ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – Μάρτιος 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

www.a-athinon.gr, E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Μάρτιος  2012

Έκτακτη ΓΣ, Πέμπτη 8 Μάρτη, 6.30 μ.μ.

Σχολικό Συγκρότημα Μακρυγιάννη, Μακρυγιάννη 46, Ζωγράφου

Λαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

(Εισήγηση του Δ.Σ. στην έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου εν όψει της ολομέλειας προέδρων της ΔΟΕ)

 

Για την εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ

 

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ γιατί:

 

  1. Αποσιωπά εντελώς το ζήτημα της αξιολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και υπουργείο προωθούν την αξιολόγηση ως μοχλό για τις απολύσεις και στην εκπαίδευση. Δημιουργεί έτσι, όρους συναίνεσης και όχι ρήξης και ανυπακοής με την προώθησή της.

 

  1. Δεν προτείνει καμιά συγκεκριμένη κινητοποίηση, απεργιακή ή άλλη, απλά αναφέρεται γενικώς σε «πανεργατικό κίνημα» που θα «παρεμβαίνει αγωνιστικά».

 

  1. Προτείνει στους Συλλόγους τα αυτονόητα : να αναλάβουν την πρωτοβουλία να αποφασίσουν τις μορφές δράσης στην περιοχή τους. Oι Σύλλογοι έχουν ήδη αναλάβει, εκ συστάσεώς τους, αυτή την πρωτοβουλία, δεν περίμεναν σχετικές παραινέσεις από τη ΔΟΕ. Μοναδικός σκοπός του κύκλου των ΓΣ και της ολομέλειας προέδρων -εξ ορισμού- είναι να αποφασιστεί συγκεκριμένο αγωνιστικό – απεργιακό πλαίσιο, κοινό για όλο τον κλάδο. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η διεξαγωγή της.

 

  1. Εξαγγέλλει την διοργάνωση εκδηλώσεων με τίτλο «επένδυση στη γνώση – η απάντηση στην κρίση», σκορπώντας απλόχερα αυταπάτες, τη στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα υλοποιούν ένα πρωτοφανές πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής.

 

Με δυο λόγια, ενώ μαίνεται ο κοινωνικός και ταξικός πόλεμος που έχουν κηρύξει στους εργαζόμενους κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, το ΔΣ της ΔΟΕ με την εισήγησή του, δεν θέτει ξεκάθαρους στόχους και αιτήματα και δεν προτείνει καμιά, μα καμιά συγκεκριμένη απεργιακή αλλά ούτε ευρύτερα αγωνιστική δράση.

Η πρόταση του Συλλόγου μας

(Πρόκειται για επικαιροποίηση της απόφασης της τακτικής Γ.Σ. της 10/11/2011)

Η φετινή σχολική χρονιά σφραγίζεται από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και την ολομέτωπη αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική επέλαση κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή  ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση, σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν την επιβολή στη χώρα ενός καθεστώτος σύγχρονης οικονομικής «χούντας» επ’ ωφελεία αποκλειστικά των δανειστών της χώρας και των αγορών! Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων αλλά και των προβλημάτων του δημόσιου δωρεάν σχολείου, θεωρούμε την αντιπαράθεση με μαζικούς κοινωνικούς δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας με κάθε επίδοξο διαχειριστή της ίδιας αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, μαχητικό, πανεκπαιδευτικό, λαϊκό, κοινωνικό μέτωπο που θα προβάλλει πρόγραμμα, στόχους και αιτήματα που θα απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών, ευρύτερα των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα – δεν αναγνωρίζουμε τα μνημόνια και τη δανειακή σύμβαση. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία που προκάλεσε την κρίση και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να φύγουν τρόικα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. από τη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στους σχεδιασμούς των δανειστών, της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να χειριστούν το χρέος με το περιβόητο «κούρεμα» και την επιβολή ενός «αέναου» Μνημονίου που θα οδηγεί στη διαχρονική μείωση μισθών και συντάξεων, στη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της παιδείας και της υγείας, στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, στην πρόκληση εν τέλει μιας τεράστιας κοινωνικής καταστροφής. Προβάλλουμε το αίτημα για παύση πληρωμών του χρέους, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, εθνικοποίηση των τραπεζών και  των κοινωφελών οργανισμών, κρατική φαρμακοβιομηχανία, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχος των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων. Κατάργηση – απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων για  τις περικοπές στους μισθούς, την εκπαίδευση και την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την εργατική νομοθεσία.  Εγγυημένος κατώτατος μισθός για όλο το λαό.  Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση – δουλειά, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν παιδεία και  υγεία για όλους. Όχι στην αξιολόγηση και τις απολύσεις – ακώλυτη μισθολογική, βαθμολογική εξέλιξη. Όχι στο νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση – δημοκρατία στο σχολείο. Κάτω τα χέρια από τη μονιμότητα και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις. Καμία συγχώνευση σχολείου – μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων – κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο. Άμεση, έγκαιρη και δωρεάν χορήγηση των βιβλίων στους μαθητές.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΟ – ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

  1. Λαϊκός ξεσηκωμός τις ημέρες εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Τιμάμε τους αγωνιστές του ’21 με τους σύγχρονους αγώνες για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία». Οργανώνουμε μαζί με συνδικαλιστικούς και τοπικούς φορείς τη μαζική λαϊκή συμμετοχή στις παρελάσεις της 24ης και 25ης Μαρτίου, στο Σύνταγμα και στου Ζωγράφου.

 

  1. Γενική Πολιτική Απεργία για την ανατροπή κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Αγώνας διαρκείας με απεργίες, πολύμορφες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απογευματινές κινητοποιήσεις, τοπικές ή κεντρικές κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα τα Σαββατοκύριακα κλπ. Λουκέτο στα σχολεία σε περίπτωση που ανοίξει το ζήτημα απολύσεων στην εκπαίδευση.
  2. Δίκτυο αλληλεγγύης σε κάθε σχολείο με επιτροπές αγώνα του Συλλόγου και των Συλλόγων Γονέων ή με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων.

 

  1. Ενότητα και αγωνιστική αναβάπτιση του συνδικάτου. Να αποκτήσει η Ομοσπονδία ταξικό προσανατολισμό, να εγκαταλείψει τις πολιτικές συναίνεσης και συνδιαλλαγής. Να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά και να αποζημιώνονται τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ βάση αποδείξεων. Να μειωθεί η συνδρομή της ΔΟΕ. Ούτε δεκάρα στο συνδικάτο από ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά ή κρατικά προγράμματα – όχι στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τη συνδιαλλαγή. Κανένας – καμιά συνάδελφος έξω από τους Συλλόγους – κανένας Σύλλογος έξω από την Ομοσπονδία. Να αναλάβουμε όλοι-ες τις ευθύνες μας.

 

Να μην χαθεί καμιά οργανική θέση !

Ως γνωστόν, η εγκύκλιος του Υπουργείου που προβλέπει 1 μόνο δάσκαλο στα ολοήμερα των ΕΑΕΠ και  1 δάσκαλο ανά 50 μαθητές στα υπόλοιπα σχολεία οδηγεί σε νέο κύμα καταργήσεων οργανικών θέσεων.  Απόλυτη εφαρμογή αυτού του μέτρου σημαίνει ότι καταργούνται συνολικά 238 θέσεις δασκάλων από ΕΑΕΠ και 84 από κανονικά σχολεία ! Κατόπιν των κινητοποιήσεων των Συλλόγων εκπαιδευτικών αλλά και γονιών, η τελική πρόταση από μεριάς διεύθυνσης στην Α΄Αθήνας περιλαμβάνει την κατάργηση 74 οργανικών θέσεων. Κάτι που σημαίνει ότι σε επίπεδο Α΄ Αθήνας, πάνω από 100 συνάδελφοι θα μείνουν χωρίς οργανική θέση ! Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για να μη χαθεί καμιά οργανική θέση σε κανένα σχολείο.

 

Όσο αφορά τα σχολεία ευθύνης του Συλλόγου μας, η πρόταση του Διευθυντή εκπαίδευσης προβλέπει καταργήσεις οργανικών στα παρακάτω σχολεία :

Δ.Σ. ΑΘΗΝΩΝ : 10ο (3θ), 16ο(2θ),  17ο(1θ),  107ο(3θ),  12ο(1θ), 115ο(2θ),

Δ.Σ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ : 1ο (1θ), 4ο (1θ), 12ο (1θ)

Ο πλήρης κατάλογος με την πρόταση του Διευθυντή Εκπαίδευσης έχει αναρτηθεί σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

 

 

Δίκτυο Αλληλεγγύης : συσσίτια στα σχολεία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, στηρίζει όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που οργανώνονται στα σχολεία της περιοχής μας για την οργάνωση ενός δικτύου αλληλεγγύης. Ενημερώνουμε ότι το Βρεφοκομείο Αθηνών παρέχει σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων 260 συσσίτια καθημερινά. Από αυτά, τα 42 παρέχονται σε σχολεία του 7ου Διαμερίσματος (Αμπελόκηποι – Γκύζη – Πολύγωνο), ενώ τα νέα αιτήματα για συσσίτια δεν μπορούν να καλυφθούν πλέον από το Βρεφοκομείο. Διεκδικούμε από το Δήμο Αθηναίων να χρηματοδοτήσει το Βρεφοκομείο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης δεν αποτελεί ένα ακόμα φορέα φιλανθρωπίας, αλλά μια κοινωνική προσπάθεια αλληλοβοήθειας των μελών της σχολικής κοινότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση με όρους αλληλεγγύης, συλλογικότητας, αξιοπρέπειας, αυτοοργάνωσης και λαϊκής αντίστασης. Ενθαρρύνουμε την κοινή δράση με τοπικούς φορείς (όπως π.χ. στου Ζωγράφου ο ΙΛΥΣΣΟΣ και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου). Διεκδικούμε όπου είναι απαραίτητο, επιπλέον συσσίτια από το Δήμο Αθηναίων (επικοινωνούμε με το 7ο Διαμέρισμα και με το Σύλλογο).

Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση – καμιά οικογένεια χωρίς φαγητό – κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα !

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                             Ο Γ.Γραμματέας

Μαριόλης Δημήτρης                                                                         Καππής Γιώργος