Ενημερωτικό δελτίο – Μάρτιος 2015

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Καλούμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 26 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ. στο 8ο – 106ο Δημ. Σχολείο Αθηνών (απέναντι από το Λαϊκό Νοσοκομείο), με θέμα τις εξελίξεις της πολιτικής και εκπαιδευτικής συγκυρίας, την ενημέρωση από την συνάντηση του Συλλόγου μας και των Συλλόγων και ΕΛΜΕ με τον αναπληρωτή υπουργό παιδείας και τον καθορισμό πρωτοβουλιών και αγωνιστικών δράσεων για την επόμενη περίοδο.

Ούτε βήμα πίσω  

πάνω απ’ όλα οι ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με τη συμφωνία κυβέρνησης – EUROGROUP κατέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η κατάργηση των μνημονίων και η ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών υπηρετείται μόνο με τη ρήξη και τη σύγκρουση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αναδείχθηκε η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας της ΕΕ, όχι ως μιας ένωσης «ισότιμων εταίρων» αλλά ως μιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που επιβάλλει με στυγνούς εκβιασμούς πολιτικές σκληρής οικονομικής εξαθλίωσης και φτώχειας, πολιτικές ραγδαίας υποτίμησης της εργατικής δύναμης και υποδούλωσης ολόκληρων λαών για να αντιμετωπιστούν οι αντιφάσεις της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, θεωρούμε ότι ο λαός μας, με ξεκάθαρο τρόπο πρέπει να απορρίψει τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς της ΕΕ που επιμένει να αγνοεί τη θέλησή του για ανατροπή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών. Η συμφωνία κυβέρνησης – EUROGROUP δεν κινείται στην παραπάνω κατεύθυνση, δεν υπηρετεί τις προεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις ούτε – πολύ περισσότερο – τους στόχους του κινήματος και των λαϊκών αγώνων του προηγούμενου διαστήματος.

Η μόνη ελπίδα στις σημερινές συνθήκες βρίσκεται στην αφύπνιση του λαϊκού κινήματος, στην άνθιση των λαϊκών αγώνων, στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού πολιτικού μετώπου ρήξης και σύγκρουσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Να διεκδικήσουμε όλα όσα μας έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια, όλα όσα μας ανήκουν.

 

Ο Σύλλογός μας έχει διατυπώσει επανειλημμένα  τις θέσεις για κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, κατάργηση της δανειακής σύμβασης και διαγραφή του χρέους. Σήμερα δημοσιεύουμε μια σημαντική απόφαση της ΑΔΕΔΥ που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

 

ΑΔΕΔΥ : η χώρα μας δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να απορρίψει τα τελεσίγραφα 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

 

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αντιστάθηκαν αποφασιστικά απέναντι στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ο ανυποχώρητος αγώνας των εργαζόμενων συνέβαλε αποφασιστικά στην απονομιμοποίηση των πολιτικών που οδήγησαν στην εξάπλωση της φτώχιας, της ανεργίας, στην ένταση του αυταρχισμού και στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ, η Ευρωζώνη και η Κυβέρνηση της Γερμανίας, επιμένουν να αγνοούν τη θέληση του ελληνικού λαού για ανατροπή των Μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων αντεργατικών πολιτικών. Απαιτούν πλήρη συμμόρφωση στις «υποχρεώσεις», δηλαδή στον τύπο και την ουσία των αντιλαϊκών προγραμμάτων.

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι η χώρα μας δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να απορρίψει τα τελεσίγραφα και να ακολουθήσει μέχρι τέλους μια συνεπή και σταθερή αντιμνημονιακή πορεία, ανεξάρτητα από τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες, ανοίγοντας στη συνέχεια ελπιδοφόρους ορίζοντες για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

 

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του ευρύτερου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για:

 

–         Την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
– Τη διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.
– Την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού και των εργαζομένων και όχι για τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
– Την επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
– Την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων, όσο και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.
– Τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, αλλά και με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, τη φοροκλοπή και ταυτόχρονα με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, υπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ της χώρας μας.
– Την προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και για την κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
– Τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η χιτλερική θηριωδία στη χώρα μας.

(ολόκληρη η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας)

ΔΟΕ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πλήρης εκφράσεων καλής θέλησης και διαπιστώσεων για συμφωνία απόψεων, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., υπήρξε η σημερινή συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.. Καλές προθέσεις οι οποίες δεν οδήγησαν στις πολυαναμενόμενες απαντήσεις που θα έδιναν βαθιές ανάσες σε έναν Κλάδο που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές όσο και από τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην αρχή της συνάντησης ο κ. Υπουργός Παιδείας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι στις δηλώσεις του περί ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων δεν υπήρχε διάσταση υποβάθμισης του έργου των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης και εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. Αναφέρθηκε στους αρχικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία στην άσκηση του έργου της (Πόροι, θέσεις και καθεστώς απασχόλησης) καθώς και στη σκληρή οικονομική συγκυρία του τετραμήνου που διανύουμε αλλά και στην πρόθεσή της να επιλύσει τα προβλήματα της Παιδείας.

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έθεσε αναλυτικά όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους λειτουργούς της σε μια εκτεταμένη συζήτηση με τον αρμόδιο, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη.

–  Αρχικά ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία να προσδιορίσει την ημερομηνία πληρωμής των δεδουλευμένων του Φεβρουαρίου για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ και ΠΔΕ καθώς και να αποσαφηνίσει τους λόγους της καθυστέρησης της πληρωμής τους. Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας ήταν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να υπογράψει ο νέος Γενικός Γραμματέας (…)

–  Για το θέμα των δαπανών για την Παιδεία αλλά και της αποκατάστασης των περικοπών των μνημονιακών νόμων στις αποδοχές των εκπαιδευτικών (εν ενεργεία και συνταξιούχων), η απάντηση ήταν ότι δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε κίνηση που θα έχει οικονομικό κόστος εξ αιτίας των υφιστάμενων περιορισμών της οικονομικής πολιτικής. Ίδια ήταν και η απάντηση σε ότι αφορά το αίτημα για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη έπειτα από την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης (όταν συμβεί).

–  Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η απάντηση στο αίτημα για άμεση πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στην εκπαίδευση (σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Δ.Ο.Ε. για διορισμούς  με το σύστημα 60% – 40%, που ίσχυε πριν το Ν. 3848/10 καθώς και άμεσο διορισμό των συναδέλφων αναπληρωτών, επί σειρά ετών, της Ειδικής Αγωγής(…)

–  Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης (θα αποτυπωθεί στο αναμενόμενο πολυνομοσχέδιο) όχι όμως των νομοθετημάτων στο σύνολό τους και σε ό, τι αφορά άλλα ζητήματα (π.χ. δεν ικανοποιείται το αίτημα για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, κάτι που θα συνέβαινε με τη συνολική κατάργηση του Ν. 4024). Η συζήτηση για την αξιολόγηση – αποτίμηση μετατίθεται για επόμενο χρονικό στάδιο. Μέχρι τότε δεσμεύτηκε στην παροχή σαφών εντολών για το ότι δε θα υπάρχει καμία αξιολογική διαδικασία (αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση). Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθιξε το ζήτημα της αναστάτωσης που δημιουργούν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για σύνδεση αξιολόγησης και αποδοτικότητας αλλά δεν έλαβε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

–  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε το τεράστιο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι, πέρα από νομικούς κανόνες, «υποχρεωτικές» μετατάξεις εκπαιδευτικών της Δ.Ε. στην Π.Ε. και το ζήτημα της αδικίας που βιώνουν (σε σχέση με την κατανομή των οργανικών θέσεων) οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που υπηρετούσαν, ήδη, στην Π.Ε. και οι οποίοι επί σειρά ετών αιτούνται μετάθεση στον τόπο τους (ή σχετικά κοντά) ή βρίσκονται στη διάθεση του οικείου τους ΠΥΣΠΕ δίχως οργανική θέση ή και αιτούνται βελτίωση της οργανικής τους θέσης. Προτάθηκε (από τη Δ.Ο.Ε.) η επανεξέταση του συνόλου των μετατάξεων και η εξ αρχής πραγματοποίησή αυτών οι οποίες είναι πράγματι αναγκαίες, με βάση τη νομιμότητα και τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για άνοιγμα νέων οργανικών θέσεων στα σχολεία διευρυμένου ωραρίου (ΕΑΕΠ) για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων(…)

–  Για το θέμα του πειθαρχικού δικαίου, το οποίο έχει τεθεί κατ” επανάληψη, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι πρόκειται να αλλάξει τελείως. Θα απαλειφθεί οτιδήποτε έχει σχέση,  με την «ποινικοποίηση» της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης και οι εκτός σχολείου περιπτώσεις (ιδιωτικός βίος) θα περιορίζονται μόνο σε προδήλως αναξιοπρεπή συμπεριφορά.

–  Θετική υπήρξε και η απάντηση που δόθηκε για το ζήτημα των συγχωνεύσεων που διέλυσαν τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο σχολείο και οδήγησαν, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. Δόθηκε η απάντηση ότι θα επανεξεταστούν και όπου είναι δυνατό να αρθούν, αυτό θα γίνει.

–  Δεν δόθηκε καμία απάντηση για τα θέματα της προσχολικής αγωγής (δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, θεσμοθέτηση ωραρίου νηπιαγωγών, προσδιορισμός οργανικότητας νηπιαγωγείων, λειτουργία ολοήμερων νηπιαγωγείων, κτιριακές υποδομές κτλ.). (…)

–  Για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής και την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαισίου που θα δημιουργεί τις συνθήκες για την ένταξη στο δημόσιο σχολείο όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δόθηκε η απάντηση ότι θα υπάρξει νέο σχέδιο νόμου στα πλαίσια του οποίου θα συζητηθεί και το σύνολο των προτάσεων της Δ.Ο.Ε. για όλο το φάσμα λειτουργίας της Ειδικής Αγωγής.(…)

–  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε επίσης τα ζητήματα που αφορούν την επαναλειτουργία της Μετεκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, την υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, της αιφνιδιαστικής αναμόρφωσης των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών καθώς και των κρίσεων στελεχών της Εκπαίδευσης. Δεν υπήρξε καμία, ουσιαστικά, απάντηση για τα θέματα αυτά με εξαίρεση την επιλογή στελεχών. Για το θέμα αυτό ειπώθηκε ότι μετά την τοποθέτηση των νέων Περιφερειακών Διευθυντών (πιθανότατα εντός του Μαρτίου) θα γίνει η επιλογή Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Εκπαίδευσης (κατά πάσα πιθανότητα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, τον Ν. 3848/10) ενώ η επιλογή Διευθυντών Σχολείων μάλλον μετατίθεται για το επόμενο σχολικό έτος.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τις προσδοκίες και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε.. Θα επανέλθει άμεσα με αναλυτικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα και δε θα σταματήσει να απαιτεί πειστικές απαντήσεις για όλα τα ζητήματα του Κλάδου. Τις επόμενες ημέρες θα προσδιορίσει και θα προγραμματίσει τις αγωνιστικές του δράσεις για την τελική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Από το Δ.Σ. της ΔΟΕ

(ολόκληρη η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας)