Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Εκπαιδευτικό υλικό για τον φασισμό

Στα πλαίσια της κήρυξης της 7ης Οκτώβρη ως ημέρας αντιφασιστικής δράσης, παραθέτουμε εδώ, ενδεικτικό υλικό για σχετικά μαθήματα στις τάξεις μας, αλλά και για την ενημέρωση των συναδέλφων.

(Κάποια βίντεο, λόγω της θεματολογίας τους το Youtube τα έχει ορίσει ακατάλληλα για τους κάτω των 18, οπότε πρέπει να κάνετε σύνδεση για να τα δείτε.)

 

Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Μικρό αφιέρωμα, για να θυμόμαστε ποιοι ακριβώς ήταν οι φασίστες και οι ναζί.

1. Ντοκουμέντα της Κατοχής
Καταγραφή της καθημερινότητας και των δεινών που υφίσταντο οι Αθηναίοι εξαιτίας της γερμανικής κατοχής, από τον ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Άγγελο Παπαναστασίου.

2. Άουσβιτς
Μικρό εικονογραφημένο μουσικό αφιέρωμα στο κολαστήριο του Άουσβιτς στην Πολωνία, ενός από τα πιο φρικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν δημιουργήσει οι ναζί.

3. «Education for Death – The making of the Nazi» (ελληνικός τίτλος: «Εκπαίδευση για θάνατο – Η δημιουργία ενός Ναζί»του Gregor Ziemer
10λεπτο φιλμ κινουμένων σχεδίων (Walt Disney, 1943), που βασίζεται στο βιβλίο του Gregor Ziemer: “EDUCATION FOR DEATH: The Making of the Nazi”.
Η ταινία παρουσιάζει την πλύση εγκεφάλου που υπέστη ο μικρός Χανς (που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία) ώστε να “μεταλλαχθεί” από ένα φυσιολογικό παιδί σε έναν ναζί στρατιώτη.

 4. «Το αυγό του φιδιού: Ο φασισμός και ο ναζισμός στην Ευρώπη»
Αφιέρωμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) διαρθρωμένο σε 3 ενότητες:
i. η ερμηνεία του φασιστικού-ναζιστικού καθεστώτος και το ιστορικό του πλαίσιο,
ii. ο φασισμός-ναζισμός στην καθημερινή ζωή,
iii. φασισμός-ναζισμός και τέχνη.

 

Β΄ ΜΕΡΟΣ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Φάκελος “Χρυσή Αβγή*”
(* Το “Αβγή” με “β” για να μην βρωμίζουμε την πιο όμορφη και γλυκιά στιγμή της ημέρας…)
Επειδή στην εποχή του διαδικτύου και της πληροφόρησης υπάρχουν ακόμη αρκετοί που “δεν ξέρουν” τι είναι οι νεοφασίστες, καλό είναι να τους το θυμίζουμε.
Πατήστε στον παραπάνω τίτλο, για να κατεβάσετε τον φάκελο με το υλικό στον υπολογιστή σας.

Γ΄ ΜΕΡΟΣ: ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΤΑΙΝΙΕΣ, κλπ.

1. Raoul Servais – Chromophobia
Ταινία μικρού μήκους, του 1965, από τον Raoul Servais.
Οι γκρίζες λεγεώνες εισβάλλουν σε μια πόλη και απομακρύνουν όλα τα χρώματα για να επιβάλουν την γκρίζα κυριαρχία τους. Τελικά, το ανθρώπινο πνεύμα, με την μορφή ενός κόκκινου γελωτοποιού, αντιμάχεται τον αυταρχισμό, υπερασπίζεται την διαφορετικότητα και επαναφέρει τα χρώματα παντού.

2. Ο Μάνος Χατζιδάκις για τον νεοναζισμό
«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας… » (Απόσπασμα από το κείμενο)

3. «Το ημερολόγιο ενός αντιφασίστα«
Κείμενο του Αντιφασιστικού Μετώπου Μαθητών Ηλιούπολης 

4. Αντιφασιστικό αφισάκι