Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Γράμμα προς τους γονείς των νηπιαγωγείων Ζωγράφου

Αγαπητοί γονείς

Ευχόμαστε σε όλες και όλους σας καλή σχολική χρονιά. Με αυτό το γράμμα θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στα νηπιαγωγεία του Ζωγράφου και τους αγώνες που πρέπει να γίνουν για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, για ένα δημόσιο δωρεάν δίχρονο νηπιαγωγείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες, η προσχολική εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο) αποτελεί το θεμέλιο της μελλοντικής εκπαιδευτικής πορείας των παιδιών. Είναι η σχολική βαθμίδα στην οποία τα νήπια έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με οργανωμένες μαθησιακές εμπειρίες που έχουν ως στόχο την ολόπλευρη γνωστική και κοινωνικο-συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και την ομαλή ένταξή τους στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης. Για τους λόγους αυτούς, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών 4-6 ετών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σχολική και συνολική αναπτυξιακή εξέλιξη τους, διαμορφώνοντας τη θετική σχέση τους με τον σχολικό θεσμό.

Δυστυχώς, οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών αλλά και η συνολική πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου οδήγησαν στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Δήμο Ζωγράφου. Οι πολιτικές ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών αρχών της πόλης είναι μεγάλες. Αντιμετωπίζουν το νηπιαγωγείο ως το φτωχό συγγενή της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα όλοι μας: νηπιαγωγοί, γονείς και παιδιά.

Συγκεκριμένα, την περσινή σχολική χρονιά, με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης, είχαμε 316 νήπια και 39 προνήπια. Το 86% των προνηπίων δεν φοιτά στα νηπιαγωγεία του Δήμου μας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες προνήπια, κάθε χρόνο, μένουν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία που βρίσκονται στο Δήμο Ζωγράφου. Αρκετά νήπια υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε άλλα νηπιαγωγεία ακόμα και εκτός των ορίων του Δήμου μας.

Επιπλέον, το κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων Ζωγράφου παραμένει ιδιαίτερα οξυμένο καθώς έχουμε κατά κύριο λόγο μισθωμένους και ακατάλληλους χώρους. Να αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: Παλαιό κτίριο με δύο αίθουσες και ένα διάδρομο, με κοινή τουαλέτα για παιδιά και διδακτικό προσωπικό και έναν μικρό ακάλυπτο για αυλή, νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών με τα παιδιά να προαυλίζονται στην πρασιά της πολυκατοικίας κ.λ.π. Σε αυτές τις συνθήκες, οι νηπιαγωγοί δίνουν πραγματικά τιτάνιο αγώνα για να διαμορφώσουν ένα αξιοπρεπές πλαίσιο διδασκαλίας.

Τέλος, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης, οι γονείς υποχρεώνεστε να επιβαρύνεστε για το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό που θα έπρεπε – και διεκδικούμε – να παρέχεται δωρεάν.

Με το άρθρο 33 του Ν. 4521/2018 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ορίζεται ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018-19. Στο συγκεκριμένο νόμο αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας.  Δηλαδή, το επόμενο σχολικό έτος 2020-21, η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο θα είναι υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε στην άμεση ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή σε όλη τη χώρα ούτε εξασφάλισε τις απαραίτητες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ούτε για νέες αίθουσες και Νηπιαγωγεία, ούτε για εκπαιδευτικό προσωπικό. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, αλλά, επιπλέον, φρόντισε να κάνει ένα βήμα πίσω, εξαιρώντας αδικαιολόγητα 13 Δήμους από την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και προωθώντας το παράλληλο δίκτυο σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, την πολιτική των τροφείων προς τους παιδικούς σταθμούς και των κουπονιών, δηλαδή την πολιτική ιδιωτικοποίησης της προσχολικής.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι αν δεν αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα σε σχέση με τη σχολική στέγη των νηπιαγωγείων, ο Δήμος Ζωγράφου κινδυνεύει να είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους, που δεν θα εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, ενώ η τραγική σημερινή εικόνα των νηπιαγωγείων μας θα διαιωνίζεται.

Το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί την άμεση και καθολική εφαρμογή της δημόσιας δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, για όλα τα παιδιά 4 έως 6 ετών, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, σε όλη τη χώρα, με την άμεση υλοποίηση της ίδρυσης επιπλέον νηπιαγωγείων με κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, με την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Απαιτούμε επίσης, να δοθεί από το κράτος όποια επιπλέον χρηματοδότηση απαιτείται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογός μας, σε συνέχεια των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, θα πάρει συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες (μαζικές παραστάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, οργάνωση εκδήλωσης, κλπ) διεκδικώντας:

  • από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, ώστε να υπάρξει άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  • από τη Δ/νση Π. Ε. Α΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων ή αναβάθμιση οργανικότητας Νηπιαγωγείων και συγκρότηση τμημάτων με βάση τις θέσεις του κλάδου για 15 νήπια ανά τμήμα) ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής μας όλα τα προνήπια ηλικίας 4 – 5 ετών από το επόμενο σχολικό έτος.
  • από τον Δήμο Ζωγράφου να μεριμνήσει άμεσα για τις υλικοτεχνικές υποδομές και το κτιριακό (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και στο Δήμο Ζωγράφου
  • Να δοθούν άμεσες λύσεις συνολικά στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

Καλούμε σε συστράτευση τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων, όλες και όλους για τη ριζική αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος των νηπιαγωγείων μας και την εφαρμογή της καθολικής δημόσιας υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και στου Ζωγράφου. Θα είναι μεγάλη κοινωνική κατάκτηση, τομή για την επέκταση της δημόσιας εκπαίδευσης, και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την εφαρμογή της. Αυτόν τον αγώνα σε καλούμε σήμερα να δώσεις μαζί μας. Και το χρωστάμε στα ίδια μας τα παιδιά να δώσουμε αυτούς τους αγώνες, γονείς και εκπαιδευτικοί  ενωμένοι, ώστε να είναι και νικηφόροι.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος