Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

25-09-2017

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κινητοποίηση στην Α΄ Διεύθυνση. Στάση εργασίας-Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας Παρασκευή 29/9

Την Τρίτη 19/9πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή εκπαίδευσης της Α Διεύθυνσης στα πλαίσια της κινητοποίησης που είχε εξαγγείλει ο σύλλογός μας με στόχο να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πολιτική των μνημονιακών δεσμεύσεων που θέλουν:

 • τα σχολεία να υπολειτουργούν,
 • τα ολοήμερα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τον εκπαιδευτικό χάρτη,
 • τους συναδέλφους ειδικοτήτων να διακτινίζονται από το ένα σχολείο στο άλλο,
 • τα ωρολόγια προγράμματα να δημιουργούν στα σχολεία συνθήκες τρέλας,
 • την κατάργηση των υποστηρικτικών δομών.

 

Στη συνάντηση εκθέσαμε την κατάσταση των σχολικών μονάδων της περιοχής μας:

 

 • Κενά δασκάλων,μουσικών,αγγλικών ,γυμναστών,εικαστικών,θεατρολόγων και πληροφορικής

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σχολεία του συλλόγου μας έχουν ελλείψεις κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των ολοήμερων σχολείων

 • Ελλιπής παράλληλη στήριξη των μαθητών που την δικαιούνται (ενώ το ΚΕΔΔΥ εγκρίνει παράλληλη στήριξη για 24 ώρες την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται για 6 ή 8 ώρες)
 • Ανυπαρξία τάξεων υποδοχής (υπάρχουν σχολεία με μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και είναι απαραίτητη η στήριξή τους )
 • Συμπτύξεις τμημάτων. Δηλώσαμε την αντίθεσή μας σε κάθε ενέργεια από πλευράς της Διεύθυνσης προς την κατεύθυνση σύμπτυξης τμημάτων .

 

Για όλα τα παραπάνω ,που απαιτούν προσλήψεις εκπαιδευτικών , ο Διευθυντής εκπαίδευσης

απάντησε ότι:

 • Από το Υπουργείο ζήτησε να καλυφθούν όλα τα κενά που έχουν δηλωθεί από τα σχολεία .Καλύφθηκαν περίπου τα 3/4.
 • Ως τις 25 /9 θα γίνουν προσπάθειες ώστε να έχουν καλυφθεί τα κενά σε μουσικούς, γυμναστές και Αγγλικά.
 • Τα κενά των δασκάλων και των ειδικοτήτων θα καλυφθούν με την επόμενη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών που ξεκινάει στις 30 Σεπτεμβρίου χωρίς όμως να μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα καλυφθούν όλα. Επίσης θα υπάρξει και ένας αριθμός αποσπάσεων .
 • Για το θέμα της παράλληλης στήριξης είπε ότι ο στόχος είναι να έχουν όλα τα παιδιά τον αριθμό των ωρών που εγκρίνει το ΚΕΔΔΥ γι αυτό και θεωρεί ότι δεν καλύφθηκαν οι εγκρίσεις και ζητάει την κάλυψή τους από το Υπουργείο.
 • Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν θα προχωρήσει σε συμπτύξεις τμημάτων.

 

Από την πλευρά μας τονίσαμε την ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής περικοπών, την ευθύνη του Υπουργείου που ασκεί εκπαιδευτική πολιτική με λογιστικούς όρους απαξιώνοντας το δημόσιο σχολείο και καταπατώντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών είτε αυτά είναι το δικαίωμα στην τάξη υποδοχής, είτε είναι η πλήρης παράλληλη στήριξη των παιδιών που την χρειάζονται, είτε είναι το δικαίωμα να διδάσκονται ό,τι και οι συμμαθητές τους άλλων σχολείων που λειτουργούν χωρίς κενά.

Τονίσαμε ότι η υπολειτουργία του ολοήμερου σε συνδυασμό με τον ασφυκτικό έλεγχο που επιχειρείται (15 συνεχόμενες απουσίες =διαγραφή από το ολοήμερο) δρομολογεί την συρρίκνωσή του (λιγότερες θέσεις εργασίας),οδηγεί σε απόγνωση τους γονείς και ακυρώνει το μορφωτικό χαρακτήρα του .

 

Συνάδελφοι συναδέλφισσες οι κινητοποιήσεις μας κλιμακώνονται.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στη 1:00 

να είμαστε όλοι στο Υπουργείο Παιδείας 

στην κινητοποίηση που διοργανώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία.

Ο Σύλλογός μας έχει κηρύξει στάση εργασίας:

 μιας ώρας(την 6η) για το πρωινό πρόγραμμα και τρίωρη για το ολοήμερο

 

Comments are closed.