Ενημερωτικό σημείωμα του αιρετού Λουκά Καβακλή – Οκτώβριος 2015

545 εκπαιδευτικοί λείπουν ακόμα στην Α Αθήνας

 

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί οι πανηγυρισμοί της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλά να κρατούν για τις προσλήψεις αναπληρωτών η ωμή όμως πραγματικότητα δείχνει ότι τα κενά σε εκπαιδευτικούς ήρθαν για να μείνουν.

Και δε θα μπορούσε να ναι διαφορετικά αφού στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση είναι μηδενικοί. Τρία χρόνια τώρα κανείς εκπαιδευτικός που συνταξιοδοτήθηκε δεν αντικαταστάθηκε!!!!.

Το πρόβλημα θα πολλαπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο και η συγκυβέρνηση των μνημονίων προτίθεται ξανά με αντιδραστικό τρόπο να το αντιμετωπίσει. Η πρόσφατη εγκύκλιος Φίλη για τη λειτουργία των ολοήμερων ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να μην λειτουργήσουν για μια ακόμη χρονιά τα ολοήμερα, ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία θα έχουμε ξανά, με αποφάσεις των διευθυντών εκπαίδευσης μετακινήσεις δασκάλων των ολοήμερων τμημάτων για να καλύψουν κενά στο πρωινό πρόγραμμα.

Αυτή είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία»

Για την εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 τοποθετούνται κατά προτεραιότητα, ως εξής:

– Στο πρωινό πρόγραμμα, ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.

– Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των Ε.Α.Ε.Π., τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός.

Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ, το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει:

– με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70.

– με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Οι δάσκαλοι που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ (Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων) τοποθετούνται αποκλειστικά στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων. Η τοποθέτηση των δασκάλων αυτών θα πρέπει να γίνει στις σχολικές μονάδες, στις οποίες δεν υπάρχει δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα.

Την εποπτεία–εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικός που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Στις απώτερες σκέψεις του υπουργείου είναι και η αύξηση του διδακτικού ωραρίου (τρεις φορές ήδη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) αλλά και η αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων βαφτίζοντας εξάωρο διδακτικό το σημερινό επτάωρο με την επιμήκυνση των ωρών διδασκαλίας και κάποιων διαλειμμάτων.

Ταυτόχρονα στην πρωτοβάθμια ο γενικευμένος πια υπολογισμός των κενών με βάση το συνολικό χρόνο και όχι την αντιστοιχία δάσκαλος ανά τμήμα οδηγεί σε μια νέα κατάσταση στα σχολεία με θύματα τους μαθητές ξανά διαταράσσοντας την παιδαγωγική ηρεμία και συγκέντρωση των μαθητών.

 

Ειδικά στην Α Αθήνας υπάρχουν τα παρακάτω κενά.

99  δάσκαλοι γενικής αγωγής σε πρωινό και ολοήμερο πρόγραμμα

39 εκπαιδευτικοί ΣΜΕΑΕ

53 νηπιαγωγοί με την κατάσταση ειδικά στα προνήπια να ναι τραγική αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εκτός νηπιαγωγείων.

115 εκπαιδευτικοί που απαιτούνται να καλύψουν την παράλληλη στήριξη σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

15 εκπαιδευτικοί Γερμανικής γλώσσας

25 εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας

34 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής

35 εκπαιδευτικοί Μουσικής

29 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής

52 εκπαιδευτικοί Εικαστικών

48 Εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 545 εκπαιδευτικοί!!!!

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΣΠΕ 16/10/2015

  1. 1.                   Ενστάσεις για τις αποσπάσεις- τοποθετήσεις  εκπαιδευτικών

Υποβλήθηκαν 23 ενστάσεις εκπαιδευτικών που οι περισσότερες αφορούσαν την τοποθέτηση τους από το ΠΥΣΠΕ. Υπενθυμίζω ότι οι αποσπάσεις των δασκάλων που δεν εγκρίθηκαν από το ΠΥΣΠΕ, αν και υπήρχε κενό στο σχολείο που ήθελαν οι εκπαιδευτικοί, έγινε με τις τρεις ψήφους της διοίκησης και καταψηφίσαμε οι δυο αιρετοί

Από αυτές οι 15 ενστάσεις απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες έγιναν αποδεκτές.

2.         Αναγνώριση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών

Υποβλήθηκε μια αίτηση αναγνώρισης που  εγκρίθηκε  από το ΠΥΣΠΕ

3.         Χορήγηση αδειών άσκησης ιδιωτικού έργου

Υπήρξαν 8 αιτήσεις εκπαιδευτικών. Εγκρίθηκαν οι επτά. Η μια που απορρίφθηκε δεν είχε προσκομιστεί βεβαίωση του φορέα που ζητούσε η εκπαιδευτικός να εργαστεί.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους συναδέλφους η αίτησή τους να γίνεται πριν την πρόσληψη τους σε άλλη δουλειά ή έργο γιατί το ΠΥΣΠΕ δεν μπορεί να δώσει αναδρομικά άδεια εξάσκησης ιδιωτικού έργου.

4, Τοποθέτηση Αναπληρώτριας προϊσταμένης σε Νηπιαγωγείο

Τοποθετήθηκε αναπληρώτρια προϊσταμένη σε νηπιαγωγείο όπου δεν υπήρχε αίτηση από καμιά συναδέλφισσα υποχρεωτικά από το ΠΥΣΠΕ η αρχαιότερη σε χρόνια υπηρεσίας

Λουκάς Καβακλής

αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ Α Αθήνας

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ) τηλ. 6949294781

αναπληρωματικός: Κλιάφα Άρτεμις τηλ. 6986590304