεταστεί και εγκριθεί το κύριο μέρος των περιπτώσεων συμπλήρωσης υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου σε Ανατολική Αττική και Γ΄ Αθήνας.

 

ΧΡΟΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                                                                                                         Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ  Αττικής

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

Τηλ.  6972363653

e-mail: georgechronis02@gmail.com

ΑναπληρωματικόςΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Τηλ.  6949294781