Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

02-03-2019

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΟΥ Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕ: Καμπάνια για την προστασία της μητρότητας

ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑI

Στηρίζουμε την στάση εργασίας  και τις συγκεντρώσεις στις 8 Μάρτη-

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

Πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1:30 μ.μ.  

 

Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών

 

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί μέχρι στιγμής δικαιούνται συνολικά 119 μέρες άδειας, πριν (άδεια κύησης) και μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας). Ύστερα από την οργάνωση της Καμπάνιας της μητρότητας, τον αγώνα αναπληρωτών και συλλογικοτήτων και την στήριξη εκπαιδευτικών σωματείων σε Π.Ε και Δ.Ε. για πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών όσον αφορά τις άδειες μητρότητας, , το Υπουργείο παιδείας απαντά με άδεια ανατροφής 3,5 μηνών. Στο τόσο δίκαιο και ζωτικό αίτημα χιλιάδων εκπαιδευτικών οι 3,5 μήνες αποτελούν ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν κατοχυρώνουν ούτε προστατεύουν τις ελαστικά εργαζόμενες μητέρες.  Παρόλο που κάθε χρόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες προσφέροντας το ίδιο έργο με τις μόνιμες συναφέλφισσες , συνεχίζουν να στερούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας, άδεια ασθένειας τέκνου, και να έχουν λειψά δικαιώματα κατά την άδεια μητρότητας. Έτσι, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόωρο αποθηλασμό και στον βάναυσο αποχωρισμό του βρέφους από τη μία πλευρά, και την άδεια άνευ αποδοχών, ενσήμων και προϋπηρεσίας από την άλλη.

 

Το Υπουργείο παιδείας με τον τρόπο αυτό καταπατά το θεμελιώδες δικαίωμα της εργαζόμενης μητέρας στη μητρότητα όπως και το δικαίωμα του παιδιού στην μητρική παρουσία. Η εργασιακή ομηρία που προκύπτει από την αδιοριστία μας και μας καθιστά “αναπληρωτές” , ο χαρακτηρισμός της δουλειάς μας ως “ορισμένου χρόνου” , ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουμε μόνιμα κενά κάθε χρόνο στα σχολεία, δεν είναι επιλογή μας και ούτε δικό μας πρόβλημα. Το Υπουργείο παιδείας οφείλει να εξισώσει πλήρως τα δικαιώματά μας με αυτά των μόνιμων συναδέλφων. Εμείς δεν πρόκειται ούτε να επαναπαυτούμε ούτε να αρκεστούμε σε λειψές τροπολογίες που υποβαθμίζουν τις εργασιακές μας συνθήκες!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

  • ΠΛΗΡΗ εξίσωση των αδειών – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλες και όλους τους συναδέλφους με πλήρεις αποδοχές, ένσημα και προϋπηρεσία

 

  • Χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης και άδειας ασθένειας τέκνου

 

  • Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και ενσήμων για όσες/όσους εξαναγκάστηκαν σε άδειες άνευ αποδοχών

 

 

Καλούμε τις αναπληρώτριες που βρίσκονται σε κύηση να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή Αναπληρωτών του Α’ Συλλόγου Αθηνών (asillogosathinon@gmail.com), ή μέσω της ομάδας στο facebook   Επιτροπή Αναπληρωτών Α’ Συλλόγου Αθήνας (Αμπελόκηποι, Ζωγράφου)”, ώστε να συμβάλλουν με την προσωπική τους εμπειρία στην ενίσχυση της Καμπάνιας για τη μητρότητα.

 

Προχωρούμε στην συγκέντρωση αιτήσεων για 9μηνη άδεια ανατροφής, τις οποίες θα καταθέσουμε μαζικά μέσω των Σωματείων μας στις Α/θμιες και Β/θμιες διευθύνσεις, για να διεκδικήσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν!

Comments are closed.