Δελτίο τύπου της σύσκεψης Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στις 7/3

Την Τετάρτη 7/3 στην ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν:

ΣΕΠΕ: Α’ Αθηνών, «Αθηνά», «Παρθενώνας», Δυτ. Αττικής «Κ. Βάρναλης», «Κ. Σωτηρίου», Σαλαμίνας

ΕΛΜΕ: Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Ε΄ Αθήνας, Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτο

Ως παρατηρητές βρέθηκαν στην συνάντηση από τον ΣΕΠΕ «Πρόοδος».

Στη συζήτηση που έγινε κεντρικά σημεία αιχμής αποτέλεσαν η μεγαλειώδης κινητοποίηση στις 2/3 και η πανελλαδική συνέλευση αγώνα που διεξήχθη στο κατειλημμένο Υπ. Παιδείας, η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, η καταγγελία στην υπονόμευση της συγκέντρωσης στις 9/3 και η στάση των ομοσπονδιών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.

Συγκεκριμένα:

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών στο Υπ. Παιδείας την Παρασκευή 2/3 και οι συγκεντρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας ανέδειξε με επιτακτικό πλέον τρόπο την δραματική κατάσταση των αναπληρωτών εκπ/κών και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η αδιοριστία στα σχολεία. Η ορμή και η αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στο εκπαιδευτικό μνημόνιο και την στρατηγική επιλογή κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ για επέκταση της ελαστικής εργασίας, παρά την εκτεταμένη χρήση χημικών και την ωμή βία των ΜΑΤ που παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα, οδήγησε στην κατάληψη του Υπ. Παιδείας και στην συνέλευση αγώνα που πραγματοποιήθηκε με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Μια συνέλευση που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα, καθώς ανέδειξε τις δυνατότητες του κινήματος να συζητά και να αποφασίζει κόντρα και ενάντια σε διασπαστικές λογικές και σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης και καθησυχασμού των εκπαιδευτικών.

Η απαράδεκτη επιλογή της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να συναντηθεί με τον υπουργό δυο μόλις μέρες πριν την κινητοποίηση που η συνέλευση αγώνα αποφάσισε για τις 9/3 και χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτικού κινήματος, αναδεικνύει τον φιλοκυβερνητικό κατήφορο που έχει πάρει. Οι δηλώσεις δε του προέδρου της ΟΛΜΕ για καταγγελία των διαδηλωτών ως υπαίτιων για την ακύρωση της συνάντησης με τον υφυπουργό την ημέρα της κινητοποίησης και την καταστολή που δέχτηκαν χιλιάδες συνάδελφοι αποτελούν πρόκληση προς τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλειοψηφία της ΔΟΕ, η οποία παρότι αρνήθηκε να παρευρεθεί στη συνάντηση, εντούτοις δεν στήριξε την απόφαση για 9/3 και δεν συμβάλλει αποφασιστικά σε έναν αγωνιστικό σχεδιασμό συνέχειας των κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης του αγώνα.

Από την πλευρά των πρωτοβάθμιων σωματείων σε Π.Ε και Δ.Ε. δηλώσαμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο την συγκέντρωση στις 9/3, διαπιστώνοντας ότι 41 εκπαιδευτικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα προχωρούν εξίσου με τον ίδιο σχεδιασμό. Θα επιδιώξουμε τη συνάντηση του αγωνιζόμενου κόσμου της ελαστικής εργασίας με τους μόνιμους συναδέλφους, θα δώσουμε από κοινού την μάχη ενάντια στο εκπαιδευτικό μνημόνιο και την αδιοριστία. Η απόφαση της πανελλαδικής συνέλευσης είναι σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα και αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην υποχώρηση της γραφειοκρατίας που επιδιώκει να κλείσει το «καπάκι» της οργής του εκπαιδευτικού κινήματος.

Οι δηλώσεις του Υπ. Παιδείας αποτελούν αιτία ξεσηκωμού. Όχι μόνο ανακοίνωσε μηδενικούς διορισμούς για το 2018, τόνισε επίσης πως ακόμη κι αν αυτοί γίνουν -σύμφωνα με τις δηλώσεις τους θα προχωρήσει σε ανακοίνωσή τους τον Οκτώβρη- εξαρτώνται απόλυτα από το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και τη συναίνεση στην ψήφιση νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων. Την ίδια στιγμή, προαπαιτούμενο και όρος για το προχώρημα διορισμών τίθεται η εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται το σύστημα διορισμών προκειμένου να τεθούν τα κριτήρια-προσόντα, στη λογική του προσοντολογίου του ΟΟΣΑ και του ν.3848, προκειμένου να γίνει ανακατάταξη των πινάκων και να βρεθεί ο τρόπος που θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας. Την ίδια στιγμή, δηλώνει ότι το εκπαιδευτικό μνημόνιο προχωρά κανονικά με συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο τμημάτων, επιδίωξη για άμεση ή έμμεση αύξηση ωραρίου, με το νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο» και τα ΕΠΑΛ, την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση.

Απέναντι στις επιδιώξεις κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ χρειάζεται να απαντήσουμε με συντονισμένο ανυποχώρητο αγώνα! Να πάρει η μάχη χαρακτηριστικά διάρκειας και κλιμάκωσης που θα διεκδικεί εδώ και τώρα το διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, θα θέσει ζητήματα συνολικής πάλης για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα απαιτώντας μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, και θα επιδιώξει να δώσει τη μάχη μαζί με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν και οι ακόλουθες προτάσεις:

  1. Κινητοποίηση στις 9/3 στο Υπ. Παιδείας στις 1.30μ.μ., με στόχο τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εκπαιδευτικών ακόμη κι από σωματεία που δεν πήραν αποφάσεις στήριξης.
  2. Νέα απεργιακή συγκέντρωση στις 16/3 στη 1μ.μ. με πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας.
  3. Αφίσα-κάλεσμα με το σύνολο των εκπαιδευτικών σωματείων και συλλογικοτήτων για την κινητοποίηση στις 16/3
  4. Συνέντευξη τύπου σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων αναπληρωτών την εβδομάδα 12-16/3 για κάλεσμα στην κινητοποίηση της 16/3.
  5. Παρεμβάσεις και δράσεις στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.
  6. Επιδίωξη κοινού μετώπου για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας σε όλο το Δημόσιο (γιατροί, εργαζόμενοι δήμων, υπάλληλοι Υπ. Πολιτισμού κ.α.) το επόμενο διάστημα και σύνδεση των κινητοποιήσεων.
  7. Εξωστρεφή παρέμβαση και επιδίωξη πανεκπαιδευτικού συντονισμού με όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης γονείς, μαθητές, φοιτητές. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει ένα γράμμα-επιστολή προς την κοινωνία.
  8. Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων μετά την 16 Μαρτίου για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα.
  9. Κινητοποίηση πριν το Πάσχα με συλλαλητήριο. Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε ως ενδεικτική ημ/νία η 30/3.