Δελτίο Τύπου των συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ «Α’ Αθηνών», «Αθηνά», «Αριστοτέλης», «Μακρυγιάννης», «Παρθενώνας» για τη συνάντηση με την Πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου με θέμα την παροχή συσσιτίων στα σχολεία

Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου ύστερα από πρωτοβουλία των ανωτέρω συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κα Γιαννοπούλου, Πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου του Δήμου Αθηναίων, με αποκλειστικό θέμα τη σίτιση των μαθητών.  Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια και μετά τις καταγγελίες Συλλόγων ΠΕ της περιοχής μας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και την ανάγκη οργάνωσης ενός πλατιού δικτύου αλληλεγγύης, το Δημοτικό Βρεφοκομείο προχώρησε στην παροχή συσσιτίων σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Την περσινή σχολική χρονιά ο αριθμός των συσσιτίων έφτασε τα 1300, ωστόσο, τη φετινή σχολική χρονιά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η παροχή τους.

Οι σύλλογοι αναφέρθηκαν στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που καλούνται πολλές οικογένειες να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οικογενειών που στερούνται – μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο – τις βασικές συνθήκες διατροφής. Μέσα στα σχολεία έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης, σαν να ήταν έτοιμο από καιρό. Σχολεία μοιράζουν ρούχα, παιχνίδια, φαγητό σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Από στόμα σε στόμα φτάνει η πληροφορία για το ποιος έχει ανάγκη και αμέσως η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Οργανώνονται παζάρια και τα χρήματα τα δίνουν σε σχολεία που τα χρειάζονται περισσότερο.

Πάγια θέση των συλλόγων είναι ότι το ίδιο το κράτος με δικά του έξοδα θα έπρεπε να έχει φροντίσει και να παρέχει σε όλούς τους μαθητές των σχολείων ένα γεύμα. Το κράτος όμως, που ασκεί την πολιτική που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε αυτή την κατάσταση, παραμένει απών, κάνει πως δε βλέπει τίποτα, ακόμα και σήμερα που η κατάσταση στα σχολεία είναι αφόρητη, προωθώντας τους επαγγελματίες της φιλανθρωπίας μέσω των χορηγών και των ΕΣΠΑ, ακόμα και για το μέγιστο αυτό ζήτημα.

Από την πλευρά της η κυρία Γιαννοπούλου μας ανέλυσε την άποψή της και την άποψη της δημοτικής αρχής για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Βρεφοκομείο και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί τόσο η ίδια όσο και η προηγούμενη πρόεδρος πριν τις δημοτικές εκλογές.

Θεωρεί ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη διενέργεια των διαγωνισμών που αφορούν τις προμήθειες και στη συγκεκριμένη περίπτωση για την τροφοδοσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το Βρεφοκομείο είχε τη δυνατότητα να διενεργεί από μόνο του τους διαγωνισμούς, τώρα ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε διεθνή διαγωνισμό, του οποίου η διάρκεια ήταν δίμηνη. Γνωρίζοντας ότι η προηγούμενη σύμβαση έληγε με το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, το Δημοτικό Βρεφοκομείο προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού στα τέλη του Νοέμβρη του 2013. Οι διαγωνισμοί ήταν ξεχωριστοί για κάθε ένα από τα είδη διατροφής που χρειαζόταν το Βρεφομοκείο (κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, κλπ). Σημειώθηκαν πολλές απρόβλεπτες καθυστερήσεις γιατί οι εταιρείες που δεν επιλέγονταν προχωρούσαν στην προσβολή της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται η διαδικασία στο Ελεγκτικό Συμβούλιο των Δημοσίων Συμβάσεων. Οι καθυστερήσεις κάθε φορά ήταν δίμηνες. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο είχε τρόφιμα για τη σίτιση των παιδιών των παιδικών σταθμών μέχρι και τον Οκτώβρη. Αυτή τη στιγμή η σίτισή τους στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές. Η κυρία Γιαννοπούλου μάς τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, καθώς τα χρήματα για την τροφοδοσία είναι δεσμευμένα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού.

Το Βρεφοκομείο προσέφυγε στα δικαστήρια ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση και τρεις μέρες πριν τη συνάντηση με τα εκπαιδευτικά σωματεία βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου υπέρ του. Την επομένη (24-12-2014) υπήρχε έκτακτη συνάντηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου και στις 15-1-2015 στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θα συζητηθεί η ανάθεση,  έτσι ώστε να ακολουθήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το ελεκτικό συμβούλιο (διαδικασία που κρατάει τουλάχιστον ένα μήνα).

Η κα Γιαννοπούλου πιστεύει ότι ως τα μέσα Φλεβάρη θα έχει λήξει το θέμα, αν βέβαια δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις εξαιτίας εκλογών, και θα είναι πια σε θέση να παρέχει τόσο  στα σχολεία μερίδες για τους μαθητές που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση όσο και για τους άστεγους.

Ύστερα από την αναλυτική ενημέρωση της Προέδρου του Δημοτικού Βρεφοκομείου, οι σύλλογοι τονίσαμε ότι θα θα συνεχίσουμε να παρακαλουθούμε στενά το θέμα και ότι ζητήσαμε και γραπτά την άμεση παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων ώστε να ξεκινήσει άμεσα το συσσίτιο στα σχολεία, τονίζοντας την πάγια θέση μας να δοθεί ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά των σχολείων χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς, χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών χορηγών και επαγγελματιών της φιλανθρωπίας. Τέλος, απευθυνθούμε τα παραπάνω αιτήματά μας και προς το Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να συμβάλει οικονομικά σε αυτή την υπόθεση, δεδομένου ότι η ευθύνη σίτισης των μαθητών θα έπρεπε να είναι καθ’ολοκληρίαν δική του και όχι να επαφίεται στην πρωτοβουλία των Δήμων ή να παραχωρείται σε ιδιωτικές εταιρείες και χορηγούς.