Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Αθηναίων

Η λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει παγώσει καθώς οι παραιτήθηκαν οι προηγούμενες διοικήσεις τους και η συγκρότηση με τη νέα σύνθεσή τους εκκρεμεί ακόμη με αποτέλεσμα τα σχολεία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την οικονομική τους εξυπηρέτηση καθώς  από την 1η Οκτωβρίου, η τράπεζα μπλόκαρε την πρόσβαση στους λογαριασμούς της ΕΣΕΠΕ και των Σχολείων.

 

Θεωρούμε ότι η συγκρότηση της Σχολικής Επιτροπής αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολιτικής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, τα ποσά που διατίθενται σε κάθε σχολική μονάδα είναι ελάχιστα. Θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση των σχολείων πρέπει να αυξηθεί, να καταργηθεί το ποσοστό που δεν αποδίδεται σε κάθε σχολείο από το Δήμο και, επίσης, να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας, να γνωρίζει δηλαδή κάθε σχολική μονάδα πόσα ακριβώς χρήματα δικαιούται.

Απαιτούμε:

  • Να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών.
    • Να δοθούν όλα τα χρήματα που αναλογούν στα σχολεία τώρα. Τα χρήματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στα σχολεία. Καμία σχολική επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να παρακρατεί χρήματα που ανήκουν στα σχολεία.
    • Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
    • Έκτακτη επιχορήγηση από το δήμο για την αντιμετώπιση των παλαιότερων χρεών και των προβλημάτων των δημοτικών και νηπιαγωγείων της πόλης μας.
    • Απόδοση ΟΛΩΝ των χρημάτων των δόσεων στις σχολικές κοινότητες με βάση τον σχετικό αλγόριθμο και διαχείρισή τους από αυτές. Ο Δήμος να πληρώνει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και θέρμανσης και τα υπόλοιπα χρήματα να κατανεμηθούν στα σχολεία.
    • Απαιτούμε την αύξηση της επιχορήγησης στα σχολεία τώρα, τη δίκαιη κατανομή των πιστώσεων και την επιστροφή της οικονομικής διαχείρισης των σχολείων στους πλέον αρμόδιους, στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές της κάθε σχολικής μονάδας, την παραπέρα ανάπτυξη των αρμοδιοτήτων των ΔΕΠ.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος