Ενημερωτικό της αιρετού Ρέππα Ντίνας: Για τον προσδιορισμό της οργανικής σύνθεσης των σχολικών μονάδων

…Και ο κ. Γαβρόγλου συνεχίζει το δούλεμα! Και η Α’ διεύθυνση Αθήνας με δεκάδες κενά έδωσε μηδενικά…

 

Το ΠΥΣΠΕ και τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι «άβατο». Οι αιρετοί εκπρόσωποί έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τα Εκπαιδευτικά Σωματεία και όλους τους συναδέλφους για το ότι συμβαίνει σε αυτά. Υπερασπίζονται τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα με όρους κινήματος και όχι προσωπικών εξυπηρετήσεων. Φως στα σκοτεινά δωμάτια, άμμος στα γρανάζια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

 

Με μια εγκύκλιο που τη χαρακτήρισε εξαιρετικά επείγουσα, ο υπουργός παιδείας Γαβρόγλου, κάλεσε να συνεδριάσουν εκτάκτως όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας ώστε μέσα σε 48 ώρες να κάνουν προσδιορισμό της οργανικής σύνθεσης των σχολικών μονάδων. Να δηλώσουν δηλαδή, πόσες οργανικές των υπαρχόντων ειδικοτήτων είναι κενές και χρειάζεται να καλυφθούν, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι μεταθέσεις σε πρώτη φάση και οι αποσπάσεις σε δεύτερη.

 

Καταγγέλλουμε την πρακτική του «εξαιρετικά επείγοντος» και μάλιστα μέσα στις διακοπές του Πάσχα γιατί επιδιώκει να ακυρώσει την παρέμβαση του κινήματος και φυσικά στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας! Είναι τουλάχιστον γελοίο, να ισχυρίζεται το υπουργείο ότι θα κάνει πραγματική αποτύπωση της κατάστασης της επόμενης χρονιάς με στοιχεία της προηγούμενης, όταν δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2017-18!

Είναι λοιπόν, φανερό ότι το υπουργείο έχει ήδη έτοιμους τους μηδενικούς πίνακες και θέλει τα ΠΥΣΠΕ, οι διευθυντές εκπαίδευσης και οι περιφερειακοί διευθυντές απλώς να βάλουν την υπογραφή τους. Γι’ αυτό και θα παρατηρηθεί το φαινόμενο, στην πλειοψηφία των διευθύνσεων να υπάρχουν δεκάδες οργανικά κενά, αλλά οι διευθυντές εκπαίδευσης να στέλνουν μηδενική εκτίμηση για τις ανάγκες της επόμενης χρονιάς! Δε χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη ότι το σκηνικό είναι στημένο και απολύτως καθοδηγούμενο από το Υπουργείο.  Έτσι, το βράδυ της Τετάρτης 12/4, το Υπουργείο θα έχει πίνακες που θα του νομιμοποιούν τις αποφάσεις που έχει ήδη πάρει:  Σε πρώτη φάση απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων μετάθεσης, χιλιάδων αιτήσεων αποσπάσεων και μηδενικών διορισμών. Η συνέχεια αφορά τις πλασματικές υπεραριθμίες και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, καθώς και τις προωθούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που τις διέπει!

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση των ΠΥΣΠΕ είναι το “προεόρτιο” για τον προσανατολισμό των Δ/νσεων στην πιστή εφαρμογή των ρυθμίσεων – λαιμητόμο για τη δημόσια εκπαίδευση και την εργασία των εκπαιδευτικών, που αφορούν το νέο τύπο ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου, τη νομοθεσία για την ειδική αγωγή και τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, τις συμπύξεις τμημάτων, την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών από όποιο εκπαιδευτικό περισσεύει, ρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν μόνο μερικά τη φετινή χρονιά κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος. Και φυσικά να ακυρώσει τις μεταθέσεις που έχει υποχρέωση να πραγματοποιήσει με βάση τα οργανικά κενά και όχι τα κατασκευασμένα λειτουργικά πλεονάσματα!

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει πως δήθεν «δε χρειάζονται άλλες οργανικές θέσεις» σε συνέχεια της νομοθέτησης του παγώματος των διορισμών.

 

Με μια κουβέντα, βάζει από νωρίς σε εφαρμογή τον προληπτικό κόφτη! 

Το υπουργείο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει με ευλάβεια το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε από όλο το αστικό μπλοκ (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) και αποσκοπεί στην υλοποίηση των πολιτικών ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ, κεφαλαίου και εργοδοσίας σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το υπουργείο φοβάται το εκπαιδευτικό κίνημα και τη δυνατότητα του να μπλοκάρει, να καθυστερεί και να ακυρώνει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό και ακόμα και από αυτά τα απολύτως ελεγχόμενα από το κράτος υπηρεσιακά συμβούλια, φέτος υποβαθμίζει την τοποθέτηση τους, σε απλή “γνώμη”  ενώ πέρσι την χαρακτήριζε “γνώμη – εισήγηση” και ταυτόχρονα καλεί το διευθυντή εκπαίδευσης να κάνει την εκτίμηση και να συμπληρώσει τα στοιχεία!!! Και για να είναι απολύτως εξασφαλισμένη η πολιτική ηγεσία ότι δε θα φύγει κανείς από το μαντρί, η τελική ευθύνη για τους πίνακες είναι του περιφερειακού διευθυντή!

 

Γι’ αυτό το λόγο επίσης, σηκώνει τους τόνους, απειλώντας καθαρά με διοικητικές κυρώσεις όσους δεν υπακούσουν πλήρως στις εντολές και τις οδηγίες!

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι δε θα συναινέσουμε στην προσχηματική διαδικασία! Υλοποιούμε την περσινή απόφαση της 85ης ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ που αναφέρει :

“…Στο παραπάνω πλαίσιο καλούμε και τους αιρετούς εκπροσώπους μας στα ΠΥΣΠΕ με τη στάση τους να μη νομιμοποιήσουν τον προσδιορισμό των οργανικών κενών με βάση την παράνομη Υ.Α. και τις εγκυκλίους υλοποίησής της.”

Καλέσαμε το ΠΥΣΠΕ στο σύνολό του και το κάθε μέλος του προσωπικά να αρνηθεί να νομιμοποιήσει την προσχηματική αυτή διαδικασία. 

 

Δεν υπογράψαμε – δηλώσαμε αποχή στη συγκεκριμένη απόφαση – παραμείναμε, παρακολουθήσαμε και καταγράψαμε τις εκτιμήσεις της Δ/νσης με στόχο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους επακριβώς για τα σχέδια  κατακρεούργησης των αναγκών των σχολείων και των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών.

 

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, εκπρόσωποι από τους Συλλόγους ΠΕ, Αριστοτέλης, Α’ Αθηνών, Ρ. Ιμβριώτη κατήγγειλαν τη διαδικασία, δήλωσαν την αντίθεσή τους με την πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου, κατέθεσαν τις αποφάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους  για συλλογική αντίσταση με στόχο την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων.

Ο διευθυντής εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας και τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ της Α’ διεύθυνσης, ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική πολιτική, αρνήθηκαν να καταγράψουν τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ενώ κατέγραψαν μεγάλα κενά στις οργανικές, τελικά δήλωσαν ως εκτίμηση μηδενικά κενά στα περισσότερα ΠΕ. Με τον τρόπο αυτό είναι απολύτως φανερό ότι η λειτουργία των σχολικών μονάδων για τη χρονιά 2017-18 κινδυνεύει εξαιρετικά! Αρκεί να θυμίσουμε ότι το προσωπικό που υπηρετεί αυτή τη στιγμή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμοι και αναπληρωτές) μόνο για τους δασκάλους γενικής και ειδικής αγωγής ξεπερνά τους 3.300!!! Ο κίνδυνος να υπάρξουν πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, μειωμένος αριθμός ολοήμερων τμημάτων για τη νέα χρονιά, και συνεχείς μετακινήσεις εκπαιδευτικών για να καλύπτουν τα κενά, είναι πολύ ορατός! Το  εκπαιδευτικό κίνημα, ΤΩΡΑ χρειάζεται να σηκώσει το ζήτημα των μαζικών μόνιμων διορισμών δασκάλων, νηπιαγωγών γενικής και ειδικής αγωγής και όλων των ειδικοτήτων. Είναι και η μοναδική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα σχολεία και να προστατευτούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών!

Τα υπάρχοντα οργανικά κενά της Α’ Αθήνας με βάση τις σημερινές ιδρυμένες οργανικές θέσεις και τι ζητάει το ΠΥΣΠΕ:

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ / ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΚΟΝΤΕΣ ΕΛΛΕΙΜ/ΠΛΕΟΝ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΠΥΣΠΕ
ΠΕ60 635 627 -8 15
ΠΕ70 2.944 2.864 -79 0
ΠΕ06 278 290 +12 0
ΠΕ11 270 273 +3 3
ΠΕ16 123 101 -20 0

 

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ / ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΑΝΗΚΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΜ/ΠΛΕΟΝ ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΠΥΣΠΕ
ΠΕ60 65 18 -47 47
ΠΕ70 261 207 -54 54
ΠΕ11 6 8 +2 0
ΠΕ16 2 1 -1 1

 

 

Για το εκπαιδευτικό κίνημα οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και των εργαζομένων για Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο με 2χρονη Προσχολική Αγωγή εκτός των άλλων απαιτούν:

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες με μαζικούς διορισμούς σε όλα τα ΠΕ, απόδοση και  ίδρυση όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες που εργάζονται σήμερα στο δημοτικό και νηπιαγωγείο, θεατρική αγωγή, εικαστικών, πληροφορικής, γαλλικών, γερμανικών.

Συγκεκριμένα:

 

 

1)   Ένας/μία δάσκαλος/α ανά τμήμα  και ένας/μία υπεύθυνος/η για κάθε 2 τμήματα ολοήμερου

2)   Αναλογία 20 μαθητές προς 1 σε Γ’-Στ’ τάξεις, 15 προς 1 σε νηπιαγωγείο και Α’-Β’ τάξη

3)   Ίδρυση και απόδοση οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες

4) Ένας δάσκαλος για κάθε τμήμα Υποδοχής (ΖΕΠ)

5) Ένας εκπαιδευτικός για κάθε Τμήμα Ένταξης και ένας/μία εκπαιδευτικός για κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη

6)   Επιπλέον οργανικές κάθε ΠΕ για δυνατότητα κάλυψης έκτακτων απουσιών και για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία

                                                                                                                     

    Ρέππα Ντίνα (τακτική), τηλ: 6977003052 paremvasisntina@gmail.com

Γεωργιόπουλος Γιώργος  (αναπληρωματικός)

τηλ. 6948519294  geogeor2@gmail.com

Δήλωση-Καταγγελία

Των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Διεύθυνσης Αθήνας

Εκλεγμένων με το Ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

Στην Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση συμμετέχουν:

 

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Αριστοτέλης, Εκπαιδευτική  Παρέμβαση/Α΄ συλλόγου Αθηνών, Ανεξάρτητη  Παρέμβαση/Αθηνά, Δάσκαλοι σε Kίνηση/Παρθενώνας,

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Ρόζα Ιμβριώτη, Εκπαιδευτικοί σε δράση/Μ. Παπαμαύρος, Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Μακρυγιάννης