Ενημερωτικό Δελτίο Σεπτέμβριος 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Σεπτέμβριος 2012

Καλή σχολική χρονιά

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου μας, εύχεται σε όλους τους συναδέλφους, δημιουργική και αγωνιστική σχολική χρονιά, υγεία και καλή δύναμη που σίγουρα θα τη χρειαστούν για το διδακτικό τους έργο αλλά και για τους αγώνες που έρχονται.

Αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα σταματήσουν το έργο της καταστροφής

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη

Προσυγκέντρωση Εκπαιδευτικών :

Πολυτεχνείο – Μουσείο 11 π.μ.

 

Ένα ακόμα – υποτίθεται «τελευταίο» – πακέτο μέτρων προωθεί η συγκυβέρνηση.  Πρόκειται για μια ακόμα επιδρομή στα δικαιώματά μας, ένα ακόμα επεισόδιο στη πρωτοφανή σε έκταση για τα μεταπολεμικά δεδομένα κοινωνική ληστεία που συντελείται επί τρία ολόκληρα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και των μεγάλων συμφερόντων.

 

Στα μέτρα που προωθούνται συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων :

  • Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  • Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις
  • «Επαναξιολόγηση» χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη
  • Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης
  • Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας
  • Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων
  • Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών
  • Κατάργηση του αφορολόγητου
  • Φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Αυτά τα μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή, στην πλήρη χρεοκοπία των εργαζομένων ανεξάρτητα από την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Με απλά λόγια, η έξοδος από το ευρώ που αποτελούσε ως χθες το πιο ισχυρό φόβητρο της εξουσίας απέναντι στους εργαζόμενους, μετά και από αυτά τα μέτρα θα αφήνει παντελώς αδιάφορη την εργαζόμενη πλειοψηφία : Δεν θα έχουμε να φοβηθούμε πια τίποτα ακριβώς επειδή θα έχουμε χρεοκοπήσει πλήρως – ανεξάρτητα αν το νόμισμα θα είναι το σημερινό ευρώ, το όποιο νέο ευρώ του νότου, η δραχμή ή οτιδήποτε άλλο !

Ας αποτινάξουμε λοιπόν από επάνω μας το φάσμα του φόβου και της αδράνειας. Μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή μας. Ας γυρίσουμε την πλάτη στις σειρήνες των μέσων ενημέρωσης που υπηρετούν τον κοινωνικό και ταξικό μας αντίπαλο και επιδιώκουν την κοινωνική διάσπαση και την πολιτική μας εξουδετέρωση. Να μην καταντήσουμε σύγχρονοι είλωτες ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας ! Ενότητα όλων των εργαζομένων, αντίσταση και αγώνας μέχρι τη νίκη είναι η μόνη διέξοδος και απάντηση.

Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, απέναντι στην πρωτοφανή λεηλασία και την κοινωνική καταστροφή, απέναντι στον εκφασισμό και την απειλή του ναζισμού, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, μαχητικό, πανεκπαιδευτικό, λαϊκό, κοινωνικό μέτωπο που θα προβάλλει στόχους και αιτήματα που θα απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών, ευρύτερα των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων. Ένα τέτοιο μέτωπο πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα. Να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση η οικονομική ολιγαρχία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να φύγουν τρόικα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. από τη χώρα. Παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Προβάλλουμε τα αιτήματα για παύση πληρωμών του χρέους, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, εθνικοποίηση των τραπεζών και  των κοινωφελών οργανισμών, κρατική φαρμακοβιομηχανία, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχο των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων. Κατάργηση – απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων για : τις περικοπές στους μισθούς την εκπαίδευση και την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την εργατική νομοθεσία.  Εγγυημένος κατώτατος μισθός για όλο το λαό.  Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση – δουλειά, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν παιδεία και  υγεία για όλους. 

Την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη ξεκινά ένας νέος γύρος αγώνων για τη ζωή μας και το μέλλον μας !

 

 

Αναχαιτίσθηκε η προσπάθεια για υποχρεωτικές μετακινήσεις 

Η επιδίωξη των μηχανισμών του υπουργείου να μετακινήσουν υποχρεωτικά 100 δασκάλους σε άλλες διευθύνσεις αναχαιτίσθηκε, όπως και οι προσπάθειες για συμπτύξεις τμημάτων. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος και είναι αποτέλεσμα της πολυήμερης κινητοποίησης των Συλλόγων Π.Ε. και των εκπαιδευτικών στο χώρο του ΠΥΣΠΕ. Κινητοποίηση που είχε μαζικό, κινηματικό και μαχητικό χαρακτήρα και κορυφώθηκε με την κατάληψη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στις 7/9 και της Περιφερειακής Διεύθυνσης στις 10/9. 

Η νίκη αυτή, στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, του μνημονίου και της αδιάκοπης επίθεσης συγκυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ στα δικαιώματά μας, στέλνει το μήνυμα ότι η συλλογικότητα, ο αγώνας, η αντίσταση, η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα στις ζωές των εργαζομένων. Στέλνει ακόμα το μήνυμα ότι οι μάχες δεν κερδίζονται με αντιπαράθεση δι’ αντιπροσώπων αλλά με τη μαζική, ζωντανή και διαρκή συμμετοχή των εκπαιδευτικών της βάσης.

 

Δίκτυο Αλληλεγγύης στα σχολεία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλες και όλους τους συναδέλφους να συγκροτήσουν ξανά επιτροπές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στις σχολικές μονάδες. Να συνεχίσουμε με επιμονή την προσπάθεια που ξεκίνησε την περσινή χρονιά και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες γονείς και γείτονες σε αρκετές σχολικές μονάδες. Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση – καμιά οικογένεια να μην πεινάσει – κανένα παιδί που έχει την ανάγκη μας να μη μείνει αβοήθητο.

 

 

Για την ιστοσελίδα του Συλλόγου

www.a-athinon.gr

 

Επιλέξτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας ως αρχική σας σελίδα. Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εκπαίδευση και το κίνημα. Περιηγηθείτε στις αναρτήσεις με παιδαγωγικό υλικό και επιλέξτε υλικό και ιδέες για την τάξη σας ή για τη σχολική γιορτή που έχετε αναλάβει. Στείλτε μας εναλλακτικό παιδαγωγικό υλικό, ιδέες, κείμενα για σχολικές γιορτές κλπ.

 

 

Διοργάνωση Εκπαιδευτικού Φεστιβάλ

Ο Σύλλογός μας έχει καταθέσει πρόταση στους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου να συνδιοργανωθεί ένα μεγάλο ανοιχτό Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ. Ήδη υπάρχει ανταπόκριση και δρομολογείται η οργάνωση του Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε :

  • το Φεστιβάλ να πάρει τη μορφή μιας μεγάλης ανοιχτής γιορτής με πολιτικές συζητήσεις, παιδαγωγικές δράσεις, δραστηριότητες για παιδιά, συναυλίες, προβολές, έκθεση βιβλίου, εκθέσεις έργων ζωγραφικής συναδέλφων, περίπτερα ενημέρωσης των Συλλόγων αλλά και θεματικά (π.χ. για το ασφαλιστικό, για τα δίκτυα αλληλεγγύης κλπ.), λειτουργία μπαρ και ψητοπωλείου.
  • το Φεστιβάλ να είναι διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα) και ο χρόνος πραγματοποίησής του να προσδιοριστεί στα μέσα ή τέλη Οκτώβρη (13-14 ή 20-21 Οκτώβρη)
  • χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ να είναι η Σχολή Καλών Τεχνών στην Πειραιώς που προσφέρεται και για τους κλειστούς της χώρους. Για τα έξοδα προτείνουμε μια συμβολική είσοδο, π.χ. 3 ευρώ.
  • οι δυο κεντρικές πολιτικές συζητήσεις προτείνουμε να αφορούν τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της οικονομικής κρίσης αντίστοιχα, ενώ οι παιδαγωγικές, το σχολικό θέατρο και την παιδική/εφηβική λογοτεχνία
  • στα πλαίσια των συζητήσεων αλλά και των θεματικών περίπτερων προτείνουμε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος – με διακριτές κεντρικές εισηγήσεις – στην απάντηση του κινήματος στην κρίση και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, στην παρέμβασή μας ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό με αφορμή την προετοιμασία των σχολικών γιορτών για την 28η Οκτώβρη και τον αγώνα του λαού μας ενάντια στον ιταλικό φασισμό και γερμανικό ναζισμό.
  • Κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ θα μπορούσε να είναι «Αντιστεκόμαστε – Αγωνιζόμαστε – Οραματιζόμαστε / Για το Σχολείο των Όλων, των Ίσων και των Διαφορετικών»

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή συναδέλφων στην οργανωτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά από την ιστοσελίδα του Συλλόγου και να δηλώνετε διαθεσιμότητες στα μέλη του Δ.Σ.