Ενημερωτικό Δελτίο Γενάρης 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Γενάρης 2013

 ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 2013

Άμεση οργάνωση του πανεκπαιδευτικού αγώνα τώρα !

 

Μια σειρά από μέτρα και πολιτικές, στο όνομα των μνημονίων και της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, πλήττουν σήμερα το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές :

 

  • Η υποχρηματοδότηση των σχολείων και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Με πρώτο ζήτημα, την εξασφάλιση του πετρελαίου που απαιτείται για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων.

 

  • Οι αυξημένες ανάγκες για συσσίτια στα σχολεία και η αδυναμία πλέον του Βρεφοκομείου να καλύψει τα αντίστοιχα αιτήματα των σχολείων του Δήμου Αθηναίων.

 

  • Οι προωθούμενες αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές της αξιολόγησης και των απολύσεων σε συνδυασμό με τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και την κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.

 

  • Τα εκατοντάδες κενά στα σχολεία, η εξάντληση των πιστώσεων για τη φετινή χρονιά και οι εφιαλτικές προοπτικές για το νέο σχολικό έτος με βάση την εξαγγελία για μόλις 2.000 πιστώσεις αναπληρωτών !

 

  • Οι εξαγγελίες για κατάργηση, επί της ουσίας, της δωρεάν παροχής σχολικών βιβλίων που θα «δανείζονται» πλέον στους μαθητές.

 

  • Τα χρόνια προβλήματα της προσχολικής αγωγής και των νηπιαγωγών

 

  • Η υποβάθμιση και η συρρίκνωση της ειδικής αγωγής.

 

  • Τα σχέδια και οι προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων (βλ. το παράδειγμα της Γ΄ Αθήνας)

 

Εκτιμούμε ότι, όλα αυτά τα μέτρα, συστατικά στοιχεία της ίδιας αντιεκπαιδευτικής/αντιλαϊκής πολιτικής, πρέπει να ενεργοποιήσουν, να αφυπνίσουν τις αντιστάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Οι αποσπασματικοί αγώνες πρέπει να συντονιστούν σε ένα ενιαίο πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας, μια νέα αναμέτρηση, με αφετηρία μια πρώτη, μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα τέλη Φλεβάρη και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την απόσπαση κατακτήσεων. Αυτή την πρόταση καταθέτουμε στο Συντονισμό Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε σε :

 

  • Παράσταση, μαζί με άλλους Συλλόγους ΠΕ του Δήμου Αθηναίων, στο Βρεφοκομείο Αθηνών για το θέμα των συσσιτίων.
  • Υποστήριξη των δράσεων και πρωτοβουλιών του Συντονιστικού Νηπιαγωγών και πρόταση του Συλλόγου μας, να συμβάλλει στην κοινή οργάνωση πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης.
  • Υποστήριξη των δράσεων της ΠΕΑΕ και των φορέων των αδιορίστων, για μαζικούς διορισμούς και κάλυψη των κενών και προβολή της πρότασής μας για κοινή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.
  • Οργάνωση παραστάσεων διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων στους Δήμους και τα Διαμερισματικά Συμβούλια για την υποχρηματοδότηση των σχολείων, με άμεσο αίτημα την έκτακτη απόδοση ενισχυμένων χρηματοδοτήσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες.
  • Καμπάνια για τα αιτήματά και τους αγώνες μας με αφίσες, ανακοινώσεις, πανό κλπ

 

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

-18 ΓΕΝΑΡΗ, 20.00, ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ, 16Ο ΓΕΛ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΗΣ

– 19 ΓΕΝΑΡΗ, ΑΘΗΝΑ, ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ 14.00ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 16.00

– 9 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

Οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τη φωνή μας και τον αγώνα μας μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους, ανέργους, νεολαία, σωματεία, συλλογικότητες και φορείς, για να διαδηλώσουμε ενάντια στη φασιστική και κρατική τρομοκρατία, ενάντια  τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει το κράτος, οι κατασταλτικοί του μηχανισμοί και η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής απέναντι στους μετανάστες και σε αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας, της κοινωνίας, αγωνιζόμενους κλάδους εργαζομένων. Ξέρουμε ότι η φασιστική ιδεολογία και τα κόμματα της,  επιδιώκει να τα βάλουμε οι φτωχοί με τους φτωχούς για να κρυφτούν οι πραγματικοί ένοχοι για την καταβύθιση της ζωής μας, κυβέρνηση, κράτος, κεφάλαιο, ΕΕ, ΔΝΤ.

 

 

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο : χαράτσια για τους φτωχούς, προνόμια για τους πλούσιους…

 

 

Οι εργαζόμενοι έχουμε κυριολεκτικά γονατίσει τα τελευταία χρόνια από τις αλλεπάλληλες φοροεπιθέσεις, τα χαράτσια, τις εισφορές. Ο νέος φορολογικός νόμος ανατρέπει ακόμη και τη σημερινή ταξική ισορροπία που αποτυπώνεται στο φορολογικό σύστημα κι η οποία ευνοεί κατά προκλητικό τρόπο το κεφάλαιο. Το πετυχαίνει αυτό εισάγοντας νέους φορολογικούς συντελεστές και αυξημένα χαράτσια που ως κοινό γνώρισμα έχουν την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την επιπλέον επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.

 

Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει 3 αντί για 8 συντελεστές που είχε μέχρι στιγμής. Αυτή η μεταβολή αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα προς την καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, στο 15% ή το 20% για παράδειγμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα και ελαφρύνει τα υψηλά. Ήδη ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% μειώνεται στο 40%. Άμεσα κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που ως τώρα φορολογούνταν με 45%. Μεγάλοι ευνοημένοι του νόμου είναι κι οι ανώνυμες εταιρείες καθώς η επιβάρυνσή τους μειώνεται από το 40% στο 32,8%.

 

Για τους μισθωτούς, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν δεν συγκεντρωθούν αυτές οι αποδείξεις, στη διαφορά (αξία αποδείξεων που απαιτούνται μείον αξία αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν) επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Δεν περνάνε στην εφορία δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφής μεταξύ συζύγων, κάθε είδους ασφάλιστρα κλπ. Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο, όσο περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο περισσότερο να αυξάνονται οι φορολογικές της υποχρεώσεις !

 

Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο (το δέκατο κατά σειρά μετά το 2010) έρχεται σε μια συγκυρία σχεδόν απόλυτης φοραπαλλαγής των ισχυρών του πλούτου και πρωτοφανούς φορο – λεηλασίας των εργαζομένων :

 

  • Την περίοδο 2004 – 2013 το σύνολο των άμεσων φόρων ανήλθε στα 196,9 δις ευρώ. Από αυτά, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα μονοπώλια, πλήρωσαν μόλις 35,6 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό 18 %

 

  • Το 1960, οι έμποροι, οι βιομήχανοι και οι βιοτέχνες κάλυπταν το 50,8 % των άμεσων φόρων. Το 2012 καλύπτουν μόλις το 7,9 %. Στη δεκαετία 2000, ο πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής για την εργασία ήταν 35 % ενώ για το κεφάλαιο 15 %.

 

  • Για το οικονομικό έτος 2012, όπως δημοσιεύτηκε σε μηνιαίο περιοδικό τον Ιανουάριο του 2013, ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας δήλωσαν στην εφορία ατομικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 18.000- 30.000 ευρώ !!

 

Η νομοθεσία που επιτρέπει τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου :

 

  • Σύνταγμα, αρθρ. 107, περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, φορολογίας πλοίων κλπ.
  • Νόμος 27/75, με 60 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές όπου μεταξύ άλλων απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο εισοδήματος για κέρδη που προκύπτουν από εκμετάλλευση πλοίων
  • Πλήρη απαλλαγή έχουν επίσης, εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο που βγάζουν κέρδη από πώληση μετοχών, ελληνικές τεχνικές εταιρείες με κέρδη από το εξωτερικό, ξένες εταιρείες με κέρδη στην Ελλάδα κλπ.

 

Αυτή την αλήθεια κρύβουν τα μεγάλα ΜΜΕ που συντηρούνται και επιβιώνουν οικονομικά από θαλασσοδάνεια που τους δίνει το κράτος και οι τράπεζες με δημόσιο (δηλαδή δικό μας) χρήμα για να επιδίδονται καθημερινά σε πλύση εγκεφάλου και να καλλιεργούν την παθητική αποδοχή των μνημονιακών πολιτικών ΕΕ και ΔΝΤ.

 

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε :

 

  • Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, να καταργηθούν όλες οι απαράδεκτες ρυθμίσεις φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.
  • Αναδιανομή εισοδήματος με αύξηση των φορολογικών συντελεστών των υψηλών, αστικών εισοδημάτων και των ανωνύμων εταιρειών και ταυτόχρονες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι για τα σπίτια μας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή κατανάλωση.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους.

 

 

Αντίθεση του Συλλόγου μας στην υλοποίηση «εκπαιδευτικών» προγραμμάτων – πρωτοβουλιών της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, με βάση την πάγια απόφασή του σε σχέση με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία (υποστηρίζουμε προγράμματα με μοναδικό κριτήριο τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών μας και απορρίπτουμε προγράμματα που προωθούν την αξιολόγηση, τις αντιλήψεις εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, αποτελούν το δούρειο ίππο για την εισβολή στο δημόσιο σχολείο ιδιωτών, εξωθεσμικών παραγόντων κλπ.) εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του με τις παρακάτω πρωτοβουλίες :

-Ανακοίνωση της Αμερικάνικης Πρεσβείας για την προσφορά υποτροφίας σε έναν Έλληνα μαθητή, προκειμένου αυτός να λάβει μέρος σε «επιμορφωτικό» πρόγραμμα 4 εβδομάδων στις ΗΠΑ που θα περιλαμβάνει «συζητήσεις πάνω σε παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος» «εξάσκηση για την απόκτηση ηγετικών ικανοτήτων», «επιμορφωτικά ταξίδια» κ.α. ώστε να προωθηθεί η «ανάπτυξη ενός επιτελείου νεολαίων ηγετών, που θα μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους μέσα από θετικές ενέργειες»!

-Έγγραφο 125075/Γ7/12-10-12 του Υπ. Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο  τα Λύκεια καλούνται να συνεργαστούν με το «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων» το ΔΣ του οποίου απαρτίζεται από επιχειρηματικούς ομίλους ( Microsoft, CEO Soros Hills, Apivita , Εθνική Τράπεζα κ.ο.κ.) και προτείνει στους μαθητές να εξαρτούν την «ευημερία» τους από την επίτευξη στόχων των επιχειρήσεων.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κυκλοφορήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα από το Δ.Σ.

Επιτροπές αλληλεγγύης και πολιτιστική επιτροπή του Συλλόγου

Στα πλαίσια του Συλλόγου συγκροτούνται και λειτουργούν οι επιτροπές αλληλεγγύης σε επίπεδο Ζωγράφου και Αμπελοκήπων και η πολιτιστική επιτροπή. Καλούμε τους συναδέλφους να πλαισιώσουν αυτές τις επιτροπές ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν. Όσοι –ες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να δηλώσουν τα ονόματά τους στα μέλη του Δ.Σ.

 

Σχετικά με την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων

 

Με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των τελευταίων ετών, ο Σύλλογός μας διεκδικεί την κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και όλων των σχετικών εφαρμοστικών νόμων. Με αυτά τα αιτήματα κατέβηκε σε όλες τις μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις. Με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ, ομόφωνα, το ΔΣ, εκτιμά ως θετική και στηρίζει κάθε πρόταση που περιέχει/συμπεριλαμβάνει αυτές τις θέσεις και συνακόλουθα και την πρόταση νόμου που καταθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη Βουλή για την κατάργηση μνημονίων, δανειακής σύμβασης και εφαρμοστικών νόμων. Σχετικό δελτίο τύπου εκδίδεται και κυκλοφορεί από το ΔΣ.

 

Ψήφισμα αλληλεγγύης για τις κινητοποιήσεις Συλλόγων ΠΕ και Συλλόγων Γονέων στη Γ Αθήνας

 

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπ/κων Π.Ε. στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των Συλλόγων Π.Ε. και των Γονέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της Γ΄ Αθήνας και απαιτεί άμεσα την ανάκληση των αυθαίρετων συμπτύξεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών. Σχετική αναλυτική ανακοίνωση κυκλοφορεί από το Δ.Σ.