Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

13-05-2019

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να αποσυρθεί η προσωρινή ημερήσια διάταξη που κατέθεσε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις Γ.Σ. και την 88η Γ.Σ. του κλάδου

Η προσωρινή ημερήσια διάταξη για την 88η Γενική Συνέλευση του κλάδου που κατέθεσε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις Γ.Σ. και την 88η Γ.Σ. του κλάδου:

  • Δεν περιλαμβάνει κομβικά ζητήματα της περιόδου όπως το προσοντολόγιο και η ειδική αγωγή
  • Αποδέχεται βασικές πλευρές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής
  • Αποδέχεται πλήρως της αξιολόγηση του σχολείου, του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω αποσπάσματα:

  • «Θα πρέπει να αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες και συντελεστές της εκπαιδευτικής λειτουργίας (Υπουργείο Παιδείας, υπηρεσίες και δομές της εκπαίδευσης, υλικοτεχνική υποδομή, υποστηρικτικές δομές, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, διοικητικό και εποπτικό δυναμικό, σχολικές μονάδες, μαθητές και εκπαιδευτικοί κλπ.) στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος αλληλοϋποστηριζόμενων και αλληλοεξαρτώμενων διαδικασιών».
  • «Είμαστε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού,  που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, που θα αναγάγει τη σχολική μονάδα σε χώρο προσφοράς και δημιουργίας».

Και, επιπλέον, ούτε λόγος για την απεργία-αποχή ενάντια στις αξιολογικές διαδικασίες που εδώ και δύο χρόνια το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν έχει κηρύξει.

Η θέση αυτή για την αξιολόγηση, εάν γίνει θέση του κλάδου θα ανοίξει το δρόμο στην σημερινή ή σε όποια αυριανή κυβέρνηση για να προχωρήσει σε σκληρά αξιολογικά μέτρα.

Η επίκληση της εισήγησης αυτής για μια «μη τιμωρητική» αξιολόγηση είναι τουλάχιστον ανεδαφική. Αναπαράγει την ίδια αφήγηση για την αξιολογική διαδικασία που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 22 χρόνια για να κάμψουν τις αντιστάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Την ίδια ρητορική υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η μνημονιακή αντιπολίτευση.

Με βάση τα παραπάνω:

Καλούμε άμεσα το Δ.Σ. της ΔΟΕ να αποσύρει την εισήγηση του για την προσωρινή ημερήσια διάταξη της 88ης Γ.Σ. του κλάδου και να την αναδιαμορφώσει με βάση τις ανάγκες της περιόδου, προσθέτοντας και τα ζητήματα του προσοντολογίου και της ειδικής αγωγής.

Καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. να πάρουν άμεσα αντίστοιχες αποφάσεις. Να συνυπογράψουν την κοινή διακήρυξη των 13 Συλλόγων και 6 ΕΛΜΕ για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια ΓΣ που θα εξοπλίσει το εκπαιδευτικό κίνημα με όλες τις απαραίτητες αγωνιστικές αποφάσεις για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, για τους διορισμούς, την ειδική αγωγή, την αναχαίτιση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Να πάρουν στην πλάτη τους την ευθύνη, με το συντονισμό της δράσης τους για τη διαμόρφωση ενός μαζικού ρεύματος αγώνα και αντίστασης.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.