Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

25-02-2020

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σεμινάρια επί πληρωμή για την αξιολόγηση από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς: θα τα φάτε εδώ ή να τα τυλίξουμε για το σπίτι;

Με ένα διαφημιστικό έγγραφο που θυμίζει περισσότερο ινστιτούτο αδυνατίσματος ή ενίσχυσης τριχοφυΐας, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς απευθύνεται στους Συλλόγους Διδασκόντων, συνοδεύοντας το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα με το παρακάτω κείμενο:

«Αγαπητέ/ή Συνάδελφε, ήρθε η στιγμή να αλλάξετε το αποτέλεσμα της επικείμενης αξιολόγησής σας. Ήρθε η στιγμή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς να αναβαθμίσετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας. Σας προσφέρουμε μια σειρά μαθημάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε προνομιακές τιμές για πιθανή εγγραφή σας μέχρι το Μάιο 2020. Παρακαλούμε βρείτε συνημμένη τη σχετική πληροφόρηση».

Σημειωτέον ότι το κόστος για κάθε θεματική ενότητα κυμαίνεται από 100 έως 450 ευρώ. Ευτυχώς, οι φιλεύσπλαχνοι έμποροι του Πανεπιστημίου Πειραιώς διαθέτουν μια σειρά από προσφορές στους ενδιαφερόμενους πελάτες. Συγκεκριμένα, παρατίθεται τιμοκατάλογος με εκπτώσεις έως και 50% σε σεμιναριακά μαθήματα και την ακόλουθη επισήμανση: «οι ενδιαφερόμενοι δύναται να παρακολουθούν το πρόγραμμα που θα επιλέξουν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του χρόνου τους και χωρίς καμία υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο χώρο του Πανεπιστημίου».

Τι να σχολιάσει πια κανείς;

  • Τον απόλυτο εξευτελισμό ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο (δυστυχώς δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο) πουλάει εκπαιδευτικές υπηρεσίες εξαιρετικά αμφιβόλου ποιότητας αξιοποιώντας την επικείμενη αξιολόγηση που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας;
  • Την εξόφθαλμη πρόθεση των εμπόρων γνώσης να διαμορφώσουν δυναμική αξιολόγησης και να διεκδικήσουν, με κάθε μέσο, μερίδιο από την αγορά που (φιλοδοξούν ότι) θα ανθίσει;
  • Το έσχατο σημείο σήψης και υποβάθμισης που έχει οδηγήσει τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα η λειτουργία τους με όρους επιχείρησης;

Να λοιπόν τι σημαίνει αξιολόγηση! Ορίστε τι μας περιμένει. Σε αυτό το «ειδυλλιακό» μέλλον θέλουν να μας οδηγήσουν. Σεμινάρια επί πληρωμή και ανταγωνισμός μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό το δρόμο έχει ήδη ανοίξει το προσοντολόγιο για τους αναπληρωτές συναδέλφους.

Αυτός είναι ο στόχος και για τα δημόσια σχολεία. Να λειτουργούν ως μικρές επιχειρήσεις και να αντιμετωπίζουν τους γονείς ως πελάτες, τους μαθητές ως πρώτη ύλη και την εκπαιδευτική διαδικασία ως εμπόρευμα προς πώληση και όχι ως δημόσιο αγαθό, ως μια απελευθερωτική, μορφωτική, κοινωνική δραστηριότητα.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Καμιά επανάπαυση, καμιά αυταπάτη. Καμιά κερκόπορτα δεν ανοίγουμε στους έμπορους της γνώσης. Να τους γυρίσουμε την πλάτη σαν ένας άνθρωπος. Δεν ανταγωνιζόμαστε-αγωνιζόμαστε. Η επιμόρφωση πρέπει να είναι δημόσια, δωρεάν και να στοχεύει στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την προσωπική αυτοβελτίωση και όχι στη μεγιστοποίηση του κέρδους εκπαιδευτικών επιχειρήσεων. Ενισχύουμε την πρωτοβουλία των 77 Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ για απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση.

Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα απόφαση για απεργία-αποχή. Να καταδικάσει τα συγκεκριμένα προγράμματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και να καλέσει τους συναδέλφους να μην αγοράζουν τέτοιες υπηρεσίες, εξόφθαλμης σκοπιμότητας και αμφιβόλου ποιότητας.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.