Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δημόσια έκκληση του Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Ο αγώνας μας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία είναι δίκαιος

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι!

 

 

Επιτυχημένη και μαζική η εκδήλωση του Α Συλλόγου Αθηνών και της Β ΕΛΜΕ με θέμα Αξιολόγηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Ο Γιώργος Γρόλλιος, ομότιμος καθηγητής του ΠΤΔΕ-ΑΠΘ, ο Σπύρος Μαρίνης, Γ.Γ. της ΔΟΕ και ο Πέτρος Φύτρος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ανέλυσαν διεξοδικά την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με βασικό μοχλό την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων, το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η μάχη για τη δημόσια παιδεία. Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών αλλά και πολλών νεοδιόριστων συναδελφισσών και συναδέλφων δείχνει ότι ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ενότητα και αποφασιστικότητα. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Φίλοι γονείς

Συναγωνιστές/στριες φοιτητές και φοιτήτριες

Θέλουμε με αυτό το κείμενο να απευθυνθούμε σε όλους τους γονείς των μαθητών μας, σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας. Σε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους μας. Σε όλες και όλους τους/τις φοιτήτριες και φοιτητές.

Μαίνεται εδώ και δύο μήνες, ο αγώνας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στις πολιτικές που επιχειρούν τη μετατροπή της σε εμπόρευμα, με κομβικά σημεία το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» ΑΕΙ και την προώθηση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Από τη μία πλευρά το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο, η κυβέρνηση και τα κόμματα του καθεστωτικού τόξου, τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η «αδέκαστη» δικαιοσύνη που βγάζει όλες τις απεργίες παράνομες, τα ΜΑΤ και οι αύρες. Από την άλλη πλευρά, η σπουδάζουσα νεολαία, τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι γονείς, τα σωματεία.

Σας καλούμε να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικό είναι αυτό που κρίνεται. Δηλαδή, το δικαίωμα όλων των παιδιών στην πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Τα δημόσια δωρεάν σχολεία και πανεπιστήμια. Το ιερό δικαίωμα ενός φτωχού παιδιού να σπουδάσει. Και η σιδερένια θέληση των κυρίαρχων που θέλουν να του κλείσουν το δρόμο.

Γι’ αυτό, αυτοί που φορούν χρυσά ρολόγια στα χέρια τους κι έχουν γεμίσει τα ταμεία τους με τον ιδρώτα των εργαζομένων, αυτοί που καταδικάζουν τα παιδιά μας στην ανεργία, σε μεροκάματα πείνας και σε δουλειές του ποδαριού, αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη, αυτοί που έχουν αφήσει το θεσσαλικό κάμπο πλημμυρισμένο και υπόσχονται έργα ανοικοδόμησης στην …Ουκρανία, έχουν το θράσος να κουνούν το δάχτυλο, να συκοφαντούν τους αγώνες μας, να στέλνουν τα ΜΑΤ για να ανοίξουν τα κεφάλια των φοιτητών, να στέλνουν τις απεργίες των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια, εκεί που εξελίσσονται οι δίκες, μα η αληθινή δικαιοσύνη είναι απ’ έξω!

Αφού βομβάρδισαν την κοινή γνώμη με ένα ορυμαγδό από ψέματα για «ιδιωτικά ΑΕΙ που ανθούν σε όλο τον κόσμο εκτός από τη χώρα μας» και «για την αποκλειστικότητα της Ελλάδας να μην αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί της» (αναχρονιστική αξιολόγηση που ούτε στη Γερμανία δεν εφαρμόζεται), επιδιώκουν να επιβάλουν με τη βία των ΜΑΤ και των δικαστηρίων τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου, την πλήρη μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα, τον πολλαπλασιασμό των πανελλαδικών εξετάσεων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, την απόλυτη απογείωση του οικονομικού κόστους για να σπουδάσει ένα παιδί.

Μας λένε ότι θέλουν το καλό του δημόσιου σχολείου. Αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή άθλια κατάσταση των σχολείων μας, για τα ταβάνια που πέφτουν, τους τοίχους των σχολείων που καταρρέουν, τις προσλήψεις αναπληρωτών μήνα Μάρτιο.

Μίλησαν για μειοψηφίες. Απαντήσαμε με διαδηλώσεις που όμοιές της έχει να δει η Αθήνα και όλη η χώρα πάνω από δέκα χρόνια. Μειοψηφία είναι αυτοί και τα συμφέροντα που υπηρετούν. 

Χαιρετίζουμε τις/τους συναδέλφους που υπογράφουν τις νέες δηλώσεις απεργίας-αποχής. Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας καθώς και το μαθητικό κίνημα για το δίκαιο αγώνα που δίνουν. Ήμασταν και είμαστε στο πλευρό τους.

Ο αγώνας μας είναι κοινός και δίκαιος:

  • Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την αστυνομία που μάτωσαν την τελευταία πανεκπαιδευτική πανελλαδική διαδήλωση ανοίγοντας κεφάλια φοιτητών. Αλγεινή η εντύπωση των κυβερνητικών υπουργών που κουνούσαν κι από πάνω το δάχτυλο στη νεολαία και ιδιαίτερα του κυρίου που στα νιάτα του κυκλοφορούσε με μπαλταδάκι ως στέλεχος χουντικής οργάνωσης και για αυτό το λόγο διαγράφτηκε από το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής. Οι εικόνες με τα ματωμένα νεανικά πρόσωπα δεν πρέπει να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους τους εργαζόμενους: δεν θα αφήσουμε μόνα τα παιδιά μας σε αυτή τη μάχη. Η παιδεία είναι δικαίωμα όλου του λαού και όχι εμπόρευμα.
  • Καταγγέλλουμε τους αξιολογητές που ως παράνομοι κινούνται με απόλυτη συνωμοτικότητα για να τρυπώσουν στις τάξεις των νεοδιόριστων και να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις. Κρίμα οι παραινέσεις του Γ.Γ. του Υπουργείου ότι «τέτοιες πρακτικές δεν τους τιμούν».
  • Καταγγέλλουμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ που με ευθύνη της πλειοψηφίας της, όχι μόνο απουσιάζει, αλλά υπονομεύει το λαϊκό αγώνα για τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, αρνούμενη κάθε συνεργασία και κοινή δράση με την ΑΔΕΔΥ και κηρύσσοντας από το Γενάρη ακόμα, απεργία για …τις 17 Απρίλη, δηλαδή 3 μήνες μετά! Την απάντηση την πήρε στις 28 Φλεβάρη, ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ημέρα Γενικής Απεργίας στην οποία συμμετείχαν ΑΔΕΔΥ, δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία του ιδιωτικού τομέα και οργανώθηκαν τα μαζικότερα απεργιακά συλλαλητήρια των τελευταίων ετών σε όλη τη χώρα.
  • Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να υπογράφουν ξανά τις νέες δηλώσεις απεργίας-αποχής της ΔΟΕ, να τις πρωτοκολλούν άμεσα και να απαντούν κατάλληλα με τους νέους αριθμούς πρωτοκόλλου στους αξιολογητές. Δεσμευόμαστε ότι θα πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε ο αγώνας ενάντια στην ατομική αξιολόγηση με τις υπάρχουσες σήμερα μορφές ακόμα πιο μαχητικά: απεργία/αποχή, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στις πύλες των σχολείων.
  • Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να συνεχίσει σε ενδεχόμενη νέα προσφυγή του Υπουργείου στα δικαστήρια με νέα επαναπροκήρυξη. Το ίδιο θα πράξουμε και ως Σύλλογος. Να προχωρήσει σε απογευματινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και φοιτητικό κίνημα και σε νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και Ολομέλεια με στόχο την αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση.
  • Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ, τις ΕΛΜΕ, τις Ενώσεις Γονέων, τους φοιτητικούς συλλόγους σε μια ανοιχτή, ευρύτατη, δημοκρατική και ισότιμη διαδικασία συντονισμού του αγώνα. Δεν υπάρχει περιθώριο παρά μόνο για έναν δρόμο: την ευρύτερη δυνατή αγωνιστική συνεννόηση.
  • Καλούμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 18.30, στο 8ο-106ο Δημ. Σχ. Αθηνών (1ο κάλεσμα Τετάρτη 13/3, 2ο κάλεσμα Παρασκευή 15/3) για να πάρουμε αποφάσεις αγώνα και κλιμάκωσης της πάλης. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη απαρτίας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ισχυρές αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης.

Ο αγώνας συνεχίζεται αποφασιστικά, μαζικά, ανυποχώρητα!

O πρόεδρος                          H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου