Απόφαση του Συλλόγου – πρόταση στην ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ

Την Τετάρτη 1 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε έκτακτη ΓΣ του Συλλόγου, με θέμα την πρόταση του Συλλόγου μπροστά στην ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ και την οργάνωση της δράσης ενάντια στην αξιολόγηση. Μετά από ανοιχτή συζήτηση και τοποθετήσεις πολλών συναδέλφων, το ΔΣ του Συλλόγου – λόγω έλλειψης απαρτίας –  κατέληξε στην παρακάτω απόφαση :

 

Στο Δημόσιο, όπου σύμφωνα με το νόμο Μητσοτάκη, (ν. 4250) το 15% των εργαζόμενων αξιολογούνται υποχρεωτικά “ελλιπείς”, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μόνιμη δεξαμενή για απολύσεις-διαθεσιμότητες, ήταν συντριπτική η συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα σε πρώτη φάση ακόμα και μια σημαντική μερίδα διευθυντών αρνήθηκε να προχωρήσει στον επιμερισμό των ποσοστών. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν παρέδωσε την έκθεση αυτοαξιολόγησης και η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συνεχείς υποχωρήσεις ως προς την υλοποίηση του Νόμου 4250.  Ενώ ο νόμος αρχικά προέβλεπε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλος Ιουνίου, οι προθεσμίες μετατέθηκαν τέσσερις φορές και τελικά πήγαν στο τέλος Οκτωβρίου.

 

Το κίνημα ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο, με μαζικότητα, επιμονή, αποφασιστικότητα και διάρκεια, κέρδισε μια μικρή νίκη. Ανάγκασε την κυβέρνηση σε μια μερική έστω υποχώρηση και κέρδισε τον αναγκαίο χρόνο για να οργανωθεί μια γενική νικηφόρα αντεπίθεση για την κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης. Η ΑΔΕΔΥ με νέα απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της μετά την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου, επαναπροκηρύσσει την απεργία-αποχή και την επεκτείνει και στην εκπαίδευση: «Απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης(ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, αλλά και της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και κάθε διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου που πραγματοποιείται σε υλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (ν. 4024/11, ν. 4142/13, ΠΔ 152/13, ν. 3848/10, ν. 3679/10)». Αντίστοιχη απόφαση πήρε και το Δ.Σ. της ΔΟΕ όπως και οι περισσότερες Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

 

Με την εμπειρία και τη δυναμική από τη «μάχη του καλοκαιριού» ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο και την αυτοπεποίθηση που αυτή έδωσε,καλούμε όλους τους συναδέλφους για αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης (ατομική αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, σχέδια εργασίας στα πλαίσια του υπάρχοντος αξιολογικού πλαισίου), καθώς  καλύπτονται απολύτως από την προκηρυχθείσα απεργία της ΑΔΕΔΥ/ΔΟΕ.

Επίσης, στην κατεύθυνση της τακτικής ΓΣ του Ιουνίου, προτείνουμε την οργάνωση απεργιακού αγώνα με διάρκεια, σε όλο το δημόσιο με αιχμή την αξιολόγηση.

Κινούμαστε στην κατεύθυνση διαμόρφωσης και επεξεργασίας συγκεκριμένων προτάσεων – αιτημάτων για το σχολείο και το εργασιακό – μισθολογικό μας πλαίσιο που να εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες για σταθερή – μόνιμη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Διεκδικούμε άμεσα μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και κάλυψη των κενών στα σχολεία, καμιά συγχώνευση / σύμπτυξη, καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία του νέου πειθαρχικού, ενάντια στις άδικες διώξεις εκπαιδευτικών.

Για όλα τα παραπάνω συντονίζουμε τη δράση μας με τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ, τους φορείς των γονέων και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε στα παρακάτω οργανωτικά μέτρα :

 

Το Δ.Σ. καλεί όλους τους συναδέλφους  χωρίς φόβο να οργανώσουν την αντίστασή τους σε κάθε σχολείο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του  κλάδου και να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης. Επομένως, όποτε καλούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης, δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ και ΑΠΕΧΟΥΜΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπογράψουν τη δήλωση που θα διακινήσει το ΔΣ, ότι συμμετέχουν στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ από τη διαδικασία αξιολόγησης. Προτείνουμε η ίδια διαδικασία να υλοποιηθεί σε όλους τους Συλλόγους ΠΕ. Προτείνουμε ταυτόχρονα να υπάρξει δημόσια λίστα υπογραφών κάτω από την ίδια δήλωση που θα ξεκινήσει από την ολομέλεια προέδρων συμπεριλαμβάνοντας καταρχάς τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και όλους τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας και θα συμπεριλάβει όσους –ες συναδέλφους επιθυμούν.

Καλούμε τα στελέχη εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ και να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Καταγγέλλουμε τη δράση μερίδας σχολικών συμβούλων που ξεκίνησαν σεμινάρια με τίτλο «προγραμματισμός σχολικού έργου – αξιολόγηση» επιχειρώντας ως πρόθυμοι πλασιέ να προωθήσουν την πολιτική της αξιολόγησης, να υλοποιήσουν τα πιο ακραία μέτρα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου. Θα μας βρουν απέναντί τους.

Καταγγέλουμε την ομάδα των πανεπιστημιακών που αντιγράφοντας αμερικάνικα σχέδια αξιολόγησης επιχειρεί να επιβάλλει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική στο δημόσιο σχολείο. Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να εξαντλήσει κάθε μέσο δημόσιας κριτικής και καταγγελίας ενάντια στο πανεπιστημιακό κατεστημένο που δυο δεκαετίες τώρα επιτίθεται ευθέως στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών.

 

Συγκεκριμένα, με βάση τα παραπάνω, προχωράμε συλλογικά κι οργανωμένα στα παρακάτω μέτρα αποτροπής της αξιολόγησης:

  1. Οι διευθυντές των σχολείων και οι προϊστάμενες νηπιαγωγείων να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους και να μην μετατραπούν σε αξιολογητές τους. Αυτό σημαίνει:

 

  • Να μην συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση.
  • Να μην ορίσουν ομάδες εργασίας.
  • Να μην παραδώσουν προγραμματισμό δράσης ή σχέδια δράσης.
  • Να μην συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησής τους.
  • Να μην αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς.
  • Να μην συμμετέχουν σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης.
  • Να μην πιέζουν τους συναδέλφους προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Β. Οι εκπαιδευτικοί :

  • Δεν μπαίνουμε σε ομάδες εργασίας.
  • Δεν παραδίδουμε προγραμματισμό, ούτε δηλώνουμε σχέδιο εργασίας και δεν παραδίδουμε οτιδήποτε μπορεί να αναρτηθεί στο παρατηρητήριο της αξιολόγησης.
  • Δεν κάνουμε αίτηση για εθελοντική αξιολόγηση.
  • Δεν παραδίδουμε έκθεση ατομικής αξιολόγησης.
  • Δεν δεχόμαστε κανέναν αξιολογητή στην τάξη.
  • Δε συμβάλλουμε στη διαφοροποίηση του σχολείου μας με οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης προτείνουμε :

 

–          Κινητοποίηση στη περιφέρεια με θέματα την αξιολόγηση και τη δημιουργία των επιτροπών ράμπο-αξιολογητών, την κάλυψη των κενών στα σχολεία με μαζικούς διορισμούς όλων των ειδικοτήτων το μεσημέρι της 10ης Οκτώβρη.

–          Κινητοποίηση στα γραφεία παιδαγωγικής καθοδήγησης των ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ και παναττικό κάλεσμα-συγκέντρωση των διευθυντών και των εκπαιδευτικών για την προετοιμασία της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση των διευθυντών κι εκπαιδευτικών.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!