Ενημερωτικό Ρέππα Ντίνας, για ΠΥΣΠΕ Πράξη 13 (Οργανικά Κενά/τμήματα ένταξης/νηπιαγωγεία/κενά)

  1. 1.     Σχετικά με τα τμήματα ένταξης

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα εκπαιδευτικά σωματεία Αριστοτέλης, Αθηνά, Ρ. Ιμβριώτη πριν από την έναρξη του ΠΥΣΠΕ με την παρουσία και των εκπαιδευτικών από τα τμήματα ένταξης που είχαν τυπικά προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω διοικητικών αστοχιών του Υπουργείου Παιδείας. Τα εκπαιδευτικά σωματεία κατέθεσαν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα την απόφασή τους να προστατεύσουν τα τμήματα ένταξης από κλείσιμο καθώς και τους συναδέλφους/ισσες που υπηρετούν με οργανική θέση σε αυτά, από την πιθανότητα να βγουν οργανικά υπεράριθμοι. Το Υπουργείο Παιδείας υπαναχώρησε και ο διευθυντής εκπαίδευσης  δήλωσε ότι δε θα προχωρήσει σε οργανικές υπεραριθμίες σε αυτά τα τμήματα ένταξης και άρα σε κλείσιμό τους, όπως είχε αναγγείλει, λόγω των διαβεβαιώσεων του Υπουργείου ότι θα λύσει το θέμα άμεσα. Τα εκπαιδευτικά σωματεία δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην πρώτη διοικητική πράξη για να αποκατασταθούν τα τυπικά θέματα στη λειτουργία τους.

  1. 2.     Για τα νηπιαγωγεία

Στην παράσταση διαμαρτυρίας τέθηκε και το ζήτημα των νηπιαγωγείων και ειδικά εκείνων των τμημάτων που ξεπερνούν τον επιτρεπτό αριθμό των 25 νηπίων. Από τα εκπαιδευτικά σωματεία κατατέθηκε το αίτημα να μη γίνεται κλήρωση και να μην οδηγούνται τα παιδιά σε άλλο νηπιαγωγείο αλλά να ιδρύεται τμήμα ή παράρτημα. Ο διευθυντής εκπαίδευσης αποδέχτηκε το αίτημα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ελεύθερη αίθουσα για να στεγαστούν τα νήπια-προνήπια.

  1. 3.     Κενά εκπαιδευτικών

Παραμένουν κενά δασκάλων σε πρωινά τμήματα στο 23ο ΔΣ και 2ο ΔΣ Ν.Φ.

Θέματα ΠΥΣΠΕ

  1. Μεταθέσεις κατά προτεραιότητα, υπεραρίθμων εκπ/κών παλαιοτέρων ετών κλάδων ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ60 και ΠΕ70

Δεν υπήρχε καμία αίτηση μετάθεσης κατά προτεραιότητα

 

  1. Επαναπροσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων στη Γενική Αγωγή, της Διεύθυνσης ΠΕ της Α’ Αθήνας μετά τις μεταθέσεις κατά προτεραιότητα υπεραρίθμων εκπ/κών παλαιοτέρων ετών κλάδων ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ60 και ΠΕ70 και στην Ειδική Αγωγή των κλάδων ΠΕ70, ΠΕ60

Τα οργανικά κενά αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία 3-2. Καταψήφισα τα οργανικά κενά γιατί:

α. Ο προσδιορισμός των οργανικών κενών προηγήθηκε των μεταβολών των σχολικών μονάδων (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς κ.λπ.) κατά παράβαση του νόμου που καθορίζει με σαφήνεια ότι χρειάζεται να προηγούνται ώστε να μπορούν να υπολογιστούν πιθανές αλλαγές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων.

β. Βρίσκονται εξαιρετικά μακριά από τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες! Με άλλα λόγια: η απόφαση του ΠΥΣΠΕ παραθέτει πόσοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται για να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις που υφίστανται σήμερα και όχι πόσες οργανικές θέσεις χρειάζονται πραγματικά για να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς κενά το Σεπτέμβρη. Για το εκπαιδευτικό κίνημα οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και των εργαζομένων για Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο με 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή εκτός των άλλων απαιτούν:

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες με μαζικούς διορισμούς σε όλα τα ΠΕ, απόδοση και  ίδρυση όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες που εργάζονται σήμερα στο δημοτικό και νηπιαγωγείο, θεατρική αγωγή, εικαστικών, πληροφορικής, γαλλικών, γερμανικών.

 

Συγκεκριμένα:

 

 

-Ένας/μία δάσκαλος/α ανά τμήμα  και ένας/μία υπεύθυνος/η για κάθε 2 τμήματα ολοήμερου

-Αναλογία 20 μαθητές προς 1 σε Γ’-Στ’ τάξεις, 15 προς 1 σε νηπιαγωγείο και Α’-Β’ τάξη

-Ίδρυση και απόδοση οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες

-Ένας δάσκαλος για κάθε τμήμα Υποδοχής (ΖΕΠ)

– Ένας εκπαιδευτικός για κάθε Τμήμα Ένταξης και ένας/μία εκπαιδευτικός για κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη

-Επιπλέον οργανικές κάθε ΠΕ για δυνατότητα κάλυψης έκτακτων απουσιών και για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Α’ διεύθυνση χρειάζεται να ενισχυθεί οπωσδήποτε με μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού δασκάλων, νηπιαγωγών και όλων των ειδικοτήτων. Αυτό γίνεται φανερό αν πάρουμε υπόψη μας ότι από τη νέα σχολική χρονιά έχει υπολογιστεί ως διδακτική η ώρα της σίτισης (πάνω από 1.800 ώρες στην Α’ Διεύθυνση και άρα χρειάζονται πάνω από 80 εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των ωρών αυτών), οι μεταθέσεις προς το ΠΥΣΠΕ της Α’ Αθήνας ήταν σχεδόν μηδενικές και ταυτόχρονα πέρσι στο εκπαιδευτικό δυναμικό προστέθηκαν οι αποσπασμένοι και οι αναπληρωτές. Παρ’ όλα αυτά, κενά δασκάλων υπάρχουν μέχρι τώρα ενώ πολλές είναι οι θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τη νέα σχολική χρονιά χρειάζεται να γίνει μεγάλος αριθμός αποσπάσεων και προσλήψεων όλων των ΠΕ, διαφορετικά θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις για συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις τμημάτων σε συστεγαζόμενα σχολεία, μείωση των ολοήμερων τμημάτων κλπ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα και τα σωματεία της Α’ Διεύθυνσης δε θα επιτρέψουν καμία απολύτως καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στο όνομα των ευρωμνημονιακών περικοπών!

 

γ. Στα εγκριμένα κατά πλειοψηφία οργανικά κενά που αποφάσισε το ΠΥΣΠΕ, δεν έχουν υπολογιστεί οι φετινές συνταξιοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα κενά που αφήνουν οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτούνται δεν πρόκειται να καλυφθούν! Κάτι τέτοιο είναι κατάφορα παράνομο μια και έχει λήξει η περίοδος ανάκλησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης!

 

δ. Δεν έχουν υπολογιστεί στα οργανικά κενά οι συσταθείσες οργανικές θέσεις ειδικοτήτων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ19-20, ΠΕ32 που έχουν δημιουργηθεί από τον Οκτώβριο του 2016 αλλά δεν έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένα σχολεία.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψήφισα τους πίνακες των οργανικών κενών που αναρτήθηκαν στο site της διεύθυνσης.

 

Συμβουλευτείτε το site της διεύθυνσης (http://dipe-a-athin.att.sch.gr/) για την πλήρη ενημέρωσή σας σχετικά με τα οργανικά κενά σε Γενική και Ειδική Αγωγή των κλάδων ΠΕ070, ΠΕ060, ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Διεύθυνσης Αθήνας

Εκλεγμένων με το Ψηφοδέλτιο της

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

 

Για πράξη 13 ΠΥΣΠΕ 22/5/2017

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

 

Ρέππα Ντίνα (τακτική),                                                                                                                              

τηλ: 6977003052 paremvasisntina@gmail.com

Γεωργιόπουλος Γιώργος  (αναπληρωματικός)

τηλ. 6948519294  geogeor2@gmail.com

 

 

Το ΠΥΣΠΕ και τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι «άβατο». Οι αιρετοί εκπρόσωποί έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τα Εκπαιδευτικά Σωματεία και όλους τους συναδέλφους για το ότι συμβαίνει σε αυτά. Υπερασπίζονται τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα με όρους κινήματος και όχι προσωπικών εξυπηρετήσεων. Φως στα σκοτεινά δωμάτια, άμμος στα γρανάζια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

Στην Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση συμμετέχουν:

 

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Αριστοτέλης, Εκπαιδευτική  Παρέμβαση/Α΄ συλλόγου Αθηνών, Ανεξάρτητη  Παρέμβαση/Αθηνά, Δάσκαλοι σε Kίνηση/Παρθενώνας,

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Ρόζα Ιμβριώτη, Εκπαιδευτικοί σε δράση/Μ. Παπαμαύρος, Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική  Παρέμβαση/Μακρυγιάννης