το κύμα αποχής από την αξιολόγηση απλώνεται σε όλη την Ελλάδα – Αναλυτικά στοιχεία από το Σύλλογό μας και την Αττική

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Ζωγράφου

Αριθ.πρωτ : 9

20/12/2014

 

Προς :

 

Δ.Σ. ΔΟΕ

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ

Αιρετοί ΠΥΣΠΕ

μέλη μας

Ο κλάδος επί ποδός πολέμου : το κύμα αποχής από την αξιολόγηση απλώνεται σε όλη την Ελλάδα –

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Αναλυτικά στοιχεία από το Σύλλογό μας και την Αττική

 

Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι το κύμα αποχής από την αξιολόγηση παίρνει πλέον τα χαρακτηριστικά μαζικής και καθολικής συμμετοχής !
 
Σεμινάρια ακυρώνονται, προαξιολογικές διαδικασίες τινάζονται στον αέρα ή αναβάλλονται επ” αόριστον, ενώ με έγγραφά τους, διευθυντές εκπαίδευσης και σχολικοί σύμβουλοι καλούν πλέον σε διαδικασίες αξιολόγησης – εξπρές,  δια …τηλεφώνου ! Το υπουργείο έδωσε νέα παράταση για την κατάθεση προγραμματισμού της ΑΕΕ, πανικόβλητο μπροστά στη σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών ! Το Δ.Σ. της ΔΟΕ από την πλευρά του, με ομόφωνη απόφαση, ανανέωσε με νέο εξώδικο την απεργία – αποχή έως τις 31/1/2014.
 
 
Στο Σύλλογό μας :
 
Πάνω από 37 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας δεν καταθέτουν προγραμματισμό, 21 προϊσταμένες νηπιαγωγείων (σε σύνολο 36) και 6 διευθυντές (σε σύνολο 26) απέχουν από την ατομική τους αξιολόγηση, 30 νηπιαγωγοί δηλώνουν με έγγραφό τους στη Διευθύντρια Εκπαίδευσης ότι απέχουν από κάθε αξιολογική διαδικασία, 52 συνάδελφοι υπογράφουν τη δημόσια λίστα υπογραφών και 280 τη λίστα υπογραφών του Συλλόγου «Δεν αξιολογώ – Δεν αξιολογούμαι». Τις 2040 έχουν φτάσει οι υπογραφές μέχρι στιγμής στην πανελλαδική ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ «Δεν Αξιολογώ – Δεν αξιολογούμαι».
 
Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα :
 
–          Δημοτικά σχολεία που δεν είχαν απαρτία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων λόγω συμμετοχής (όλων ή μερίδας) των συναδέλφων στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση της ΔΟΕ : 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 12ο, 19ο Δ.Σχ. Ζωγράφου, 9ο Ειδικό, 10ο Ειδικό, 8ο, 12ο, 17ο, 106ο Δ.Σχ. Αθηνών. Επομένως με βάση αυτό το δεδομένο δεν αναρτώνται προγραμματισμοί στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ ούτε εκπονούνται σχέδια δράσης.
 
–          Στο 18ο Δ.Σχ. Αθηνών οι συνάδελφοι απείχαν (κατά πλειοψηφία) από το σχέδιο δράσης και συμμετείχαν (κατά πλειοψηφία) στον προγραμματισμό. Στο 10ο Δ.Σχ. Αθηνών οι συνάδελφοι απείχαν από το σχέδιο δράσης και συμμετείχαν στον προγραμματισμό.
 
–          Είχαν απαρτία και συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης : 15ο, 16ο, 104ο, 107ο Δ.Σχ. Αθηνών, Νοσοκομειακά Δ.Σχ. και Πρότυπα Πειραματικά Δ.Σχολεία.
 
 
Στα σχολεία η μάχη συνεχίζεται. Είναι πια φανερό ότι το υπουργείο και οι πιστοί οπαδοί του έχουν χάσει οριστικά το παιχνίδι : ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο !
 
 
Η αξιολόγηση είναι πολιτικά, ηθικά και παιδαγωγικά ηττημένη, οριστικά πλέον στη βάση της ζωντανής εκπαίδευσης. Κανείς δεν έχει ούτε τα επιχειρήματα ούτε το σθένος να την υποστηρίξει, ανασύρονται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο, ως τελευταίο όπλο αβάσιμοι εκφοβισμοί, παραπληροφόρηση, τρομοκράτηση και εκβιασμός συναδέλφων, εκβιασμός αναπληρωτών ΕΣΠΑ, λαθροχειρίες, παρατυπίες και παρανομίες σε Συλλόγους Διδασκόντων, εκβιασμοί, υπαινιγμοί, «πατρικές συμβουλές» και απειλές από Σχολικούς Συμβούλους στο περιθώριο σεμιναρίων με άσχετα θέματα.
 
Όσο αφορά τα σχολεία του Συλλόγου μας :
 
– Στο 8ο Δ.Σχ. Αθηνών, ο διευθυντής έθεσε δυο φορές ως θέμα ΗΔ το σχέδιο δράσης της αξιολόγησης στο Σύλλογο Διδασκόντων και οι συνάδελφοι κατά πλειοψηφία απείχαν και τις δυο φορές δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση τους. Δεν έθεσε ως θέμα την εγκύκλιο για την διαμόρφωση και κατάθεση προγραμματισμού στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ, αντιθέτως, προχώρησε μόνος του στην ανάρτηση του προγραμματισμού στο παρατηρητήριο παρακάμπτοντας το Σ.Δ.
 
– Στο 17ο Δ.Σχ. Αθηνών, ο διευθυντής κάλεσε σε συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων με θέμα την εγκύκλιο για την διαμόρφωση και κατάθεση προγραμματισμού στο παρατηρητήριο της ΑΕΕ. Μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων : 22. Παρευρίσκονται στην αίθουσα 22. Μια συνάδελφος αποχωρεί και άλλοι 10 δηλώνουν αποχή. Συμμετέχουν 11. Ο διευθυντής ισχυρίζεται ότι με τους 11 εκπαιδευτικούς έχει απαρτία (!!) καταγράφει απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και αναρτά προγραμματισμό στο Παρατηρητήριο ! Είναι σαφές βέβαια όπως προβλέπεται από το Αρ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/02 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340/16-10-02),  Σύνθεση και λειτουργία του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 39, π.10, ότι «Το όργανο βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα».
 
Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αν σήμερα συμβαίνουν αυτά που περιγράψαμε παραπάνω και άλλα πολλά που καταγγέλλονται σε όλη τη χώρα, φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν η αξιολόγηση έφτανε να υλοποιηθεί !
 
Σε επίπεδο Α΄ Αθήνας οι Σύλλογοι ΠΕ κατέθεσαν στη Διεύθυνση πάνω από 100 δηλώσεις προϊσταμένων και 20 διευθυντών που ενυπόγραφα δήλωσαν ότι δε συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ και κοινοποίησαν ότι πάνω από 200 σχολικές μονάδες στην Α’ Αθήνας έχουν ήδη αποφασίσει καμία συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση.
 
Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα στοιχεία, για την εξέλιξη της μάχης ενάντια στη αξιολόγηση στην Αττική :
 
ΑΡΙΘΜΟΣ Δ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ : 942 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ : 1.072
Δ/ΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ : 106
ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛ. ΔΙΔ/ΤΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ : 539
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ : 549
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛ. ΔΙΔ/ΤΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ : 572
 
 
Παρά τις πιέσεις, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τις διοικητικές τρίπλες, τις εγκυκλίους, την τρομοκράτηση, τα ψεύδη, τις παραπλανήσεις, τα «φιλικά» χτυπήματα στην πλάτη, τις απόπειρες παραχάραξης των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων, τις «νομικές συμβουλές» και τις φήμες ότι «όλοι υπογράφουν»… το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ διεξάγει μια ιστορική μάχη, σχολείο το σχολείο, νηπιαγωγείο το νηπιαγωγείο, και έχει ήδη ορθώσει το ανάστημά του στο ύψος της Δημόσιας Παιδείας.
 
Το Υπουργείο και η πολιτική της κυβέρνησης έχουν ηττηθεί. Τα αντεγραμμένα σχέδια της ομάδας Ματσαγγούρα και όσοι συνεργάζονται και υποτάσσονται σε αυτά τα επιτελεία, έχουν ηττηθεί.  Απέναντι στο σχολείο της αγοράς, της κατηγοριοποίησης, της κατάταξης, του ανταγωνισμού και της επιλογής, υψώνεται ο πύργος της προσπάθειας και του αγώνα για το δημόσιο σχολείο των όλων και των ίσων.
 
Μόνο τον Γιουγκέρ και τον Σόιμπλε δεν έβαλαν να κάνουν δηλώσεις για την αξιολόγηση… Και όμως, με δεδομένο ότι ήδη πάνω από το 50% των σχολείων της Αττικής καταγράφει μέσω της απεργίας – αποχής, την αντίθεσή του να δεχτεί τις αξιολογικές διαδικασίες. Με δεδομένο ότι το 22% των σχολείων δεν έχει κάνει συνεδριάσεις ή δεν έχει καταγραφεί ακόμη από τους Συλλόγους, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μόνο το 25% των σχολείων συναινούν με την αξιολογική ζούγκλα. Και μέσα σε αυτά τα σχολεία ένα ανυπότακτο κομμάτι του εκπαιδευτικού σώματος δηλώνει ότι απέχει από τις αξιολογικές διαδικασίες. Είμαστε όρθιοι και νικητές και σε αυτό το γύρο της αναμέτρησης που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για δεύτερη σχολική χρονιά !
 
Συνεχίζουμε με την ορμή, τη φλόγα και το πάθος της συλλογικής ιδέας και της Δημόσιας Παιδείας.
Ως την τελική νίκη. Ως την απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Ως την ανατροπή της πολιτικής που διαλύει τα κοινωνικά αγαθά και τα μετατρέπει σε εμπορεύματα. Ως την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής.
 
Θα νικήσουμε !